czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: zapiekanka

środa, 01 sierpnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

 Sezon cukiniowy wciąż trwa i moja lodówka jest nią przepełniona. A że od dawna nie jadłam zapiekanki postanowiłam ją zrobić właśnie z tym warzywem. Jak wszystko z cukinią jest przepyszna, polecam spróbować ;)


Składniki:

  • 3 duże ziemniaki wczesne/późne (800 g)        450/520 kcal
  • duża cukinia (600 g)                                    80 kcal
  • łyżka oleju (10 g)                                        90 kcal
  • 150 g sera żółtego                                               335 kcal
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego/greckiego (150 g)  90/170 kcal
  • łyżka mąki ziemniaczanej (25 g)                   85 kcal
  • jajko                                                                       85 kcal
  • przyprawy

  opcjonalnie

  • szklanka okary (200 g)                                 155 kcal

 

Całkowita wartość kaloryczna:                               1215/1365/1370/1520 kcal
Czas przygotowania:                                                
30 minut + 15 minut pieczenia
Liczba porcji:                                                              
6-8 porcji

 

Obrane ziemniaki kroimy w plasterki (3-6 mm) i wkładamy do garnka z zimną osoloną wodą. Gdy całość zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze 5 minut, tak by ziemniaki były miękkie ale nie rozpadały się i odsączamy.

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy na łyżce oleju około 2 minut. Doprawiamy (u mnie są to sól, pieprz, bazylia i oregano) po czym dodajemy jogurt i pokrojone w mniejsze kawałki 100 g sera. Odlewamy około pół szklanki soku z cukinii, mieszamy dokładnie z mąką po czym ponownie wlewamy na patelnię i gotujemy jeszcze przez chwilę aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajko i mieszamy.

Ziemniaki dzielimy na 3 części, pierwszą z nich układamy na dnie naczynia, posypujemy pieprzem a następnie nakładamy połowę sosu z cukinią. Czynność powtarzamy, opcjonalnie kładziemy na warstwie cukinii okarę (by równomiernie rozłożyć można kłaść porcjami zsuwając ją z łyżki). Na wierzchu układamy ostatnią warstwę ziemniaków, a na niej 50 g sera żółtego. Całość posypujemy pieprzem i przyprawami (oregano i bazylią), po czym pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.


Zapiekanka ziemniaczana z cukinią2

 

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią3

Smacznego! ;)

źródło inspiracji














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...