czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: cukinia

niedziela, 21 września 2014

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)

To chyba moje pierwsze danie jednogarnkowe i jestem bardzo zadowolona. Dla takiego leniucha jak ja jest to idealne rozwiązanie, bo naprawdę pozostaje po nim mało do mycia. Z racji tego, że ostatnio ograniczyłam węglowodany, dzisiaj bez dodatku makaronu, ryżu czy też kaszy. Polecam szczególnie teraz, podczas sezonu na cukinię i fasolkę szparagową :)

Składniki

  • 10 kotletów sojowych (70g)                              190 kcal
  • mała cukinia (250g)                                            30 kcal
  • garść fasolki szparagowej (250g)                       60 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                               175 kcal
  • cebula (100g)                                                     30 kcal
  • pół litra wody
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (60g)      55 kcal
  • 4 łyżki sosu sojowego (40g)                               20 kcal
  • 3 łyżeczki curry 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki

 

Całkowita wartość kaloryczna:                        560 kcal
Czas przygotowania:                                       
 30-45 minut
Liczba porcji:                                                    
2-3 porcje 

 

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojoną fasolkę i całość zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu około 15 minut a następnie dodajemy kotlety sojowe. Po 10 minutach, gdy kotlety zmiękną, kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy plasterki cukinii. Gdy cukinia będzie gotowa doprawiamy całość koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, curry oraz papryką. 

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)

 

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)Smacznego! :)

piątek, 27 września 2013

sos pomidorowy z cukinią i pęczakiem

.. to chyba moje ulubione danie podczas sezonu na cukinię. Zamiast pęczaku można również użyć makaronu lub brązowego ryżu. Polecam wszystkim cukiniomaniakom ;)

 

Składniki:

  • średniej wielkości cukinia (400g)                    50 kcal
  • cebula (100g)                                               30 kcal
  • puszka pomiorów (400g)                              150 kcal
  • łyżka mąki pszennej/pełnoziarnistej (15g)  55/50 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                         175 kcal
  • 200g pęczaku                                                670 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie:

  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego


Całkowita wartość kaloryczna:                            1125/1130 kcal
Czas przygotowania:                                            
30-35 minut
Liczba porcji:                                                        
3 porcje 


Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym samym czasie podsmażamy na oleju cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy ćwiartki talarków cukinii oraz puszkę pomidorów po czym całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Sos zagęszczamy dodając rozrobioną w wodzie mąkę a następnie przyprawiamy (u mnie są to sól, papryka ostra, czosnek, bazylia oraz sos sojowy).


sos pomidorowy z cukinią i pęczakiem

Smacznego! ;)

wtorek, 21 sierpnia 2012

placki z cukinii

.. czyli cukiniowego szaleństwa ciąg dalszy. Chyba każdy kiedyś je jadł, zawsze się wściekałam na ilość mąki którą musiałam do nich dodać by się jako tako trzymały, ale godzinka na sitku z solą rozwiązuje ten problem. Polecam ;)

Składniki:

  • duża cukinia (600 g)                                          80 kcal
  • ok 7 łyżek mąki pszennej/pełnioziarnistej (105 g)    380/360 kcal
  • 1-2 łyżeczki soli
  • jajko                                                                              85 kcal
  • 4 łyżki oleju (40 g)                                            350 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                      875/895 kcal
Czas przygotowania:                                                      
 25 minut + 60 minut leżakowania 

Liczba placków:                                                                 8-12 placków
Liczba porcji:                                                          
         3-5 porcji

 

Cukinię ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach i odkładamy na sitku posypaną solą na około 60 minut. Po tym czasie wyciskamy z niej resztki soku, łączymy z jajkiem i dodajemy mąki. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru. Podajemy na ciepło jako samodzielne danie z sosem i/lub sałatką, albo w formie dodatku do obiadu.

placki z cukinii2

 

placki z cukinii3

Smacznego! ;)

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Kasza jaglana z cukinią i pomidorem (165 kcal)

Dostałam od taty kolejną porcję cukinii, a że kasza jaglana zalega już od dłuższego czasu i krzyczy aby coś z niej zrobić, stąd to eksperymentalne danie. Całość wyszła przepyszna, polecam na lekki letni obiadek ;)

 

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej (125 g)  430 kcal
  • półtora cukinii (900 g)                   115 kcal
  • pomidor (170 g)                           25 kcal
  • łyżka oleju (10 g)                          90 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                660 kcal
Czas przygotowania:                                 
20 minut + 20 minut leżakowania

Liczba porcji:                                               4-6 porcji 

 

Kaszę wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 10 minut. W tym czasie sparzonego pomidora kroimy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce i całość smażymy w garnku (lub bardzo dużej patelni, dodajemy również łyżeczkę soli by warzywa puściły "soki") przez około 5 minut. Wrzucamy ugotowaną i odsączoną kaszę i gotujemy mieszając co jakiś czas przez 10 minut. Doprawiamy (u mnie są to sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano) i odstawiamy na około 20-30 minut, aż danie ostygnie i napęcznieje.

Kasza jaglana z cukinią i pomidorem (165 kcal)2

Smacznego! ;)

środa, 01 sierpnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

 Sezon cukiniowy wciąż trwa i moja lodówka jest nią przepełniona. A że od dawna nie jadłam zapiekanki postanowiłam ją zrobić właśnie z tym warzywem. Jak wszystko z cukinią jest przepyszna, polecam spróbować ;)


Składniki:

  • 3 duże ziemniaki wczesne/późne (800 g)        450/520 kcal
  • duża cukinia (600 g)                                    80 kcal
  • łyżka oleju (10 g)                                        90 kcal
  • 150 g sera żółtego                                               335 kcal
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego/greckiego (150 g)  90/170 kcal
  • łyżka mąki ziemniaczanej (25 g)                   85 kcal
  • jajko                                                                       85 kcal
  • przyprawy

  opcjonalnie

  • szklanka okary (200 g)                                 155 kcal

 

Całkowita wartość kaloryczna:                               1215/1365/1370/1520 kcal
Czas przygotowania:                                                
30 minut + 15 minut pieczenia
Liczba porcji:                                                              
6-8 porcji

 

Obrane ziemniaki kroimy w plasterki (3-6 mm) i wkładamy do garnka z zimną osoloną wodą. Gdy całość zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze 5 minut, tak by ziemniaki były miękkie ale nie rozpadały się i odsączamy.

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy na łyżce oleju około 2 minut. Doprawiamy (u mnie są to sól, pieprz, bazylia i oregano) po czym dodajemy jogurt i pokrojone w mniejsze kawałki 100 g sera. Odlewamy około pół szklanki soku z cukinii, mieszamy dokładnie z mąką po czym ponownie wlewamy na patelnię i gotujemy jeszcze przez chwilę aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajko i mieszamy.

Ziemniaki dzielimy na 3 części, pierwszą z nich układamy na dnie naczynia, posypujemy pieprzem a następnie nakładamy połowę sosu z cukinią. Czynność powtarzamy, opcjonalnie kładziemy na warstwie cukinii okarę (by równomiernie rozłożyć można kłaść porcjami zsuwając ją z łyżki). Na wierzchu układamy ostatnią warstwę ziemniaków, a na niej 50 g sera żółtego. Całość posypujemy pieprzem i przyprawami (oregano i bazylią), po czym pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.


Zapiekanka ziemniaczana z cukinią2

 

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią3

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

 
1 , 2 , 3













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...