czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: marchew

niedziela, 24 listopada 2013

Pasta z kaszy jaglanej

Przepis ten zagubił mi się na komputerze, przez co dopiero teraz będzie miał swój debiut. Pasta ta jest przepyszna, wychodzi też jej całkiem sporo (nie wiem co mnie pokusiło by zrobić podwójną porcję), odpowiednio przechowywana spokojnie przetrzyma ponad tydzień w lodówce. Idealna do kanapek, do tego jeszcze ogórek, sałata i mmm ;)

Składniki:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej (180g)        620 kcal
  • 2 średniej wielkości marchewki (120g)        25 kcal
  • duża cebula (100g)                                  25 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                    175 kcal
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego (60g)   55 kcal
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego (10g)                      5 kcal

   opcjonalnie

  • 2 łyżki dobrej oliwy (20g)                          175 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                      905/1080 kcal
Czas przygotowania:                                       
35-45 minut
Liczba kanapek:                                                
15-20 kanapek
Liczba porcji:                                                     
7-10 porcji

 

Kaszę jaglaną przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym całość dusimy na rozgrzanym oleju do momentu aż warzywa zmiękną. Ugotowaną kaszę mieszamy z marchewką i cebulą oraz doprawiamy (łatwiej wymieszać wszystko gdy kasza jest jeszcze miękka, a doprawić dopiero gdy pasta ostygnie). Podajemy na pieczywie, lub wyjadamy ze słoiczka ;)

 

Pasta z kaszy jaglanejSmacznego! ;)

niedziela, 19 maja 2013

Ciasteczka marchewkowe z resztek

Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie resztek po soku marchewkowym. Tym razem ciasteczka, bardzo wilgotne i bardzo wciągające. Polecam upiec większą ilość bo szybko znikają ;)

 

Składniki:

  • szklanka marchewki z soku powstałego z 1kg marchwi*      < 200 kcal
  • 5 łyżek oleju (50ml)                                                       440 kcal
  • 3/4 szklanki cukru (150g)/7 łyżek fruktozy (70g)/słodzik       610/280/0 kcal
  • 100g mąki pszennej/pełnoziarnistej                                       365/340 kcal
  • jajko                                                                                              85 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Całkowita wartość kaloryczna:                   1700/1675/1370/1345/1090/1065 kcal**
Czas przygotowania:                                                      
45 minut + 25 minut pieczenia
Liczba ciasteczek:                                                                          
15-20 ciasteczek
Liczba porcji:                                                                                   
4-5 porcji

*marchew ta jest dobrze upchana, poza tym jest bardzo sucha (czasami jeżeli mam chęci przeciskam ją jeszcze w gazie, to z pół szklanki jeszcze wycisnę - polecam jeżeli nie przepadacie za mokrymi ciastkami)
**kcal będzie mniej, gdyż część składników odżywczych przeszła do soku 

 

Marchew obieramy i przygotowujemy sok. Do resztek dodajemy olej, jajko, cukier i proszek do pieczenia a następnie intensywnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego lub śliwki i spłaszczamy je, po czym układamy je na blaszce w niezbyt dużych odstępach (ciastka za bardzo nie urosną). Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Po wyjęciu ich z piekarnika zdejmujemy z blachy, by się nie przypiekły i odparowały. Z racji tego, że są one bardzo wilgotne przechowujemy je w lodówce w szczelnym pojemniku. 

Ciasteczka marchewkowe z resztek

 

Ciasteczka marchewkowe z resztek

 

Ciasteczka marchewkowe z resztekSmacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

piątek, 10 maja 2013

Ciasto marchewkowe z resztek

Ciasto marchewkowe powstałe z resztek pozostałych po zrobieniu soku marchewkowego. Jest ono bardzo wilgotne, ma intensywnie pomarańczowy kolor a smak marchewki praktycznie nie jest wyczuwalny. Dlatego apeluje, róbcie soczki marchewkowe, a z resztek ciasto! ;)

 Składniki:

