czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: śmietana

środa, 24 września 2014

Błyskawiczny mus czekoladowy

Właśnie się rozpływam nad musem czekoladowym i zastanawiam dlaczego go tak dawno nie robiłam. Potrzeba do niego tylko dwóch składników (prawie zawsze zalegające gdzieś w kuchni), 15 minut i trochę chęci. Zamiast mlecznej czekolady, można również wykorzystać białą lub gorzką. Temu kto jeszcze nie jadł polecam koniecznie spróbować, ale ostrzegam, każda łyżeczka wciąga coraz bardziej :)

 

Składniki:

  • 100 g mlecznej czekolady                550 kcal
  • 250ml śmietany kremówki (30%)     720 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                 1270 kcal
Czas przygotowania:                                 
15 min

Liczba porcji:                                             2 porcje 

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym samym czasie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Lekko przechłodzoną czekoladę (ważne by nie była ona bardzo gorąca, najlepiej po roztopieniu jeszcze chwilę odczekać energicznie mieszając) stopniowo dodajemy do śmietany mieszając na małych obrotach miksera. Gotowy mus przekładamy do pucharków. Podajemy go od razu po przygotowaniu, lub po przechowywaniu w lodówce. Przed podaniem mus czekoladowy można ozdobić bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi itp.

 

Błyskawiczny mus czekoladowy

 

Błyskawiczny mus czekoladowy

Smacznego! ;)

poniedziałek, 04 listopada 2013

Śmietankowe ciasteczka z cukrem

Ciasteczka te piekłam jeszcze w czerwcu, miały być na imprezę urodzinową, ale zniknęły jeszcze przed nią. To chyba świadczy samo za siebie ;) W smaku przypominają ciasto francuskie, delikatnie wypieczone są lekko wilgotne w środku, a te przypieczone chrupiące. Osobiście lubię obie wersje, polecam każdemu te cudowne ciasteczka ;)

 

Składniki:

  • 280g mąki pszennej/pełnoziarnistej       1020/950 kcal
  • kostka masła/margaryny (250g)             1840/1775 kcal
  • 5 łyżek śmietany 18% (125g)                  230 kcal
  • jajko                                                                 85 kcal
  • 5 łyżek cukru (60g)                                 240 kcal

Całkowita liczba kalorii:                                     3280/3345/3350/3415 kcal
Czas przygotowania:                                         
25-30 + 20 minut pieczenia
Liczba blach:                                                        
2,5 - 3 blachy
Liczba porcji:                                                       
18-23 porcje



Mąkę wraz z miękkim masłem/margaryną, śmietaną oraz żółtkiem zagniatamy i rozwałkowujemy ciasto. Wyrajamy niezbyt cienkie ciastka (około 3 mm), następnie smarujemy je roztrzepanym białkiem oraz posypujemy cukrem. Tak przygotowane ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15-25 minut (aż do zarumienienia). 

Śmietankowe ciasteczka z cukrem

 

Śmietankowe ciasteczka z cukrem

Smacznego! ;)

 

czwartek, 26 września 2013

sos śmietanowo-koperkowy

 

Ostatnio w sklepie widziałam gotowy sos koperkowy, ale był on bardziej majonezowy i żółty. Wybrałam więc zdrowszą wersję, przygotowaną samodzielnie w domu. Moim pomysłem jest dodanie octu jabłkowego, który świetnie podkreśla smak sosu. Polecam wypróbować ;)


Składniki:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego (80g)     90 kcal
  • 6 łyżek śmietany 18% (150g)      275 kcal
  • łyżka octu jabłkowego (6g)
  • pęczek koperku (10g)
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:         365 kcal
Czas przygotowania:                          
5-10 minut

Liczba porcji:                                        3-6 porcji

 

Koperek płuczemy i siekamy, a następnie łączymy go wraz z resztą składników. Przyprawy przeze mnie użyte to sól i pieprz. Podajemy jako dodatek do kanapek, placków, kotletów lub jako dip.

sos śmietanowo-koperkowy

Smacznego! ;)

piątek, 05 lipca 2013

Ryż z sosem cebulowym 

Pozostała śmietana, była cebula i mało czasu na pichcenie, tak oto powstał ryż z sosem cebulowym. Szybkie, smaczne i niezbyt pracochłonne. Polecam fanom cebuli i nie tylko :)

 

Składniki:

  • 100g ryżu białego/brązowego       
  • duża cebula (100g)     
  • łyżka oleju (10g)     
  • łyżka mąki pszennej/pełnoziarnistej (15g) 
  • 2 łyżki śmietany 18% (30g)                        
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka curry
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • 2-3 łyżki szczypiorku

Całkowita wartość kaloryczna:        550 kcal
Czas przygotowania:                          
20-35 minut       
Liczba porcji:                                        
2 porcje
Kaloryczność:                                       275 kcal na porcję
 

 

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy cebulę oraz szczypiorek i podsmażamy je na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy curry, oraz wcześniej dokładnie wymieszaną mąkę z wodą i śmietaną. Gdy ryż się ugotuje dodajemy go do sosu i doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek. 

 Ryż z sosem cebulowym

Smacznego! ;)

niedziela, 30 grudnia 2012

Kule śnieżne

 Przez ciągłe kolokwia i anginę nie mam czasu na gotowanie. Plus strasznie krótkie dni, które uniemożliwiają często zrobienie dobrej jakości zdjęcia. Nie mogę się już doczekać wiosny, gdy zakończy się większość tych problemów i w końcu będzie ciepło

 

 

Składniki:

  • 2 tabliczki białej czekolady (200g)        1155 kcal
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% (55g)         160 kcal
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (18g)        110 kcal

   opcjonalnie:

  • łyżka ekstraktu waniliowego/jasnego rumu

Całkowita wartość kaloryczna:                      1425 kcal
Czas przygotowania:                                        
20 min + 4 godz. w lodówce

Liczba kulek:                                                      15-20 kulek
Liczba porcji:                                                   
 5-7 porcji

 

Czekoladę z śmietaną gotujemy w kąpieli wodnej aż do całkowitego rozpuszczenia. Całość odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (polecam przygotować masę wieczorem i zostawić na noc w lodówce). Po upływie czasu łyżeczką lub łyżką nakładamy porcję masy i szybko formujemy w dłoniach kulkę (pod wpływem ciepła czekolada się bardzo szybko roztapia). Truflę obtaczamy w wiórkach kokosowych (sama nigdy nie przepadałam za kawałkami kokosa w znanych kokosowych truflach, więc postanowiłam je zmiksować i otrzymałam kokosowy puder:D ). Są już gotowe do spożycia, chociaż polecam przechowywać je w lodówce.

Kule śnieżne

 

Kule śnieżne

Smacznego! ;)

 Źródło inspiracji














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...