czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: soja

poniedziałek, 31 marca 2014

Orzeszki sojowe

Idealne na imprezę lub do filmu, dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupiące i w zależności od dodanej przyprawy możemy tworzyć różne smaki. Dodatkowo zrobienie ich nie jest wyjątkowo pracochłonne, przez noc się namoczą a rano wystarczy je odsączyć, wysypać na blachę i prażyć przez 20 minut. Kogoś jeszcze nie zachęciłam? ;)

 

Składniki:

  • szklanka soi (170g)                 650 kcal
  • 2 szklanki wody (500ml)
  • łyżka soli (15g)

   opcjonalnie

  • pół łyżki oleju (5g)                  45 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:      650/695 kcal
Czas przygotowania:            
         12 godzin moczenia + 20 minut pieczenia +10 minut
Liczba porcji:                                      
3-6 porcji 

 

Soję zalewamy wodą, solimy i odstawiamy na 12 godzin. Po upływie czasu przesączamy ją przez sitko, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut (pilnujemy by orzeszki się nie przypiekły za bardzo, dobrze jest pod koniec pieczenia zamieszać je). Gotowe orzeszki odstawiamy do ostygnięcia. Możemy również dodać olej, dokładnie je wymieszać a następnie posypać przyprawami (papryka ostra lub słodka, curry, zioła prowansalskie, bazylia itp.). 

Orzeszki sojowe

Smacznego! ;)

czwartek, 04 lipca 2013

Kotlety sojowe z okary

Sesja sesja i po sesji! 3 egzaminy na 4 zdane, czekam na wynik tego ostatniego, może się uda i będę mieć wolny wrzesień?

Wczoraj miało być spaghetti, ale jakimś cudem zniknęło oregano i bazylia. Tak więc dziś na obiad szybkie i łatwe danie, czyli kotlety sojowe z okary. Różnice między tymi, a kotletami z paczki? Na pewno robi się je szybciej (oczywiście musicie mieć okarę, więcej informacji tutaj), mają nieco inny smak oraz strukturę, a także możemy do nich napakować zioła jakie tylko nam się podobają i jesteśmy pewni tego co jemy. Z żadnych nie zrezygnuję, chociaż te na pewno są fajnym pomysłem na wykorzystanie okary do obiadu ;)

Składniki:

  • 3/4 szklanki okary* (150g)                              115 kcal
  • jajko                                                                          85 kcal
  • 2 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (24g)     90/80 kcal
  • przyprawy
  • 2 łyżki oleju (20ml)                                        175 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                455/465 kcal
Czas przygotowania:                                                 
10-15 minut

Liczba kotletów:                                                          7-9 sztuk
Liczba porcji:                                                                2-4 porcje 

*dobrze aby była drobno zmielona (czasami po robieniu mleka pozostają w niej duże ziarna soi), najlepiej ją jeszcze raz zblendować

 

Do roztrzepanego jajka dodajemy przyprawy (u mnie są to sól, pieprz, kurkuma i curry) a następnie okarę wraz z mąką i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety z dwóch stron aż do zarumienienia. Przed podaniem odciskamy tłuszcz na ręczniku papierowym (chyba, że się go tak nie obawiacie ;)). Podajemy z ziemniakami i sałatką, w kanapce albo z sosem lub ketchupem.

Kotlety sojowe z okary

 

Kotlety sojowe z okary

 

Smacznego! ;)

czwartek, 29 listopada 2012

Kotlety sojowe

Nie tylko dla wege, znam wiele mięsożerców którzy je uwielbiają. Po wielu próbach stwierdzam, że to moja ulubiona wersja, czyli moczone w bulionie wegetariańskim i panierowane w bułce tartej z przyprawami. Temu kto nie jadł, polecam szybko nadrobić zaległości ;)


Składniki:

  • 10 kotletów sojowych (60g)   185 kcal  
  • litr wody
  • bulion wegetariański
  • 100 g bułki tartej                      350 kcal
  • jajko                                           85 kcal
  • 8 łyżek oleju (80 g)               700 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:    1320 kcal
Czas przygotowania:                      25-35 minut
Liczba porcji:                                    3-4 porcje

