czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: sałatka

sobota, 18 października 2014

Sałatka majonezowa z soczewicą..

Tak, wiem. Może i nie wygląda ona najlepiej, a połączenie może niektórych zadziwić, ale jest naprawdę przepyszna. Soczewica jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, zaś szpinak zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych. Dodatkowo można również dorzucić odrobinę natki pietruszki, albo świeżych ziół. 

 

Składniki:

  • 50 g soczewicy zielonej (niecała szklanka ugotowanej)   175 kcal
  • 10 liści szpinaku (70g)                                               15 kcal
  • 4 ogórki kiszone (200g)                                             20 kcal
  • 2 łyżki majonezu (50g)                                              330 kcal
  • 3 łyżki sosu sojowego (30 g)                                      15 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                                                 555 kcal
Czas przygotowania:                                                                   
25-30 minut

Liczba porcji:                                                                                 2 porcje

 

Soczewicę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Umyte liście szpinaku siekamy, ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy majonez oraz sos sojowy i całość mieszamy. Ugotowaną i przestudzoną soczewicę dodajemy do pozostałych składników oraz doprawiamy (u mnie są to pieprz i curry). Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu.

Sałatka majonezowa z soczewicą..

 

Sałatka majonezowa z soczewicą..

Smacznego! ;)

 

A dla głodnych wiedzy więcej informacji:
na temat soczewicy
na temat szpinaku 

środa, 06 sierpnia 2014

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

Ostatnio sałatki z majonezem stały się moim faworytem, koniecznie z dużą ilością warzyw, odrobiną zieleninki i bez głównych źródeł węglowodanów. A że mamy środek sezonu na brokuły to padło właśnie na nie. Do tego mój najnowszy ulubieniec czyli seler naciowy, który dodaje cudownej chrupkości wraz z ogórami kiszonymi oczywiście przez tatę. Polecam zrobić większą ilość którą można później zajadać podczas upałów :)

Składniki:

  • 300g ugotowanych brokułów (ok 1/4 surowego)     105 kcal
  • 3 ogórki ogórki kiszone 180g                            20 kcal
  • półtora łodyżki selera naciowego 100g               10 kcal
  • 2 łyżki majonezu 50g                                      355 kcal
  • przyprawy 

Wartość kaloryczna:                                                  490 kcal
Czas przygotowania:                                                
25-30 minut
Liczba porcji:                                                               
2-3 porcji 

 

Brokuły gotujemy do miękkości i wraz z ogórkami i selerem kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy majonez i przyprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Podajemy na zimno jako osobne danie, lub dodatek do dania głównego.


Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

 

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

 

Smacznego! :)

środa, 23 lipca 2014

 Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem, kiełkami i selerem naciowym

..czyli moje połączenie idealne. Sałatka ta jest niskowęglowodanowa, nie dodaję do niej ziemniaków, makaronu, ryżu oraz jem ją bez chleba. Jajko i kiełki to duża dawka witamin i minerałów ale również białka. Do tego odrobina majonezu własnej roboty oraz jajko i wiemy co jemy ;)

 

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo        170 kcal
  • 2 małe ogórki kiszone (100g)       10 kcal
  • łyżka majonezu* (25g)                180 kcal
  • garść kiełek fasoli mung
  • łodyżka selera naciowego (40g)   5kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:             365 kcal
Czas przygotowania:                               
20-25 minut

Liczba porcji:                                             1 porcja 

 

Jajka gotujemy na twardo, po czym obieramy je ze skorupki i kroimy w kostkę. Dodajemy majonez oraz przyprawy (u mnie są to sól i pieprz) i dokładnie mieszamy. Ogórka i seler naciowy kroimy w kostkę, kiełki na mniejsze kawałki. Całość dobrze mieszamy. 

Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem, kiełkami i selerem naciowym

Smacznego!

niedziela, 08 grudnia 2013

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

Czyli ciąg dalszy mojej nowej brokułowej miłości. Dzisiaj z dawno niewidzianą kaszą, makarony już mi powoli wychodzą uszami. Do tego dużo warzywnych dodatków i oliwa z oliwek nadająca wszystkiemu delikatności. Polecam wersję z papryczką chilli, cudownie rozgrzewającą w te chłodne dni ;)


Składniki:

  • 100g kaszy jęczmiennej           110 kcal
  • pół brokuła (250g)                    65 kcal
  • pół cebuli (50g)                        15 kcal
  • duży ogórek kiszony (70g)       10 kcal
  • 1/3 puszki kukurydzy (100g)     100 kcal
  • pół ząbka czosnku (5g)              5 kcal
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30g)       265 kcal
  • zioła prowansalskie

   opcjonalnie

  • 1/3 papryczki chilli

Całkowita wartość kaloryczna:        570 kcal
Czas przygotowania:                        
25-30 minut
Liczba porcji:                                    
2-3 porcje

 

Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Brokuła rozdzielamy na mniejsze różyczki (noga też jest jadalna i przepyszna!;)) i gotujemy (najlepiej na parze). 

W czasie gotowania przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę, ogórka i papryczkę kroimy w kostkę. Czosnek trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy kukurydzę oraz oliwę z oliwek. 

Ugotowaną kaszę dodajemy do warzyw, brokuła kroimy na mniejsze kawałki. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno. 

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

 

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

Smacznego! ;)

sobota, 20 października 2012

Sałatka z surowym kalafiorem

...czyli pomysł na typowo białkowy obiad lub kolację. Jako że ostatnio odkryłam książkę która stała się moją dietetyczną biblią ("Jesteś tym co jesz" Gillian McKeith jakby ktoś pytał) i postanowiłam jeść więcej surowych warzyw. O dziwo kalafior należy do nich, w smaku mnie zaskoczył. Ma taki lekko cebulowy smak, chociaż po "przegryzieniu" tego praktycznie nie czuć. Polecam poeksperymentować;)

 

Składniki:

  • pół kalafiora (450g)                             110 kcal
  • pół puszki fasoli (120g)                         100 kcal
  • ćwierć cebuli (25g)                               5 kcal
  • 2 jajka                                                           170 kcal

   sos jogurtowy

  • pół dużego jogurtu naturalnego (150g)   90 kcal
  • łyżeczka oliwy z oliwek (5g)                   45 kcal
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • łyżka majonezu zwykłego/light (25g)        165/120 kcal

 

Całkowita wartość kaloryczna:                          520/640/680 kcal
Czas przygotowania:                                           
10-15 minut
Liczba porcji:                                                          
2 porcje

 

Jajka gotujemy na twardo. Kalafiora dzielimy na większe różyczki i zalewamy wrzątkiem z octem na 2-3 minuty, a następnie rozdzielamy go na mniejsze różyczki (im mniejsze tym lepsze, można też je pokroić nożem). Dodajemy do niego fasolę oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny i oliwę, po czym doprawiamy do smaku (u mnie są to sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę i dodajemy wraz z sosem dodajemy do kalafiora. Wszystko dokładnie mieszamy (dobrze jest przygotować sałatkę wcześniej by całość się "przegryzła").

Sałatka z surowym kalafiorem

Smacznego!;)

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...