czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: kukurydza

niedziela, 08 grudnia 2013

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

Czyli ciąg dalszy mojej nowej brokułowej miłości. Dzisiaj z dawno niewidzianą kaszą, makarony już mi powoli wychodzą uszami. Do tego dużo warzywnych dodatków i oliwa z oliwek nadająca wszystkiemu delikatności. Polecam wersję z papryczką chilli, cudownie rozgrzewającą w te chłodne dni ;)


Składniki:

  • 100g kaszy jęczmiennej           110 kcal
  • pół brokuła (250g)                    65 kcal
  • pół cebuli (50g)                        15 kcal
  • duży ogórek kiszony (70g)       10 kcal
  • 1/3 puszki kukurydzy (100g)     100 kcal
  • pół ząbka czosnku (5g)              5 kcal
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30g)       265 kcal
  • zioła prowansalskie

   opcjonalnie

  • 1/3 papryczki chilli

Całkowita wartość kaloryczna:        570 kcal
Czas przygotowania:                        
25-30 minut
Liczba porcji:                                    
2-3 porcje

 

Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Brokuła rozdzielamy na mniejsze różyczki (noga też jest jadalna i przepyszna!;)) i gotujemy (najlepiej na parze). 

W czasie gotowania przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę, ogórka i papryczkę kroimy w kostkę. Czosnek trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy kukurydzę oraz oliwę z oliwek. 

Ugotowaną kaszę dodajemy do warzyw, brokuła kroimy na mniejsze kawałki. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno. 

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

 

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

Smacznego! ;)

niedziela, 03 listopada 2013

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

Szybkie, proste, zdrowe a co najważniejsze smaczne. Polecam w szczególności fanom kukurydzy ;)

 

Składniki:

  • 150g makaronu pszennego/pełnoziarnistego        545/520 kcal
  • łyżka oleju (10g)                                                85 kcal
  • pół cebuli (50g)                                                 15 kcal
  • pomidor (170g)                                                 25 kcal
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (45g)     40 kcal
  • półtora łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (25g)  90/85 kcal
  • pół puszki kukurydzy (150g)                              150 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                          920/925/945/955 kcal
Czas przygotowania:                                          
15 minut
Liczba porcji:                                                       
2 porcje 

 

Makaron przygotowujemy al'dente według opisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę oraz pomidora. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy pomidora i chwilę gotujemy by warzywa zmiękły. W szklance rozrabiamy koncentrat pomidorowy wraz z mąką oraz odrobiną wody i dodajemy do gotowych warzyw. Sos doprawiamy (u mnie są to sól, ostra papryka, curry oraz bazylia) i dorzucamy do niego kukurydzę. Makaron z sosem można przyozdobić przed podaniem świeżo mielonym pieprzem, lub listkami świeżej bazylii. 


Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

 

Smacznego!;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...