 

Kotlety sojowe zalewamy wrzącym bulionem i moczymy około 10 minut (dobrze jest włożyć do środka talerzyk obciążony słoikiem, by wszystkie kotlety były "przykryte" bulionem). Po upływie czasu, odsączamy kotlety na sitku przez 5 minut (przy okazji ostygną). Następnie maczamy je w roztrzepanym jajku i panierujemy w przyprawionej bułce tartej (polecam paprykę ostrą, curry, oregano, bazylię). Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.


Kotlety sojowe

 

Kotlety sojowe

 

Kotlety sojowe

Smacznego! ;)

niedziela, 22 lipca 2012

wegańskie ciasteczka z okarą1

Są PRZEPYSZNE! Soja daje im lekko orzechowy smak i wilgotność, przez co są wyjątkowe i nie da się ich opisać, można tylko zrobić je w domu ;)

 

Składniki:

  • szklanka okary <klik> (około 200 g)     155 kcal
  • 5 łyżek oleju (50 g)                         440 kcal
  • 100 g mąki pszennej/pełnoziarnistej    365/340 kcal
  • pół szklanki cukru (100 g)/słodzik        405/0 kcal
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (18 g)   110 kcal
  • 3 łyżki rodzynek (30 g)                    85 kcal
  • łyżka słonecznika (10 g)                  55 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:               1185/1615 kcal
Czas przygotowania:                              
  15 minut + 15 minut pieczenia
Liczba ciastek:                                          
15-20 ciastek
Liczba porcji:                                             
 4 porcji 

 

Wszystkie składniki łączymy i lepimy z nich ciastka, lub je wykrawamy. Układamy w dość małych odstępach (nie urosną) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (do momentu aż się zarumienią)

wegańskie ciasteczka z okarą2

 

wegańskie ciasteczka z okarą3

 

wegańskie ciasteczka z okarą4

 

Smacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

czwartek, 19 lipca 2012

Jak zrobić mleko sojowe?5

 Nie miałam pojęcia, że to takie proste, ekonomiczne i podobne w smaku do kupnego. Okarę, czyli pozostałe nam zmiksowane ziarna soi możemy wykorzystać do wypieków i nie tylko, co już wkrótce udowodnię w paru przepisach ;)

 

Składniki:

  • szklanka soi (170 g) 
  • 6 szklanek wody (1500 ml)

Czas przygotowania:         20 minut + 10 godzin moczenia + 30 minut gotowania
Ilość:                                     litr mleka + 2-3 szklanki okary

 

1.Szklankę soi zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na noc do namoczenia (około 10 godzin). Na poniższym zdjęciu, po lewej znajdują się ziarna przed moczeniem, a po prawej ziarna po nocnym moczeniu (widać jak zmieniły kształt, już nie są owalne jak groch ale podłużne jak fasola ;)).

Jak zrobić mleko sojowe?1

 

2.Przed gotowaniem wszystko miksujemy i dodajemy kolejne 3 szklanki wody.

Jak zrobić mleko sojowe?2

 

3.Całość gotujemy przez 30 minut (uwaga bo rośnie w garnku jak mleko, polecam jakiś większy garnek i bardzo mały gaz), a następnie okarę (zmiksowane ziarna soi) odsączamy przez gazę. Dobrze jest wyłożyć sitko gazą, lub rozłożyć ją na garnku i przymocować gumką recepturką.

Jak zrobić mleko sojowe?3

 

Z przepisu wyszły mi dwa litry mleka, jeden poszedł do słoika, a drugi szybko zniknął w formie kakao, lub dodany do naleśników. 

Jak zrobić mleko sojowe?4

 

A tu okara ;)

Jak zrobić mleko sojowe?6






Jeżeli chcesz się ze mną skontaktować, napisz na wegeprzepis@gmail.com






Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...