czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: makaron

czwartek, 20 marca 2014

Wegański makaron ze szpinakiem

Moja ulubiona i najczęściej jadana wersja makaronu ze szpinakiem, mimo, że jestem wegetarianką. Szybka, zazwyczaj wszystkie składniki mam w domu no i zdrowa ;) 

 

Składniki:

  • opakowanie szpinaku (450g)                                  60 kcal
  • 200 g makaronu pszennego/pełnoziarnistego     725/695 kcal
  • łyżka oleju (10g)                                                    90 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • ząbek czosnku (5g)                                               5 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                          845/875/850/880 kcal
Czas przygotowania:                                          
20-25 minut

Liczba porcji:                                                      2 porcje

 

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy szpinak na łyżce oleju (można również go podsmażyć bez tłuszczu i na końcu dodać lepszy olej lub oliwę), a następnie dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach czosnek oraz przyprawiamy. Ugotowany makaron podajemy ze szpinakiem. 

Wegański makaron ze szpinakiem

Smacznego! ;)

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

 Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto z odrobiną bazylii ;)

 

Składniki:

  • czerwona papryka (200g)                         45 kcal
  • papryczka chilli (20g)                                 10 kcal
  • 2 garście orzechów włoskich (60g)            390 kcal
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (60g)                       530 kcal
  • ząbek czosnku (5g)                                    10 kcal
  • 6-10 świeżych liści bazylii 
  • makaron pszenny/pełnoziarnisty (300g)   1090/1045 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                          2030/2075 kcal
Czas przygotowania:                                          
35-45 minut
Liczba porcji:                                                      
4-6 porcji

 

Paprykę przekrawamy na pół i wyjmujemy nasiona, po czym wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (z papryki wypłyną soki więc polecam włożyć ją do naczynia które łatwo umyć, lub na papier do pieczenia).

 

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

 

W tym czasie gotujemy makaron a także miksujemy w blenderze orzechy włoskie, następnie dodajemy do nich bazylię oraz pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli i całość ponownie miksujemy. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i dodajemy do reszty składników, wraz z czosnkiem oraz oliwą. Wszystko ponownie miksujemy i doprawiamy do smaku (u mnie są to sól oraz słodka papryka). Pesto podajemy z gorącym makaronem.

 

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

Smacznego! ;)

czwartek, 21 listopada 2013

sos indyjski z makaronem

To jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Gdy wracam zmęczona po zajęciach, to zazwyczaj robię makaron z sosem pomidorowym. Dzisiaj w wydaniu indyjskim, czyli z dużą ilością przypraw takich jak curry, kurkuma, cynamon, imbir oraz ostra papryka dla pikantności. Dodatkowo na taką pogodę, danie te cudownie rozgrzewa ;)

 

Składniki:

  • pół cebuli (50g)                                                       15 kcal
  • pół pomidora (80g)                                                 10 kcal
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)               45 kcal
  • półtora łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (25g)  70/60 kcal
  • około pół szklanki wody
  • łyżka oleju (10g)                                                     90 kcal
  • przyprawy 
    • łyżeczka curry
    • łyżeczka ostrej papryki
    • pół łyżeczki cynamonu
    • pół łyżeczki kurkumy
    • pół łyżeczki imbiru
    • szczypta soli
  • 150g makaronu pszennego/pełnoziarnistego        545/520 kcal


Całkowita wartość kaloryczna:                                  740/765/750/775 kcal
Czas przygotowania:                                                  
15-20 minut
Liczba porcji:                                                              
2 porcje

 

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajmy pomidora. W szklance rozrabiamy wodę, mąkę oraz koncentrat, po czym wrzucamy całość do pomidora i cebuli. Wszystko intensywnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy wody. Na końcu przyprawiamy. Ugotowany makaron łączymy ze sosem.

sos indyjski z makaronem

 

sos indyjski z makaronem

 

sos indyjski z makaronem

Smacznego! ;)

niedziela, 03 listopada 2013

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

Szybkie, proste, zdrowe a co najważniejsze smaczne. Polecam w szczególności fanom kukurydzy ;)

 

Składniki:

  • 150g makaronu pszennego/pełnoziarnistego        545/520 kcal
  • łyżka oleju (10g)                                                85 kcal
  • pół cebuli (50g)                                                 15 kcal
  • pomidor (170g)                                                 25 kcal
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (45g)     40 kcal
  • półtora łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (25g)  90/85 kcal
  • pół puszki kukurydzy (150g)                              150 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                          920/925/945/955 kcal
Czas przygotowania:                                          
15 minut
Liczba porcji:                                                       
2 porcje 

 

Makaron przygotowujemy al'dente według opisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę oraz pomidora. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy pomidora i chwilę gotujemy by warzywa zmiękły. W szklance rozrabiamy koncentrat pomidorowy wraz z mąką oraz odrobiną wody i dodajemy do gotowych warzyw. Sos doprawiamy (u mnie są to sól, ostra papryka, curry oraz bazylia) i dorzucamy do niego kukurydzę. Makaron z sosem można przyozdobić przed podaniem świeżo mielonym pieprzem, lub listkami świeżej bazylii. 


Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

 

Smacznego!;)

poniedziałek, 28 października 2013

wege-chińszczyzna

Jakiś czas temu kupiłam przyprawę do kurczaka (przyznam szczerze, że śmiesznie mi się szło z nią do kasy ;)) w celu sprawdzenia jak będzie smakować z kotletami sojowymi. Przetestowałam, raz, dwa i tak oto wyszła Wege-chińszczyzna. Kotlety smakują naprawdę dobrze, mimo, że są bez panierki. Oczywiście można użyć tu dowolnego makaronu, najlepszy byłby specjalny do dań chińskich, aczkolwiek można go spokojnie zastąpić innym. Wszystkim fanom chińskich dań gorąco polecam ;)

 

Składniki:

  • 200g makaronu pszennego/pełnoziarnistego   725/695 kcal
  • cebula (100g)                                               30 kcal
  • marchewka (60g)                                         10 kcal
  • papryka (200g)                                             50 kcal
  • 6 kotletów sojowych (ok 50g)                      155 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                         175 kcal
  • 3 łyżki oliwy* (30g)                                      265 kcal
  • 2 łyżki sosu sojowego (20g)                         10 kcal
  • łyżka przyprawy do kurczaka
  • łyżka curry
  • łyżeczka ostrej papryki czerwonej

 

Całkowita wartość kaloryczna:                             1390/1420 kcal
Czas przygotowania:                                             
35-35 minut
Liczba porcji:                                                         
3 - 4 porcje 

 

Kotlety oraz makaron (al'dente) przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy cebulę, marchewkę i paprykę w paski i dusimy na patelni z łyżką oleju (zaczynając od cebuli, po chwili dodajemy marchew a na końcu paprykę). Do miękkich warzyw dodajemy odsączone kotlety sojowe, pokrojone w kostkę lub grubsze paski oraz doprawiamy przyprawami oraz sosem sojowym. Makaron dokładnie mieszamy z warzywami, przed podaniem polewamy danie oliwą (*można też dodać wcześniej, albo zamienić na olej, chodzi tu tylko o dostarczenie trochę zdrowych tłuszczy, a im mniej je będziemy podgrzewać tym lepiej). 

 

Smacznego ;)

 
1 , 2 , 3













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...