czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: kasza

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i ogórkiem

Może i podobna sałatka już jest (klik LINK) lecz ta ma nieco inne składniki. Z sosu sojowego obecnie nie używam, tym razem zamiast pietruszki dodałam świeżą bazylię, nowym dodatkiem jest również pęczak. Pokazuje to jak można w kuchni zamieniać składniki pozostając przy bazie - czyli mojemu ulubionemu połączeniu: soczewica, ogórek kiszony, majonez i curry. Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, uwielbiam ją i mogę się nią zajadać bez końca :D

 

Składniki:

  • pół szklanki kaszy pęczak (90g)
  • pół szklanki zielonej soczewicy (100g)
  • 4 ogórki kiszone (215g)
  • pół cebuli czerwonej (50g)
  • łyżka majonezu (25g)
  • pół łyżeczki curry
  • garść liści świeżej bazyli

 

Czas przygotowania       30 - 40 minut
Liczba porcji                   3 porcje
Kaloryczność                 292 kcal na jedną porcję 

 

Kaszę oraz soczewicę przygotować według opisu producenta. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, a bazylię posiekać. Ugotowane składniki wymieszać z pozostałymi i przyprawić do smaku. 

 

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i ogórkiem

Smacznego! :)

wtorek, 27 października 2015
Wegański krupnik
Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Prawdziwą mistrzynią w ich przygotowywaniu jest moja macocha, a przepis ten został przygotowany z jej pomocą. Co tu dużo pisać, zupa jest pyszna, treściwa i rewelacyjnie rozgrzewająca w chłodne dni, dodatkowo jej porcja to tylko 175 kcal :)
 
Składniki
  • 3 litry wody
  • por (200g)
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • płaska łyżka soli (10g)
  • 3 gałązki naci selera korzeniowego
  • 6 dużych obranych ziemniaków (800g)
  • połowa obranego korzenia selera (150g)
  • obrany korzeń pietruszki (60g)
  • 2 duże obrane marchewki (120g)
  • 200g kaszy jęczmiennej
  • kilka grzybów suszonych (5g)
  • przyprawy

 

Czas przygotowania     60 minut
Liczba porcji                   8 porcji
Kaloryczność                  porcja to 175 kcal

 

W wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i naci selera gotujemy pora. W osobnym garnku grzyby zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 20 minut). 

W tym czasie ziemniaki kroimy w drobną kostkę, pozstałe warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach. Ugotowanego pora wyjmujemy i dodajemy warzywa oraz grzyby do wywaru. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.

Gdy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy kaszę i gotujemy kolejne 30 minut. Podajemy na ciepło.

By zagęścić zupę polecam lekko ugnieść ziemniaki. Gotową zupę można również doprawić magi i zawekować.

 

Wegański krupnik

 Smacznego! :)

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Kotlety są cudowne, szczerze to sama masa tak mi smakowała, że prawie nie byłoby czego smażyć :D Możemy do nich dodać przeróżne przyprawy oraz dodatki warzywne lub nawet grzyby. Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku, oczywiście można je również utwardzić dodając mąki - jak kto lubi. Wciąż szaleję na punkcie papryki wędzonej więc dzisiaj właśnie z nią, a także curry :)


Składniki

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej (150g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • niecałe 2 szklanki wody (około 450ml)
  • cebula (100g)
  • 8 łyżek oleju (80g)
  • przyprawy
  • 4 łyżki bułki tartej (32g)

Czas przygotowania:         60 minut
Liczba kotletów:                 20 kotletów
Liczba porcji:                       
6 porcji
Kaloryczność:                      
281 kcal na porcję

 

Kaszę i soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy w nieprzywierającym garnku w podanej ilości wody około 15 minut od momentu zagotowania. W ostatnich minutach można gotować bez przykrywki i intensywnie mieszać, by odparowała jak największa ilość wody. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu zeszklenia po czym dodajemy ją do pozostałych składników i całość doprawiamy. Masa powinna być bardzo gęsta by po ostygnięciu umożliwiać swobodne lepienie. 

Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło z dodatkami typu warzywa, surówki, sałatki lub sosy.

 Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

 

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Smacznego! :)

Wegetariański obiad V

poniedziałek, 05 stycznia 2015

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Uwielbiam kaszę jaglaną dlatego postanowiłam poeksperymentować z nią. Nie wiem czy zużyłabym całe pół kilo/kilogram mąki kupując ją w sklepie, dlatego zamiast kupować mąkę jaglaną postanowiłam zrobić ją samodzielnie w domu. W ten sposób mam zawsze świeżą mąkę, która jest świetna do budyniów, omletów. Jeżeli nigdy nie mieliście z nią do czynienia, a macie w domu kasze jaglaną to polecam wypróbować :)

 

Potrzebne będą:

  • kasza jaglana w dowolnej ilości
  • młynek lub blender
  • pojemnik do przechowania

 

Kaszę podpiekamy na patelni do momentu aż zacznie pachnieć, po czym przenosimy ją na sitko i przepłukujemy wrzątkiem. Zabieg ten ma na celu usunięcie goryczki.

Następnie kaszę przepłukujemy zimną wodą i mniejszymi porcjami podsuszamy na patelni. Wysuszoną kaszę odkładamy do ostygnięcia, po czym mielimy i przenosimy do pojemnika.

 Jak zrobić mąkę jaglaną?

 

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Przyznam szczerze, że czasami gdy zabraknie mi odrobiny kaszy, albo po prostu nie chce mi się jej z rana przygotowywać to wrzucam do młynka kaszę prosto z opakowania. Na szczęście nigdy nie zdarzyło mi się by danie było przez to gorzkie, ale decyzja należy do was :)

Tagi: kasza
17:02, klaudi23a , Zrób to sam
Link Komentarze (5) »
niedziela, 08 grudnia 2013

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

Czyli ciąg dalszy mojej nowej brokułowej miłości. Dzisiaj z dawno niewidzianą kaszą, makarony już mi powoli wychodzą uszami. Do tego dużo warzywnych dodatków i oliwa z oliwek nadająca wszystkiemu delikatności. Polecam wersję z papryczką chilli, cudownie rozgrzewającą w te chłodne dni ;)


Składniki:

  • 100g kaszy jęczmiennej           110 kcal
  • pół brokuła (250g)                    65 kcal
  • pół cebuli (50g)                        15 kcal
  • duży ogórek kiszony (70g)       10 kcal
  • 1/3 puszki kukurydzy (100g)     100 kcal
  • pół ząbka czosnku (5g)              5 kcal
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30g)       265 kcal
  • zioła prowansalskie

   opcjonalnie

  • 1/3 papryczki chilli

Całkowita wartość kaloryczna:        570 kcal
Czas przygotowania:                        
25-30 minut
Liczba porcji:                                    
2-3 porcje

 

Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Brokuła rozdzielamy na mniejsze różyczki (noga też jest jadalna i przepyszna!;)) i gotujemy (najlepiej na parze). 

W czasie gotowania przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę, ogórka i papryczkę kroimy w kostkę. Czosnek trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy kukurydzę oraz oliwę z oliwek. 

Ugotowaną kaszę dodajemy do warzyw, brokuła kroimy na mniejsze kawałki. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno. 

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

 

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

Smacznego! ;)

 
1 , 2 , 3













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...