czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: ogórek

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i ogórkiem

Może i podobna sałatka już jest (klik LINK) lecz ta ma nieco inne składniki. Z sosu sojowego obecnie nie używam, tym razem zamiast pietruszki dodałam świeżą bazylię, nowym dodatkiem jest również pęczak. Pokazuje to jak można w kuchni zamieniać składniki pozostając przy bazie - czyli mojemu ulubionemu połączeniu: soczewica, ogórek kiszony, majonez i curry. Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, uwielbiam ją i mogę się nią zajadać bez końca :D

 

Składniki:

  • pół szklanki kaszy pęczak (90g)
  • pół szklanki zielonej soczewicy (100g)
  • 4 ogórki kiszone (215g)
  • pół cebuli czerwonej (50g)
  • łyżka majonezu (25g)
  • pół łyżeczki curry
  • garść liści świeżej bazyli

 

Czas przygotowania       30 - 40 minut
Liczba porcji                   3 porcje
Kaloryczność                 292 kcal na jedną porcję 

 

Kaszę oraz soczewicę przygotować według opisu producenta. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, a bazylię posiekać. Ugotowane składniki wymieszać z pozostałymi i przyprawić do smaku. 

 

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i ogórkiem

Smacznego! :)

środa, 06 sierpnia 2014

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

Ostatnio sałatki z majonezem stały się moim faworytem, koniecznie z dużą ilością warzyw, odrobiną zieleninki i bez głównych źródeł węglowodanów. A że mamy środek sezonu na brokuły to padło właśnie na nie. Do tego mój najnowszy ulubieniec czyli seler naciowy, który dodaje cudownej chrupkości wraz z ogórami kiszonymi oczywiście przez tatę. Polecam zrobić większą ilość którą można później zajadać podczas upałów :)

Składniki:

  • 300g ugotowanych brokułów (ok 1/4 surowego)     105 kcal
  • 3 ogórki ogórki kiszone 180g                            20 kcal
  • półtora łodyżki selera naciowego 100g               10 kcal
  • 2 łyżki majonezu 50g                                      355 kcal
  • przyprawy 

Wartość kaloryczna:                                                  490 kcal
Czas przygotowania:                                                
25-30 minut
Liczba porcji:                                                               
2-3 porcji 

 

Brokuły gotujemy do miękkości i wraz z ogórkami i selerem kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy majonez i przyprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Podajemy na zimno jako osobne danie, lub dodatek do dania głównego.


Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

 

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

 

Smacznego! :)

środa, 23 lipca 2014

 Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem, kiełkami i selerem naciowym

..czyli moje połączenie idealne. Sałatka ta jest niskowęglowodanowa, nie dodaję do niej ziemniaków, makaronu, ryżu oraz jem ją bez chleba. Jajko i kiełki to duża dawka witamin i minerałów ale również białka. Do tego odrobina majonezu własnej roboty oraz jajko i wiemy co jemy ;)

 

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo        170 kcal
  • 2 małe ogórki kiszone (100g)       10 kcal
  • łyżka majonezu* (25g)                180 kcal
  • garść kiełek fasoli mung
  • łodyżka selera naciowego (40g)   5kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:             365 kcal
Czas przygotowania:                               
20-25 minut

Liczba porcji:                                             1 porcja 

 

Jajka gotujemy na twardo, po czym obieramy je ze skorupki i kroimy w kostkę. Dodajemy majonez oraz przyprawy (u mnie są to sól i pieprz) i dokładnie mieszamy. Ogórka i seler naciowy kroimy w kostkę, kiełki na mniejsze kawałki. Całość dobrze mieszamy. 

Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem, kiełkami i selerem naciowym

Smacznego!

niedziela, 08 grudnia 2013

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

Czyli ciąg dalszy mojej nowej brokułowej miłości. Dzisiaj z dawno niewidzianą kaszą, makarony już mi powoli wychodzą uszami. Do tego dużo warzywnych dodatków i oliwa z oliwek nadająca wszystkiemu delikatności. Polecam wersję z papryczką chilli, cudownie rozgrzewającą w te chłodne dni ;)


Składniki:

  • 100g kaszy jęczmiennej           110 kcal
  • pół brokuła (250g)                    65 kcal
  • pół cebuli (50g)                        15 kcal
  • duży ogórek kiszony (70g)       10 kcal
  • 1/3 puszki kukurydzy (100g)     100 kcal
  • pół ząbka czosnku (5g)              5 kcal
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30g)       265 kcal
  • zioła prowansalskie

   opcjonalnie

  • 1/3 papryczki chilli

Całkowita wartość kaloryczna:        570 kcal
Czas przygotowania:                        
25-30 minut
Liczba porcji:                                    
2-3 porcje

 

Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Brokuła rozdzielamy na mniejsze różyczki (noga też jest jadalna i przepyszna!;)) i gotujemy (najlepiej na parze). 

W czasie gotowania przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę, ogórka i papryczkę kroimy w kostkę. Czosnek trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy kukurydzę oraz oliwę z oliwek. 

Ugotowaną kaszę dodajemy do warzyw, brokuła kroimy na mniejsze kawałki. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno. 

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

 

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

Smacznego! ;)

sobota, 18 maja 2013

Sushi z ogórkiem i sałatą

Kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, z ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio nie potrzebujemy specjalnego ryżu i specjalnego octu. Musimy się jedynie zaopatrzyć w listki nori. Gorąco polecam ;)

 

Składniki:

  • 50g białego ryżu                    170 kcal
  • 3/5 szklanki wody (150ml)
  • 1/4 ogórka (50g)                    5 kcal
  • łyżka octu* (5g)
  • liść sałaty (8g)
  • liść nori

   opcjonalnie

  • 4 łyżki sosu sojowego (20g)  10 kcal
  • łyżeczka sezamu (5g)             30 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:     175/185/205/215 kcal
Czas przygotowania:                    
 20-35 minut
Liczba porcji:                                 
1 porcja 

 *ja używam ryżowego, ale może być również jabłkowy

 

Ryż opłukujemy w ciepłej wodzie, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut (początkowo na średnim gazie, później na małym). Po ugotowaniu dodajemy ocet, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Ogórka myjemy i wykrajamy jego ćwiartkę o długości nieco większej niż długość liścia nori. Następnie wykrojoną ćwiartkę przekrajamy na pół wzdłuż ogórka (można nawet ją podzielić na 3, bardzo fajnie wygląda to na kawałku przekrojonego sushi).

Na nori nakładamy ryż na 2/3 jego powierzchni, opcjonalnie posypujemy sezamem i układamy ogórka, a na niego liść sałaty zawinięty w wąski pasek. Zwijamy zaczynając od zapełnionej ryżem strony, kończąc zawijanie na niepokrytej. Kroimy ostrym nożem (ja używam bardzo szerokiego, ułatwia to krojenie) i podajemy z sosem sojowym.

Sushi z ogórkiem i sałatą

 

Sushi z ogórkiem i sałatą

 

Sushi z ogórkiem i sałatą

Smacznego! ;)

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...