czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: cynamon

poniedziałek, 07 października 2013

Owsianka bananowo-cynamonowa

Jedno z lepszych śniadań, cieplutkie, słodkie i bananowo-cynamonowe. Banany (w szczególności te dojrzałe) rozpuszczają się i dodają słodkości. Polecam nie tylko fanom tych owoców i cynamonu ;)

 

Składniki:

  • 100g płatków owsianych błyskawicznych/górskich        365 kcal
  • szklanka mleka 0,5%/1,5% (230g)                                90/110 kcal
  • dojrzały banan (120g)                                                105 kcal
  • łyżeczka cynamonu (4g)                                            10 kcal

   opcjonalnie:

  • łyżka miodu (25g)                                                     75 kcal
  • łyżka nutelli (25g)                                                     130 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                            570/590/645/665/700/720 kcal
Czas przygotowania:                                            
10-15 minut

Liczba porcji:                                                          2 porcje

 

Płatki owsiane zalewamy mlekiem i dodajemy rozgniecionego na mniejsze kawałki banana (ja go łamię na mniejsze kawałki, ale można też pokroić). Dosypujemy cynamon i całość mieszamy. Jeżeli owsianka jest za mało słodka dodajemy miód lub nutellę. Podajemy na ciepło, lub na zimno.

Owsianka bananowo-cynamonowa

Smacznego ;)

piątek, 14 czerwca 2013

Kasza manna z cynamonem

Czyli coś o czym większość już zapomniała. Bardzo rzadko słyszę, aby ktoś ją jadł, więc zachęcam gorąco do przypomnienia sobie jej smaku ;)

Składniki:

  • szklanka mleka 0,5/1,5% (250ml)     100/120 kcal
  • 3 łyżki kaszy manny (45g)             150 kcal
  • 3 łyżeczki cukru (15g)                     60 kcal
  • pół łyżeczki cynamonu 

Całkowita wartość kaloryczna:               310/330 kcal
Czas przygotowania:                                
5-10 minut

Liczba porcji:                                              1 porcja 

 

Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cynamonem, a drugą dokładnie mieszamy z kaszą. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy do niego część z kaszą i intensywnie mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Kasza manna z cynamonem

Smacznego ;)

Kolacja w czasie sesji!

środa, 22 maja 2013

Muffink z płatkami owsianymi i cynamonem

Dawno nie piekłam muffinek, a z racji tego, że mam w planach wykorzystać zamrażalnik i zrobić w nim zapasy postanowiłam, że je w końcu zrobię. Dzisiaj w wersji baardzo błonnikowej, z płatkami owsianymi i jeżeli macie to mąką pełnoziarnistą. A muffinki? Jak to muffinki, są przepyszne. Mało słodkie, z kawałkami płatków przypominających orzeszki. Gorąco polecam, nie tylko robiącym zapasy ;)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (260g)   945/885 kcal
  • 85g płatków owsianych                                              310 kcal
  • 6 łyżek cukru (72g)/ 40g fruktozy/słodzika              290/160/0 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka                                                                           170 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5% (250ml)                         90/110 kcal
  • 5 łyżek oleju (50ml)                                           440 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                    2245/2185/2115/2055/1955/1895 kcal
Czas przygotowania:                                     15 + 15 minut pieczenia

Liczba muffinek:                                              12 muffinek
Liczba porcji:                                                   6 porcje

 

W jednej misce łączymy składniki suche (mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon) a w drugiej mokre (jajka, mleko i olej). Wszystko razem mieszamy i wypełniamy ciastem papilotki od muffinnek. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. 

Muffink z płatkami owsianymi i cynamonem

 

Muffink z płatkami owsianymi i cynamonem

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

wtorek, 28 sierpnia 2012

Halawa

...czyli słodki dodatek do dań u Kryszny na Woodstocku ;) Przepis z internetu trochę zmodyfikowałam, z braku kardamonu dodaję cynamon. Danie szybkie i proste, a co najważniejsze zdrowe i sycące. Polecam spróbować ;)

Składniki:

  • pół szklanki kaszy manny (85 g)          295 kcal
  • 2 łyżki masła/oleju (20 g)                    150/175 kcal
  • 2 szklanki wody (0,5 l)
  • 3 łyżki rodzynek (45 g)                        100 kcal
  • 2 łyżki cukru (24 g)/miodu(40 g)/słodzik 100/120/0 kcal
  • dojrzały banan (100 g)                         95 kcal
  • łyżeczka cynamonu                                    10 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                     650/750/770 kcal
Czas przygotowania:                      
             10-20 minut 

Liczba porcji:                                                    3-4 porcje

 

Wersja 1. Wszystkie składniki poza kaszą i olejem wrzucamy do garnka i gotujemy. W tym czasie podsmażamy kaszę aż nabierze złotego koloru po czym dodajemy ją do pozostałych składników (uwaga pryska). Gotujemy aż zgęstnieje i będzie odchodzić od ścianek garnka (jeżeli banan nie do końca się rozpuścił, mieszamy energicznie odstawiając garnek z ognia).

 

Wersja 2. Godzinę lub dwie przed przygotowaniem halawy, zalewamy rodzynki wrzątkiem i odstawiamy. Dalej postępujemy jak powyżej. Dzięki temu rodzynki bardziej przypominają winogrona i cała halawa ma ich intensywny smak.

 

Halawę podajemy na ciepło (polecam chwilę odczekać bo można się nieźle poparzyć :D) chociaż mi na zimno równie dobrze smakuje ;)

Halawa

Smacznego! ;)

źródło inspiracji














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...