czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: pieczywo

niedziela, 04 października 2015

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

Przyznam szczerze, że jest to przepis mojej macochy i z góry dziękuję za zgodę na jego udostępnienie :) Przepis ten ma ponad 20 lat i został nieco zmodyfikowany, by dodać więcej pełnoziarnistych dodatków. Chlebek jest wilgotny i puszysty, nadaje się do mrożenia, ponadto zawiera ogromne ilości błonnika jest więc idealny dla osób dbających o linię :) 

 

Składniki

  • kilogram mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki otrębów żytnich (65g)
  • 1 i 1/3 szklanki nasion słonecznika (210g)
  • litr ciepłej wody 
  • łyżeczka cukru (5g)
  • łyżka soli (18g)
  • kostka świeżych drożdży (100g)

do wyłożenia formy

  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 2 łyżki bułki tartej (16g)

Czas przygotowania        80-90 minut
Liczba chlebów                 
2 chleby

Liczba kromek                  40 kromek
Liczba porcji                      20 porcji (po 2 kromki)
Kaloryczność                     jedna porcja to 254 kcal

 

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, sól oraz drożdże, po czym dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Ciasto odkładamy na 10 - 15 minut i ponownie mieszamy w celu napowietrzenia. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a keksówki smarujemy olejem i wykładamy bułką tartą. Gotowe ciasto przelewamy do foremek (zwilżoną dłonią wyrównujemy powierzchnię). Chleb pieczemy przez 50 minut (ja korzystałam z opiekania górnego i dolnego).

Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy go w lodówce do 7 dni. Świetnie nadaje się również do mrożenia.

 

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

 

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

Smacznego! ;)

piątek, 24 lipca 2015

Chlebek

Jakiś czas temu w jednej z poznańskich wege restauracji (Radhe Vega swoją drogą bardzo polecam) miałam okazję spróbować chlebka naan który wyjątkowo mi zasmakował. Kilka dni później dorwałam w jakiejś gazetce przepis, a że miałam akurat jogurt grecki to wypróbowałam. Pieczywo jest chrupiące i miękkie w środku lecz niestety trochę bardziej zwarte niż to które jadłam w restauracji, więc już niedługo spróbuję z ciastem drożdżowym. Aczkolwiek idealnie nadaje się ono do wszelkiego rodzaju past, a także z dodatkiem smakowej oliwy z oliwek :)

 

Składniki

  • półtorej szklanki mąki pszennej (200g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
  • 6 łyżek jogurtu greckiego (150g)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki pieprzu
  • ząbek czosnsku (5g)

Czas przygotowania:              40-45 minut
Liczba porcji:                            3 porcje
Kaloryczność:                          289 kcal na porcję

 

Do naczynia dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy oraz dokładnie wymieszać. Jogurt połączyć z rozgniecionym czosnkiem po czym wlać do suchych składników. Ciasto wyrabiać do momentu gdy nie będzie się lepić do dłoni, podzielić na 3 części, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Na rozgrzanej suchej patelni podpiekać ciasto rozgniecione na placki (lub rozwałkowane). Podawać od razu po przygotowaniu najlepiej z sosami.

Chlebek

Na zdjęciu chleb naan w towarzystwie czerwonej soczewicy w sosie pomidorowym z papryką wędzoną.

Smacznego! :)

Piknik

niedziela, 08 lipca 2012

Wegańskie bułeczki z patelni1

Na co dzień nie jadam pieczywa, na śniadanie wolę owsiankę a na kolację sałatkę. Ale ostatnio chodziła za mną świeża, mięciutka bułeczka, więc postanowiłam coś z tym zrobić ;) Bułki pysznie pachną i smakują nie tylko prosto z patelni, ale i na zimno. Polecam wszystkim leniuchom zamrozić ciasto i mieć "na czarną godzinę" ;)


Składniki:

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej    510 kcal
  • 100 g mąki pszennej                        365 kcal
  • 8 g świeżych /4 g suchych drożdży    10 kcal
  • 10 g soli
  • 150 g letniej wody
  • 2 łyżki kaszy mannej (24 g)               85 kcal
  • opcjonalnie przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                   970 kcal
Czas przygotowania:                                    
15 minut + 90 minut wyrastania
Liczba bułek:                                                   
4-6 bułek
Liczba porcji:                                                  
2-4 porcje 

 

Wszystkie składniki poza kaszą manną wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (30-60 minut). Po upływie czasu ciasto uderzamy kilka razy w celu odgazowania i dzielimy na 4 części, z których lepimy bułeczki i obtaczamy je w kaszy mannej. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (30 minut). Po tym czasie smażymy bułki na suchej rozgrzanej (na małym ogniu) patelni około 3-4 minuty z każdej strony. 

 

...i moja propozycja podania

Wegańskie bułeczki z patelni2

już niedługo wrzucę przepis na sos miodowo-musztardowy którym się ostatnio zajadam

Wegańskie bułeczki z patelni3

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Cynamonowe spiralki1

W ubiegłe wakacje robiłam z nimi różne wariacje, z nutellą, z przyprawą korzenną, a ostatnio klasycznie z cynamonem. Przepis pochodzi z miksu przepisów z blogu Moje wypieki, na ciasto użyłam przepisu z mniejszą ilością masła, a na "farsz" już według oryginału. Wspaniale nadają się na śniadanie, zwłaszcza w połączeniu z dżemem lub nutellą, w dniu pieczenia mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze. Polecam przechowywać je w pojemniku, dzięki czemu na następny dzień zachowują świeżość o czym przekonała się m.in. autorka bloga CZOKOBON, z którą w zastraszającym tempie pochłonęłyśmy te cynamonowe spiralki ;)

 

Składniki:

   na ciasto

  • 500 g mąki pszennej/orkiszowej                    1820/1695 kcal
  • 20 g suchych drożdży/40 g świeżych drożdży  65/40 kcal
  • ćwierć szklanki cukru (50 g)/słodzik                205/0 kcal
  • 2 jajka                                                                   85 kcal
  • 250 ml mleka 0,5/1,5 %                               80/120 kcal
  • 70 g miękkiego masła                                           515 kcal

   na "farsz"

  • ćwierć kostki roztopionego masła (63 g)         465 kcal
  • pół szklanki cukru/słodzik                              405/0 kcal
  • 2-3 łyżeczki cynamonu (8-12 g)                    20 kcal

   opcjonalnie

  • ćwierć szklanki mleka 0,5/1,5 % (58 g)           25/30 kcal                   

Całkowita wartość kaloryczna:                                  2925/3730 kcal
Czas przygotowania:                                                   90-120 minut
Liczba spiralek:                                                             40-60 spiralek
Liczba blach:                                                                 1,5-2 blachy
Liczba porcji:                                                                12-16 porcji

 

Do mleka dodajemy roztrzepane jajka. Dorzucamy mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (lub robimy ze świeżymi rozczyn), cukrem i masłem. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około godziny). Po upływie czasu, dzielimy ciasto na 2-4 części, rozwałkowujemy po czym smarujemy roztopionym masłem (dodajemy do niego słodzik, jeżeli z niego korzystamy) i posypujemy cynamonem i cukrem. Ciasto zawijamy i powstałą roladę kroimy ostrym nożem (lub obwiązujemy nitką i zaciskamy, wówczas wyjdą ładnie zakończone brzegi) na grubość 1,5-3 cm. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy spiralki w dość dużych odstępach, najlepiej na czas nagrzania piekarnika przykryć je ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut. Spiralki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przed 20-25 minut.

Cynamonowe spiralki2

Smacznego ;)


Smakołyki na pikniki














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...