czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: racuchy

niedziela, 16 czerwca 2013

Racuchy owsiane na jogurcie

Pomysł na zrobienie racuchów wziął się z tego, że ostatnio wciąż mi nimi pachniało (najwyraźniej sąsiedzi wpadli na ten genialny pomysł). Na następny dzień zajadałam się już własnymi. 

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych (120g)                           440 kcal
  • 3/4* szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (100g)    365/340 kcal
  • szklanka jogurtu naturalnego (250g)                          150 kcal
  • jajko                                                                                       85 kcal
  • 1 + 4 łyżki oleju (50g)                                               440 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru (36g)/ fruktoza (20g)/słodzik                       145/80/0 kcal

opcjonalnie

  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder/dżem                                                              +50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                            1625/1600/1560/1535/1480/1455 kcal
Czas przygotowania:                                             
30-40 minut
Liczba racuchów:                                                    
10-12 racuchów
Liczba porcji:                                                            
4-5 porcji

 

Płatki wymieszane z jogurtem odkładamy na 20 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu dodajemy pozostałe składniki (łyżkę oleju) i wszystko dokładnie mieszamy (ilość mąki zależy od gęstości jogurtu i tego jak płatki wchłoną go, masa powinna być taka by rozlewała się lekko na patelni, byśmy nie musieli jej na siłę rozsmarowywać). Na pozostałym oleju smażymy racuchy do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, lub smarujemy dżemem, marmoladą itp.

 Racuchy owsiane na jogurcie

 

Racuchy owsiane na jogurcie

Smacznego ;)

źródło inspiracji

Kolacja w czasie sesji!

piątek, 06 lipca 2012

Dietetyczne racuchy z jabłkiem1

Przyznam szczerze i bez bicia, pierwsze racuchy jakie jadłam od czasów gdy robiła mi je mama, a przy okazji pierwsze moje. Nienawidziłam ich w dzieciństwie, jabłka były pokrojone w plasterki i były bez cynamonu. A te? Oderwać się od nich nie mogę! Są puszyste i pachną cynamonem, a chyba każdy wie, że jego najlepszym towarzyszem jest jabłko, u mnie pokrojone w kostkę. Mojej znajomej, Oliwii również zasmakowały, cytuję "nie za słodkie, ogólnie bardzo dobre (...) na sam widok tych zdjęć przypomniał mi się zapach cynamonu jak je jadłyśmy". Całość tworzy pyszne śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację, takie uniwersalne danie. Gorąco polecam ;)

Składniki:

  • jabłko (250 g)                                                 115 kcal
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru (10 g)/słodzik                           50/0 kcal
  • szklanka mąki pszennej/pełnoziarnistej (130 g)     475/440 kcal
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki wody
  • 2 jajka                                                          170 kcal
  • 2 łyżki oleju (20 g)                                          180 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                      905/990 kcal
Czas przygotowania:                                                       
15-20 minut
Liczba racuchów (około 10 cm):                                    8-10 racuchów
Liczba porcji:                                                                      
3-4 porcje


Z jabłka wydrążamy środek i obieramy je, a następnie kroimy w kostkę dowolnych rozmiarów. Do całości dorzucamy cynamon i cukier i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym dodajemy do nich mokre składniki (żółtko, olej wodę) na zmianę z suchymi (mąka z proszkiem do pieczenia) dalej miksując. Na końcu wrzucamy jabłko i delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wkładamy masę, w zależności od wielkości jakie chcemy uzyskać. Smażymy na suchej patelni na jednej stronie, aż spód stwardnieje (tak jak smażymy pancakes), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z cukrem pudrem, miodem, syropami lub sosami ;)

 

Dietetyczne racuchy z jabłkiem2

 

Dietetyczne racuchy z jabłkiem3

 

Dietetyczne racuchy z jabłkiem4

Smacznego! ;)

  














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...