  • szklanka marchewki z soku powstałego z 1kg marchwi*     < 200 kcal
  • 5 łyżek oleju (50g)                                                       440 kcal
  • 3/4 szklanki cukru (150g)/7 łyżek fruktozy (70g)/słodzik     610/280/0 kcal
  • 100g mąki pszennej/pełnoziarnistej                                     365/340 kcal
  • jajko                                                                                            85 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Całkowita wartość kaloryczna:                        1700/1675/1370/1345/1090/1065 kcal
Czas przygotowania:                                                               30 min + 30 min pieczenia
Liczba porcji:                                                                             5-6 porcji

*marchew ta jest dobrze upchana, poza tym jest bardzo sucha (czasami jeżeli mam chęci przeciskam ją jeszcze w gazie, to z pół szklanki soku jeszcze wyleci - polecam to dla osób które nie przepadają za mokrymi ciastami). 
**kcal będzie mniej, gdyż część składników odżywczych przeszła do soku, ale nie da się tego dokładnie określić 


Marchew obieramy i przygotowujemy sok. Do resztek dodajemy olej, jajko, cukier i proszek do pieczenia a następnie intensywnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy (u mnie ma ona wymiary 27,5 x 8 cm, zajmuje jakąś 1/3 więc spokojnie można podwoić ilość i umieścić to w tej samej formie) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy ciasto patyczkiem i wyjmujemy z formy do ostygnięcia (najlepiej położyć je na jakąś kratkę/ raszkę by jak największa jego powierzchnia mogła odparować)


Ciasto marchewkowe z resztek

 

Ciasto marchewkowe z resztekŻyczę smacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

 

sobota, 04 maja 2013

Ryż z sosem pomidorowym i marchewką

Pomysł na kolejny obiad wegański. Zabiegani oczywiście mogą zamienić ryż brązowy na biały, ale myślę, że warto poświęcić te 15 minut by jak to podaje Wikipedia zyskać 349% więcej błonnika, 203% więcej witaminy E, 185% więcej witaminy B6, 219% więcej magnezu i 19% więcej białka. Gorąco polecam ;)

Składniki:

  • 100g ryżu brązowego                                  320 kcal
  • pół cebuli (50g)                                           15 kcal
  • średnia marchew (100g)                              20 kcal
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego (45g)   40 kcal
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)                         175 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                           570 kcal
Czas przygotowania:                                           60 minut
Liczba porcji:                                                       2 porcje 

 

Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną marchew (u mnie były to tym razem plasterki). Gdy warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy (jeżeli jest on bardzo gęsty to można dodać trochę wody) i chwilę podsmażamy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy (u mnie są to sól i papryka ostra). 

Ryż z sosem pomidorowym i marchewką

 

Ryż z sosem pomidorowym i marchewką

Smacznego! ;)

niedziela, 17 marca 2013

 sushi z marchewką

Sushi w wersji wegańskiej. Oczywiście by je zrobić nie trzeba kupować specjalnego ryżu, oraz octu ryżowego, które można zastąpić. Obowiązkowo jednak musimy zakupić listki nori (do otrzymania w każdym większym markecie), oraz jak kto lubi - sos sojowy. To sushi w smaku jest nieco słodkie, polecam poeksperymentować z marchewką ;)

 

Składniki:

  • 50g białego ryżu                      170 kcal
  • 3/5 szklanki wody (150ml) 
  • pół marchewki (30g)            5 kcal
  • listek nori (alg)
  • łyżka octu* (5g)
  • 4 łyżki sosu sojowego (20g)  10 kcal

   opcjonalnie

  • łyżeczka sezamu (5g)           30 kcal 

 

Całkowita wartość kaloryczna:    215/185 kcal
Czas przygotowania:                     30-35 minut
Liczba porcji:                            1 porcja 

 *ja używam ryżowego, ale może być również jabłkowy


Ryż opłukujemy w ciepłej wodzie, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut (początkowo na średnim gazie, później na małym). Po ugotowaniu dodajemy ocet, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Marchew obieramy, kroimy na cztery ćwiartki i gotujemy przez 3-5 minut, aż lekko zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia.

Na nori nakładamy ryż na 2/3 jego powierzchni, posypujemy sezamem i układamy marchewkę, zwijamy zaczynając od zapełnionej ryżem strony, kończąc zawijanie na niepokrytej. Kroimy ostrym nożem (ja używam bardzo szerokiego, ułatwia to krojenie) i podajemy z sosem sojowym. 

sushi z marchewką

 

sushi z marchewką

Smacznego! ;)

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...