czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: przekąski

poniedziałek, 31 marca 2014

Orzeszki sojowe

Idealne na imprezę lub do filmu, dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupiące i w zależności od dodanej przyprawy możemy tworzyć różne smaki. Dodatkowo zrobienie ich nie jest wyjątkowo pracochłonne, przez noc się namoczą a rano wystarczy je odsączyć, wysypać na blachę i prażyć przez 20 minut. Kogoś jeszcze nie zachęciłam? ;)

 

Składniki:

  • szklanka soi (170g)                 650 kcal
  • 2 szklanki wody (500ml)
  • łyżka soli (15g)

   opcjonalnie

  • pół łyżki oleju (5g)                  45 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:      650/695 kcal
Czas przygotowania:            
         12 godzin moczenia + 20 minut pieczenia +10 minut
Liczba porcji:                                      
3-6 porcji 

 

Soję zalewamy wodą, solimy i odstawiamy na 12 godzin. Po upływie czasu przesączamy ją przez sitko, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut (pilnujemy by orzeszki się nie przypiekły za bardzo, dobrze jest pod koniec pieczenia zamieszać je). Gotowe orzeszki odstawiamy do ostygnięcia. Możemy również dodać olej, dokładnie je wymieszać a następnie posypać przyprawami (papryka ostra lub słodka, curry, zioła prowansalskie, bazylia itp.). 

Orzeszki sojowe

Smacznego! ;)

sobota, 07 lipca 2012

Prażone pestki słonecznika z curry1

Będąc ostatnio na zakupach znalazłam orzechy i słonecznik w curry, spojrzałam na skład i żadnej większej filozofii w tym nie było aby przygotować je w domu, a że kocham te przyprawę wiedziałam, że muszę je zrobić. Jak dla mnie bardzo fajna przekąska, koniecznie muszę spróbować połączenia curry z orzechami ;)


Składniki:

  • 100 g pestek słonecznika, obranych  560 kcal
  • łyżeczka oleju (3 g)                         25 kcal
  • łyżeczka curry (3 g)                         10 kcal

opcjonalnie:

  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Całkowita wartość kaloryczna:                    595 kcal
Czas przygotowania:                                     5-10 minut

Liczba porcji:                                                   2-3 porcje 

 

Na rozgrzanym oleju smażymy pestki słonecznika, aż się lekko zarumienią. Na końcu wrzucamy curry, oraz opcjonalnie sól i pieprz. Podajemy jako przekąska po lekkim ostrygnięciu.

Prażone pestki słonecznika z curry2

Smacznego ;)















Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...