czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: ser

niedziela, 03 maja 2015

Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Czasem zastanawiam się czemu na mieście nie ma (nie widziałam?) pizzy ze szpinakiem. Po tym jak jej spróbowałam, nie robię już klasycznej margherity, gdyż moim zdaniem ta ze szpinakiem jest o niebo smaczniejsza. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście, a kochacie szpinak tak jak ja, to radzę szybko biec po składniki i ją upiec :)

 

Składniki:

  • ciasto na pizzę z tego przepisu 
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450g)
  • duże opakowanie mozzarelli (250g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • przyprawy

 

Czas przygotowania:            90 minut (ciasto) + 30 minut
Liczba pizzy:                       2 pizze o średnicy około 25 cm
Liczba porcji:                         8 porcji
Kaloryczność:                       222 kcal na porcję

 

Szpinak podsmażamy na oleju, na końcu doprawiamy go (u mnie są to sól i pieprz), zaś mozzarellę kroimy w plastry grubości 2-3mm. Na uformowane ciasto wykładamy szpinak oraz mozzarellę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut (do momentu przyrumienienia brzegów).



Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Smacznego! :) 

sobota, 25 maja 2013

Makaron ze szparagami i bazylią

Do szparagów miałam jedno podejście, niestety nieudane więc dałam sobie z nimi spokój. Ale po ostatnich zajęciach na uczelni, na których rozwinął się ich temat, postanowiłam zrobić podejście drugie. Oczywiście jak się domyślacie po tym wpisie zasmakowały mi, w sumie to zakochałam się w nich. Polecam wszystkim się zatracić w tę szparagową miłość ;)

 

Składniki:

  • pęczek szparagów (500g)                                         70 kcal
  • cebula (100g)                                                           30 kcal
  • 100g makaronu bezjajecznego/pełnoziarnistego    365/350 kcal
  • 20g oliwy z oliwek                                                    175 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • łyżka sera żółtego

Całkowita wartość kaloryczna:                                         640/625 kcal
Czas przygotowania:                                                         30-40 minut
Liczba porcji:                                                                    2 porcje

 

Szparagi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie około 2 centymetrowe) i gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie, a makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu.  W tym samym czasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Gdy szparagi się ugotują odcedzamy je i podsmażamy chwilę na patelni wraz z cebulą, a następnie dodajemy makaron. Przyprawiamy do smaku (u mnie są to sól, pieprz, bazylia suszona i świeża).

Makaron ze szparagami i bazylią

 

Makaron ze szparagami i bazyliąSmacznego! ;)

czwartek, 09 maja 2013

jajka po wiedeńsku

Czyli jajka na miękko, z serem żółtym, podawane w szklance. Ja pamiętam jak jeszcze kiedyś robił mi je tata, tyle że w wersji z szynką. Oczywiście tym razem bez niej, zamiast tego dodałam trochę drobno startego sera żółtego który lekko się ciągnie. Typowo białkowe danie, które każdemu zasmakuje ;)

Składniki:

  • dwa jajka                                                              170 kcal
  • 2 łyżki drobno startego sera żółtego (10g)      35 kcal
  • sól
  • pieprz

Całkowita liczba kalorii:                                  205 kcal
Czas przygotowania:                                              20 minut
Liczba porcji:                                                            1 porcja

 

Jajka gotujemy na miękko (wkładamy je do zimnej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu gdy całość zacznie wrzeć). Ugotowanym jajkom odkrawamy końcówki i wnętrze wydrążamy do szklanki. Dodajemy ser żółty i przyprawy, po czym intensywnie mieszamy (jeżeli lubicie mniejsze kawałki jajka, można je rozgnieść o ściany naczynka widelcem). Szybko zajadamy zanim ostygnie ;)
 jajka po wiedeńsku

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

wtorek, 26 czerwca 2012

Stromboli1

Przedobrzyłam, zdecydowanie ;D Jako że mamy w rodzinie wielu fanów sera żółtego dałam go bardzo dużo, przez co moje stromboli nie wyszło idealnie, z brzegów wylał się ser, ale w smaku i tak było wyśmienite! Planuję niedługo powtórkę, bo wszystkim zasmakowało, cytuję "smakuje jak pizza". Można nieźle zaszaleć z ziołami, wówczas całość daje niesamowity przepyszny efekt ;)

Składniki:

   na ciasto

  • 500 g kaszy mannej                                                            1740 kcal
  • opakowanie suchych drożdży (7 g)                             20 kcal
  • 2 łyżeczki soli                                 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine marki Monini (20 g)  180 kcal
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki mąki do podsypania (30 g)                               110 kcal
  • opcjonalnie 2 łyżki oleju (20 g)                                   180 kcal

   na nadzienie

  • łyżka oleju (10 g)                                                    90 kcal
  • cebula (75 g)                                                         20 kcal
  • puszka pomidorów (400 g)                                       150 kcal
  • 200 g sera żółtego (wegańskiego)                             710/555 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                                                2865/3020/3045/3200 kcal
Czas przygotowania:                                                                 
20 minut + 90 wyrastania + 30 w piekarniku
Liczba porcji:                                                                               
7-10 porcji

 

W misce mieszamy wszystkie suche składniki, po czym dodajemy do nich mokre. Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości (60-90 minut).

Przygotowujemy sos pomidorowy według tego przepisu i doprawiamy (u mnie są to: sos sojowy, sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia (suszona i świeża), tymianek). 

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką papierze do pieczenia, by otrzymało ono wymiary około 32 x 42 cm. Otrzymany prostokąt smarujemy sosem pomidorowym, oraz posypujemy startym żółtym serem, zostawiając 2 cm wolnego od brzegu (polecam w miejscu "zakończenia" zostawić nawet  4 cm wolne, gdyż w przypadku większej ilości nadzienia podczas zawijania składniki się przesuwają i jest problem z zamknięciem). Krótsze krawędzie zakładamy do środka by ciasto z nich nie wypłynęło. Ciasto zwijamy jak roladę/struclę od dłuższego boku, pamiętając by po zwinięciu ułożyć je na złączeniu. Całość przekładamy na papierze na blaszkę i odkładamy przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na około 30 minut (można również schować na noc do lodówki i wyjąć godzinę przed pieczeniem).

Po upływie czasu, stromboli wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (opcjonalnie smarujemy wierzch olejem) na 25-35 minut. Gdy ciasto ostygnie kroimy (polecam nóż do chleba, z ząbkami) w kromki i podajemy jako przekąskę, lub pieczywo do sałatki. 

 

Stromboli2

 

Stromboli3

Smacznego! ;)

 źródło inspiracji














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...