czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: banan

niedziela, 05 lipca 2015

Wegański czekoladowy serek

Kolejne szaleństwo z tofu na słodko, tym razem serek czekoladowy. Przypomnę tylko, że produkt ten jest nie tylko wegański ale również bezlgutenowy. Szczególnie polecam dla alergików :)



Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • banan (120g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (24g)
  • 3 łyżki kakao (30g)

 

opcjonalnie

  • dodatkowy banan
  • cynamon
  • wafle ryżowe


Czas przygotowania: 
              5 minut

Liczba porcji:                                8 porcji
Kaloryczność:
                         69 kcal na porcję

 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy jako samodzielnie, lub na chlebie albo waflach ryżowych. Dodatkowo można ozdobić bananem i cynamonem.


Wegański czekoladowy serekSmacznego! :)

 

piątek, 26 czerwca 2015

Wegański serek

Tofu naturalne koniecznie chciałam przeznaczyć na przepis na słodko. A że ostatnio wprost nie mogę się najeść bananami i miałam wafle ryżowe, powstał pomysł zrobienia serka. Produkt nie dość, że jest w pełni wegański to jest również bezlgutenowy. Szczególnie polecamy dla alergików :)



Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • banan (120g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (24g)

opcjonalnie

  • dodatkowy banan
  • cynamon
  • wafle ryżowe

Czas przygotowania:               5 minut
Liczba porcji:                                8 porcji
Kaloryczność:
                         61 kcal na porcję

 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy jako samodzielnie, lub na chlebie albo waflach ryżowych. Dodatkowo można przyozdobić bananem i cynamonem.


Wegański serek

Smacznego! :)

 

wtorek, 25 marca 2014

 Shake bananowy

Shake bananowy jest dobry na śniadanie, jak i po treningu. To doskonałe źródło białka, wielu minerałów a przede wszystkim łatwo przyswajalnych węglowodanów ;)

 

Składniki:

  • dojrzały banan (120g)                          105 kcal
  • 3/4 szklanki mleka 0,5/1,5/3,2% (170g)   65/80/110 kcal

   opcjonalnie

  • łyżka cukru (12g)                                 50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                      170/185/215/220/235 kcal
Czas przygotowania:                                       5 minut
Liczba porcji:                                                     1 porcja (około 300 ml)

 

Obranego banana zalewamy mlekiem i blendujemy. Opcjonalnie dosładzamy i ponownie blendujemy. Podajemy od razu po przygotowaniu (później może się zważyć).

 

Shake bananowy

Smacznego! ;)

poniedziałek, 25 listopada 2013

Owsianka bananowa

Moje ulubione jesienno-zimowe śniadanie to właśnie owsianka. Idealnie rozgrzewa i dostarcza dużo węglowodanów w sam raz na początek dnia. Dzisiaj w towarzystwie jogurtu naturalnego, banana, orzechów oraz miodu, czyli idealny zestaw startowy ;)

 

Składniki:

  • 100g płatków owsianych                    365 kcal
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego (150g)  90 kcal
  • dojrzały banan (120g)                     105 kcal
  • garść orzechów włoskich (30g)        195 kcal
  • 2 łyżki miodu (50g)                         150 kcal
  • woda 

Całkowita wartość kaloryczna:              905 kcal
Czas przygotowania:                               
10-15 minut
Liczba porcji:                                              
2 porcje 

 

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem tak by je całe przykrywał i odstawiamy. W tym czasie siekamy orzechy na mniejsze kawałki oraz kroimy banana w plasterki. Napęczniałe płatki polewamy jogurtem, dodajemy również banana oraz orzechy włoskie. Całość polewamy miodem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

Owsianka bananowa

 

Owsianka bananowa

Smacznego! ;)

poniedziałek, 07 października 2013

Owsianka bananowo-cynamonowa

Jedno z lepszych śniadań, cieplutkie, słodkie i bananowo-cynamonowe. Banany (w szczególności te dojrzałe) rozpuszczają się i dodają słodkości. Polecam nie tylko fanom tych owoców i cynamonu ;)

 

Składniki:

  • 100g płatków owsianych błyskawicznych/górskich        365 kcal
  • szklanka mleka 0,5%/1,5% (230g)                                90/110 kcal
  • dojrzały banan (120g)                                                105 kcal
  • łyżeczka cynamonu (4g)                                            10 kcal

   opcjonalnie:

  • łyżka miodu (25g)                                                     75 kcal
  • łyżka nutelli (25g)                                                     130 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                            570/590/645/665/700/720 kcal
Czas przygotowania:                                            
10-15 minut

Liczba porcji:                                                          2 porcje

 

Płatki owsiane zalewamy mlekiem i dodajemy rozgniecionego na mniejsze kawałki banana (ja go łamię na mniejsze kawałki, ale można też pokroić). Dosypujemy cynamon i całość mieszamy. Jeżeli owsianka jest za mało słodka dodajemy miód lub nutellę. Podajemy na ciepło, lub na zimno.

Owsianka bananowo-cynamonowa

Smacznego ;)

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...