czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: sos

czwartek, 21 listopada 2013

sos indyjski z makaronem

To jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Gdy wracam zmęczona po zajęciach, to zazwyczaj robię makaron z sosem pomidorowym. Dzisiaj w wydaniu indyjskim, czyli z dużą ilością przypraw takich jak curry, kurkuma, cynamon, imbir oraz ostra papryka dla pikantności. Dodatkowo na taką pogodę, danie te cudownie rozgrzewa ;)

 

Składniki:

  • pół cebuli (50g)                                                       15 kcal
  • pół pomidora (80g)                                                 10 kcal
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)               45 kcal
  • półtora łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (25g)  70/60 kcal
  • około pół szklanki wody
  • łyżka oleju (10g)                                                     90 kcal
  • przyprawy 
    • łyżeczka curry
    • łyżeczka ostrej papryki
    • pół łyżeczki cynamonu
    • pół łyżeczki kurkumy
    • pół łyżeczki imbiru
    • szczypta soli
  • 150g makaronu pszennego/pełnoziarnistego        545/520 kcal


Całkowita wartość kaloryczna:                                  740/765/750/775 kcal
Czas przygotowania:                                                  
15-20 minut
Liczba porcji:                                                              
2 porcje

 

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajmy pomidora. W szklance rozrabiamy wodę, mąkę oraz koncentrat, po czym wrzucamy całość do pomidora i cebuli. Wszystko intensywnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy wody. Na końcu przyprawiamy. Ugotowany makaron łączymy ze sosem.

sos indyjski z makaronem

 

sos indyjski z makaronem

 

sos indyjski z makaronem

Smacznego! ;)

niedziela, 03 listopada 2013

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

Szybkie, proste, zdrowe a co najważniejsze smaczne. Polecam w szczególności fanom kukurydzy ;)

 

Składniki:

  • 150g makaronu pszennego/pełnoziarnistego        545/520 kcal
  • łyżka oleju (10g)                                                85 kcal
  • pół cebuli (50g)                                                 15 kcal
  • pomidor (170g)                                                 25 kcal
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (45g)     40 kcal
  • półtora łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (25g)  90/85 kcal
  • pół puszki kukurydzy (150g)                              150 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                          920/925/945/955 kcal
Czas przygotowania:                                          
15 minut
Liczba porcji:                                                       
2 porcje 

 

Makaron przygotowujemy al'dente według opisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę oraz pomidora. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy pomidora i chwilę gotujemy by warzywa zmiękły. W szklance rozrabiamy koncentrat pomidorowy wraz z mąką oraz odrobiną wody i dodajemy do gotowych warzyw. Sos doprawiamy (u mnie są to sól, ostra papryka, curry oraz bazylia) i dorzucamy do niego kukurydzę. Makaron z sosem można przyozdobić przed podaniem świeżo mielonym pieprzem, lub listkami świeżej bazylii. 


Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

 

Smacznego!;)

piątek, 27 września 2013

sos pomidorowy z cukinią i pęczakiem

.. to chyba moje ulubione danie podczas sezonu na cukinię. Zamiast pęczaku można również użyć makaronu lub brązowego ryżu. Polecam wszystkim cukiniomaniakom ;)

 

Składniki:

  • średniej wielkości cukinia (400g)                    50 kcal
  • cebula (100g)                                               30 kcal
  • puszka pomiorów (400g)                              150 kcal
  • łyżka mąki pszennej/pełnoziarnistej (15g)  55/50 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                         175 kcal
  • 200g pęczaku                                                670 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie:

  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego


Całkowita wartość kaloryczna:                            1125/1130 kcal
Czas przygotowania:                                            
30-35 minut
Liczba porcji:                                                        
3 porcje 


Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym samym czasie podsmażamy na oleju cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy ćwiartki talarków cukinii oraz puszkę pomidorów po czym całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Sos zagęszczamy dodając rozrobioną w wodzie mąkę a następnie przyprawiamy (u mnie są to sól, papryka ostra, czosnek, bazylia oraz sos sojowy).


sos pomidorowy z cukinią i pęczakiem

Smacznego! ;)

czwartek, 26 września 2013

sos śmietanowo-koperkowy

 

Ostatnio w sklepie widziałam gotowy sos koperkowy, ale był on bardziej majonezowy i żółty. Wybrałam więc zdrowszą wersję, przygotowaną samodzielnie w domu. Moim pomysłem jest dodanie octu jabłkowego, który świetnie podkreśla smak sosu. Polecam wypróbować ;)


Składniki:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego (80g)     90 kcal
  • 6 łyżek śmietany 18% (150g)      275 kcal
  • łyżka octu jabłkowego (6g)
  • pęczek koperku (10g)
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:         365 kcal
Czas przygotowania:                          
5-10 minut

Liczba porcji:                                        3-6 porcji

 

Koperek płuczemy i siekamy, a następnie łączymy go wraz z resztą składników. Przyprawy przeze mnie użyte to sól i pieprz. Podajemy jako dodatek do kanapek, placków, kotletów lub jako dip.

sos śmietanowo-koperkowy

Smacznego! ;)

piątek, 05 lipca 2013

Ryż z sosem cebulowym 

Pozostała śmietana, była cebula i mało czasu na pichcenie, tak oto powstał ryż z sosem cebulowym. Szybkie, smaczne i niezbyt pracochłonne. Polecam fanom cebuli i nie tylko :)

 

Składniki:

  • 100g ryżu białego/brązowego       
  • duża cebula (100g)     
  • łyżka oleju (10g)     
  • łyżka mąki pszennej/pełnoziarnistej (15g) 
  • 2 łyżki śmietany 18% (30g)                        
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka curry
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • 2-3 łyżki szczypiorku

Całkowita wartość kaloryczna:        550 kcal
Czas przygotowania:                          
20-35 minut       
Liczba porcji:                                        
2 porcje
Kaloryczność:                                       275 kcal na porcję
 

 

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy cebulę oraz szczypiorek i podsmażamy je na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy curry, oraz wcześniej dokładnie wymieszaną mąkę z wodą i śmietaną. Gdy ryż się ugotuje dodajemy go do sosu i doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek. 

 Ryż z sosem cebulowym

Smacznego! ;)

 
1 , 2 , 3













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...