czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: koperek

czwartek, 26 września 2013

sos śmietanowo-koperkowy

 

Ostatnio w sklepie widziałam gotowy sos koperkowy, ale był on bardziej majonezowy i żółty. Wybrałam więc zdrowszą wersję, przygotowaną samodzielnie w domu. Moim pomysłem jest dodanie octu jabłkowego, który świetnie podkreśla smak sosu. Polecam wypróbować ;)


Składniki:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego (80g)     90 kcal
  • 6 łyżek śmietany 18% (150g)      275 kcal
  • łyżka octu jabłkowego (6g)
  • pęczek koperku (10g)
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:         365 kcal
Czas przygotowania:                          
5-10 minut

Liczba porcji:                                        3-6 porcji

 

Koperek płuczemy i siekamy, a następnie łączymy go wraz z resztą składników. Przyprawy przeze mnie użyte to sól i pieprz. Podajemy jako dodatek do kanapek, placków, kotletów lub jako dip.

sos śmietanowo-koperkowy

Smacznego! ;)

poniedziałek, 04 czerwca 2012

Zupa samo zdrowie

Dawno zupy nie jadłam, a uwielbiam je, więc postanowiłam znów przeglądnąć starą książkę po babci. Znalazłam tam zupę koperkową, zrezygnowałam tylko z "kostki przyprawy do zup lub bulionu", bo to w końcu sama chemia dla leniwców :P Zupka jest pyszna i sycąca. Polecam również zastąpić sól sosem sojowym, nigdy nie mogę się opanować przed dodaniem go do potrawy, a także dodać drobno pokrojone listki pietruszki, bo to same witaminy. Cały wielki gar ma niewiele bo tylko 340 kcal i wiele witamin. A więc, czas na zupę ;)

Składniki:

   pęczek włoszczyzny

    • marchew (100 g)      30 kcal
    • pietruszka (100 g)    35 kcal
    • seler (100 g)            15 kcal
  • szklanka mleka 1,5%         90 kcal
  • 4 łyżki ryżu (15 g)             215 kcal
  • duży pęczek koperku
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • 1,5-2,5 litra wody
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:       385 kcal
Czas przygotowania:                        około 25-30 minut
Liczba porcji:                                    5-7 porcji

 

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, po czym wrzucamy je do posolonego wrzątku. Do gotującej zupy wsypujemy opłukany ryż i gotujemy aż będzie miękki. Myjemy i kroimy koperek i pietruszkę (można ich łodyżki wrzucić do gotującej się zupy). Dolewamy szklankę mleka (jeżeli chcemy dodać jajek, powinniśmy je wymieszać w nim i wlać całość do ugotowanej zupy mieszając intensywnie). Na końcu dodajemy całą zieleniznę, staramy się już wtedy nie gotować zupy, by nie utracić witamin. Sprawdzamy smak i doprawiamy solą lub sosem sojowym.

 

A oto powód tak małej ilości zdjęć ;) 

Bubuś














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...