czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: rolady

środa, 06 czerwca 2012

 Kakaowy zawijaniec z kaszy mannej1

Przepis ten pochodzi z bloga Dorota smakuje, gdy go zobaczyłam wiedziałam, że to miłość od pierwszego wejrzenia. Rolada jest czekoladowa, szybka i potrzeba do niej mało składników.. jak tu się nie zakochać? Ponadto alternatywa z kaszy mannej ma prawie tyle samo błonnika co ryż biały, a kakao redukuje stres i jest źródłem przeciwutleniaczy między innymi wpływających na stan skóry... na taki deser warto się skusić ;)

Składniki na jedną roladę:

  • duży wafel 27 x 27 cm (25 g)          95 kcal
  • pół litra mleka 1,5/0,5 %                220/185 kcal
  • pół szklanki cukru (100 g)/słodziku    405/0 kcal
  • ćwierć kostki margaryny (60 g)       380 kcal
  • 2-3 łyżki kakao (20-30 g)                70/100 kcal
  • pół szklanki kaszy mannej (80 g)     280 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                1010/1480 kcal

Czas przygotowania:                                  5-10 minut + 30-60 min leżakowania

Wielkość:                                                       27 x 7 x 4,5 cm

Liczba porcji:                                                8-10 porcji

 

Ściereczkę zwilżamy dość mocno i wkładamy pomiędzy nią wafel, tak by nasiąknął wodą. W tym czasie wrzucamy do garnka mleko, cukier/słodzik i margarynę i gotujemy aż całość zacznie wrzeć. Zdejmujemy garnek z gazu, po czym wrzucamy do niego stopniowo, przygotowaną wcześniej porcję kakao i trzepaczką energicznie mieszamy by nie powstały grudki, powtarzamy te czynność z kaszą manną. Po dodaniu wszystkich składników do masy, gotujemy całość przez około 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Odwijamy wafel z ściereczki (jeżeli nie jest idealnie miękki nie przejmujemy się, gorąca kasza manna rozmiękczy wafel ;)) układamy go najlepiej na desce (albo w miejscu w którym będzie mógł bez problemu poleżeć z 30-60 minut). Wylewamy masę na niego i rozprowadzamy po całości (zostawiając około centymetr wolnego miejsca z końca którym będziemy "zamykać" roladę). Po chwili, gdy wiemy, że wafel jest wystarczająco miękki by się nie złamać, zawijamy go delikatnie, tak by "zamknięcie" przykryło całą warstwę kaszy mannej. Dajemy naszemu zawijańcowi poleżeć bez przykrycia 30-60 minut (najbardziej mu służy kilka godzin spędzonych w lodówce) po czym traktujemy go nożem (polecam z ząbkami). 

Kakaowy zawijaniec z kaszy mannej2

Smacznego! ;)

 

 

dla zainteresowanych http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Zdrowie/533707,1,Kakao-wlasciwosci--kakao-wlasciwosci-zdrowotne-.html 














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...