czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: paszteciki

niedziela, 28 kwietnia 2013

Paszteciki ze spzinakiem

Proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień gotujemy szpinak, lepimy paszteciki, wkładamy do piekarnika i gotowe ;)

 

Składniki:

  • opakowanie szpinaku mrożonego (450g)
  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • sól, pieprz

Całkowita wartość kaloryczna:     1251 kcal
Czas przygotowania:                        
40-50 minut

Liczba porcji:                                      4 porcje
Kaloryczność:                                     306 kcal na porcję
 

 

Szpinak gotujemy i doprawiamy (im więcej wody odparuje, tym lepiej). Ciasto francuskie, w zależności od upodobań, kroimy na mniejsze prostokąty (u mnie 8 kawałków) faszerujemy szpinakiem i zaciskamy brzegi widelcem. Paszteciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut do zarumienienia. Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

Paszteciki ze spzinakiem

Smacznego! ;)

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Paszteciki z soczewicą

Miałam w planach nieco inny farsz, ale z powodu zepsutego blendera musiałam go przełożyć na później. A że ostatnio jadam dość mało białka, postanowiłam wygrzebać soczewicę i jej użyć. Całość wyszła super, z zewnątrz chrupiące ciasto francuskie, a w środku ostry, aromatyczny farsz. Koniecznie do powtórzenia ;)

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)     1000 kcal
  • 150g czerwonej soczewicy                           490 kcal
  • 2 marchewki (około 120g)                        25 kcal
  • cebula (około 100g)                                 25 kcal
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego (45g)  40 kcal
  • łyżka oleju (10ml)                                   90 kcal
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (40ml)                     350 kcal
  • przyprawy 

           2 łyżeczki kardamonu*
              
łyżeczka papryki ostrej
           pół łyżeczki pieprzu
           łyżeczka soli 

można go pominąć i dodać więcej papryki 

Całkowita wartość kaloryczna:                          2020 kcal
Czas przygotowania:                                           
30 minut + 20 minut pieczenia

Liczba porcji:                                                         4-6 porcji

 

Do wrzątku wrzucamy soczewicę i w trakcie jej gotowania kroimy marchew w ćwiartki. Po około 5 minutach gotowania soczewicy dorzucamy marchew i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Pokrojoną cebulę w kostkę podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do niej soczewicę wraz z marchewką, przecier pomidorowy, oliwę oraz przyprawy (jeżeli nie lubicie zbyt pikantnych dań, polecam zmniejszyć ilość kardamonu).

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i w tym czasie kroimy ciasto na mniejsze prostokąty (ja podzieliłam na 4 i były to naprawdę spore porcje ;)), wypełniamy je w połowie farszem i zakrywamy (by brzegi lepiej się skleiły można je posmarować wodą). Każdy pasztecik nakłuwamy widelcem od góry, by woda mogła z nich odparować w trakcie pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno, z sosem i/lub sałatką.

 

Paszteciki z soczewicą

Dodatkowo jeszcze trochę informacji o białku zawartym w soczewicy ;)

 

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

 














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...