czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: szpinak

niedziela, 19 lipca 2015

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Omlety z kaszą jaglaną wyjątkowo mi zasmakowały, dlatego dziś kolejna ich odsłona. Tym razem z zalegającym po obiedzie szpinakiem i odrobiną czosnku. Kto się skusi? :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki jaglanej (60g) <Jak zrobić mąkę jaglaną?>
  • łyżka oleju (10g)
  • 50g ugotowanego szpinaku 
  • ząbek czosnku
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • roszponka z pestkami słonecznika i kiełkami pszenicy
  • sos czosnkowy

 

Czas przygotowania:              10-20 minut
Liczba omletów:                      1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji:                            1-2 porcje
Kaloryczność*:                        240 kcal na porcję

 

Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników, a następnie przyprawiamy. Ząbek czosnku drobno siekamy i wraz ze szpinakiem dodajemy do pozostałych składników.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.

Omlet można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem oraz sałatką.

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik

niedziela, 03 maja 2015

Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Czasem zastanawiam się czemu na mieście nie ma (nie widziałam?) pizzy ze szpinakiem. Po tym jak jej spróbowałam, nie robię już klasycznej margherity, gdyż moim zdaniem ta ze szpinakiem jest o niebo smaczniejsza. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście, a kochacie szpinak tak jak ja, to radzę szybko biec po składniki i ją upiec :)

 

Składniki:

  • ciasto na pizzę z tego przepisu 
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450g)
  • duże opakowanie mozzarelli (250g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • przyprawy

 

Czas przygotowania:            90 minut (ciasto) + 30 minut
Liczba pizzy:                       2 pizze o średnicy około 25 cm
Liczba porcji:                         8 porcji
Kaloryczność:                       222 kcal na porcję

 

Szpinak podsmażamy na oleju, na końcu doprawiamy go (u mnie są to sól i pieprz), zaś mozzarellę kroimy w plastry grubości 2-3mm. Na uformowane ciasto wykładamy szpinak oraz mozzarellę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut (do momentu przyrumienienia brzegów).



Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Smacznego! :) 

sobota, 18 października 2014

Sałatka majonezowa z soczewicą..

Tak, wiem. Może i nie wygląda ona najlepiej, a połączenie może niektórych zadziwić, ale jest naprawdę przepyszna. Soczewica jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, zaś szpinak zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych. Dodatkowo można również dorzucić odrobinę natki pietruszki, albo świeżych ziół. 

 

Składniki:

  • 50 g soczewicy zielonej (niecała szklanka ugotowanej)   175 kcal
  • 10 liści szpinaku (70g)                                               15 kcal
  • 4 ogórki kiszone (200g)                                             20 kcal
  • 2 łyżki majonezu (50g)                                              330 kcal
  • 3 łyżki sosu sojowego (30 g)                                      15 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                                                 555 kcal
Czas przygotowania:                                                                   
25-30 minut

Liczba porcji:                                                                                 2 porcje

 

Soczewicę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Umyte liście szpinaku siekamy, ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy majonez oraz sos sojowy i całość mieszamy. Ugotowaną i przestudzoną soczewicę dodajemy do pozostałych składników oraz doprawiamy (u mnie są to pieprz i curry). Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu.

Sałatka majonezowa z soczewicą..

 

Sałatka majonezowa z soczewicą..

Smacznego! ;)

 

A dla głodnych wiedzy więcej informacji:
na temat soczewicy
na temat szpinaku 

wtorek, 22 lipca 2014

Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Sesja i pisanie pracy dyplomowej niestety nie pozwoliły mi na regularne dodawanie wpisów, mam nadzieję, że teraz to się zmieni. Dzisiaj kolejna odsłona ciasta francuskiego i mojego ukochanego szpinaku. Przepis ten robiłam jakiś czas temu, gdy świeży szpinak nie był dostępny, teraz myślę, że pokusiłabym się na wersję z nim. ;)

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)   1000 kcal
  • 3/4 opakowania szpinaku (350g)              45 kcal
  • 2 gruszki  (300g)                                    160 kcal
  • 4 łyżki cukru (48g)                                  195 kcal
  • 2 łyżki wody
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                       1400 kcal 
Czas przygotowania:                                       40 minut + 20 minut pieczenia
Liczba porcji:                                                  2-4 porcje


Gruszki karmelizujemy według przepisu <klik>. W tym samym czasie szpinak gotujemy aż odparuje z niego woda po czym całość mieszamy i doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Ciasto dzielimy na części, każdą z nich wykładamy farszem. Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 15-20 minut (do momentu zarumienienia brzegów ciasta). Podajemy na ciepło lub na zimno. 


Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

 

Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Smacznego! ;)
 

czwartek, 20 marca 2014

Wegański makaron ze szpinakiem

Moja ulubiona i najczęściej jadana wersja makaronu ze szpinakiem, mimo, że jestem wegetarianką. Szybka, zazwyczaj wszystkie składniki mam w domu no i zdrowa ;) 

 

Składniki:

  • opakowanie szpinaku (450g)                                  60 kcal
  • 200 g makaronu pszennego/pełnoziarnistego     725/695 kcal
  • łyżka oleju (10g)                                                    90 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • ząbek czosnku (5g)                                               5 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                          845/875/850/880 kcal
Czas przygotowania:                                          
20-25 minut

Liczba porcji:                                                      2 porcje

 

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy szpinak na łyżce oleju (można również go podsmażyć bez tłuszczu i na końcu dodać lepszy olej lub oliwę), a następnie dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach czosnek oraz przyprawiamy. Ugotowany makaron podajemy ze szpinakiem. 

Wegański makaron ze szpinakiem

Smacznego! ;)

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...