czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Zrób to sam

niedziela, 20 grudnia 2015

Domowa tortilla

Już dłuższy czas miałam ochotę na tortillę, lecz nie chciałam kupnych placków, a te pochodzące z ostatniego przepisu były zbyt chrupiące, w porównaniu do sklepowych. Tym razem korzystam z innego przepisu, ciasto jest wręcz idealnie miękkie, świetnie się rozwałkowuje i przyrumienia na patelni. Co najważniejsze, jest ono giętkie i plastyczne, dzięki czemu świetnie formuje się z niego tortillę. Kto nie jadł jeszcze domowej tortilli, niech koniecznie wypróbuje :)

 

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (260g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • przyprawy
  • ponad pół szklanki gorącej wody (160g)
  • dodatkowo 3 łyżki mąki do podsypania (65g)

 

Czas przygotowania             30 minut
Liczba sztuk                            8 tortilli o średnicy 20 cm
Kaloryczność                           jedna tortilla to 160 kcal


Zagotować wodę i odstawić ją na 3 minuty do ostygnięcia. W tym czasie wymieszać wszystkie pozostałe składniki, po czym dodać wodę. Ciasto początkowo mieszać łyżką/łopatką, gdy po chwili ostygnie, zacząć ugniatać je rękoma przez kilka minut. Przykryte ściereczką odstawić na 10 minut.

Ciasto podzielić na 8 części (tej wielkości placki smażyłam na dużej patelni), każdą z nich rozwałkować na bardzo cienki placek, podsypując odrobinę mąką. Podpiekać na rozgrzanej, suchej, nieprzywierającej patelni często przewracając. Nie doprowadzać do zbyt mocnego przesuszenia, tortilla powinna się przyrumienić ale nie wyschnąć. 

Gotowe placki podawać posmarowane pastą guacamole lub sosem, posypaną sałatą oraz warzywami. Suche tortille można przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce do kilku dni.

Domowa tortilla

 

Domowa tortillaPropozycja podania

Źródło inspiracji

poniedziałek, 07 września 2015

Jak zrobić majonez?

Od dawna nosiłam się z zamiarem dodania przepisu na majonez, którego ekspertem w przygotowaniu jest mój tata. W końcu znaleźliśmy odrobinę czasu i udało mi się wszystko spisać i udokumentować. Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście własnoręcznie przygotować majonez, lecz coś wam nie wychodziło, postaram się napisać i przekazać całą wiedzę, gdyż jest kilka rzeczy o których warto wiedzieć, a zostały odkrytę przy kolejnych próbach robienia majonezu :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki oleju rzepakowego (430g)
  • łyżeczka musztardy (13g)
  • żółtko
  • pół łyżeczki cukru (2g)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (6g)
  • szczypta soli
  • około 2 łyżki wody (30g)

 

Czas przygotowania:     510 minut
Ilość majonezu:             500 ml
Kaloryczność:                
 dla 1 łyżki (około 20ml) to 155 kcal

 

Uwagi

  • majonez przygotowujemy ręcznie (przynajmniej te metodę opisuję)
  • potrzebujemy okrągłą głęboką miskę oraz ubijaczkę
  • ubijamy w jednym kierunku, powoli dodając olej
  • ilość dodanej wody może być różna, w zależności od pożądanej gęstości majonezu

 

Wszystkie składniki poza olejem i wodą mieszamy. Stopniowo wlewamy olej i dokładnie ubijamy. Powstała masa jest bardzo gęsta, by ją rozrzedzić dodajemy wodę. Gotowy majonez przechowujemy do tygodnia w lodówce.

 

Jak zrobić majonez?

Smacznego! ;)

poniedziałek, 05 stycznia 2015

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Uwielbiam kaszę jaglaną dlatego postanowiłam poeksperymentować z nią. Nie wiem czy zużyłabym całe pół kilo/kilogram mąki kupując ją w sklepie, dlatego zamiast kupować mąkę jaglaną postanowiłam zrobić ją samodzielnie w domu. W ten sposób mam zawsze świeżą mąkę, która jest świetna do budyniów, omletów. Jeżeli nigdy nie mieliście z nią do czynienia, a macie w domu kasze jaglaną to polecam wypróbować :)

 

Potrzebne będą:

  • kasza jaglana w dowolnej ilości
  • młynek lub blender
  • pojemnik do przechowania

 

Kaszę podpiekamy na patelni do momentu aż zacznie pachnieć, po czym przenosimy ją na sitko i przepłukujemy wrzątkiem. Zabieg ten ma na celu usunięcie goryczki.

Następnie kaszę przepłukujemy zimną wodą i mniejszymi porcjami podsuszamy na patelni. Wysuszoną kaszę odkładamy do ostygnięcia, po czym mielimy i przenosimy do pojemnika.

 Jak zrobić mąkę jaglaną?

 

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Przyznam szczerze, że czasami gdy zabraknie mi odrobiny kaszy, albo po prostu nie chce mi się jej z rana przygotowywać to wrzucam do młynka kaszę prosto z opakowania. Na szczęście nigdy nie zdarzyło mi się by danie było przez to gorzkie, ale decyzja należy do was :)

Tagi: kasza
17:02, klaudi23a , Zrób to sam
Link Komentarze (5) »
niedziela, 04 stycznia 2015

Ciasto na pizze

Miałam małą przerwę, ale mam nadzieję, że wrócę już na stałe :) Jak widać zrezygnowałam z obliczania kaloryczności, co było dla mnie dość kłopotliwe i czasochłonne. Myślę, że pozostanę przy dodawaniu gotowych obliczeń ze strony ekcal.com.

Dzisiaj bardzo dobry przepis na pizzę. Kiedyś miałam problem ze zrobieniem dobrego ciasta, ale według tego przepisu praktycznie zawsze wychodzi genialne. 

Składniki:

  • półtora szklanki mąki pszennej (195g)
  • 10g świeżych drożdży/ 4g suchych
  • pół łyżeczki cukru (3g)
  • pół szklanki ciepłej wody (125 ml) 
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • łyżeczka soli (6g)
  • 4 łyżki mąki pszennej do podsypania (60g)

   opcjonalnie

  • przyprawy


Czas przygotowania:                  
90-120 minut
Liczba pizzy:                             2 pizze o średnicy około 25 cm 
Liczba porcji:                            6-8 porcji 
Kaloryczność:                            dla 8 porcji to 89 kcal*

 

Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn. Pokruszone drożdże posypujemy cukrem, zalewamy połową ilości wody i posypujemy odrobiną mąki. Odkładamy przykryte ścierką w ciepłe miejsce na 20 minut.

Po upływie czasu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Warto poświęcić na tę czynność kilka minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie ciasto ponownie przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, po czym, na podsypanej mąką blaszce lub papierze do pieczenia, ugniatamy je na kształt koła (można również użyć do tego wałka, chociaż uwierzcie, jest różnica :)). Gotowe ciasto obkładamy dodatkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni do momentu zarumienienia brzegów, czyli około 5-10 minut. 

Ciasto na pizze

Smacznego! ;)

*

sobota, 29 czerwca 2013

jak zrobić twaróg

Ostatnio błąkając się po stronach internetowych wpadłam na przepis jak zrobić biały ser. Jest to wręcz banalnie proste, a ze składników potrzebujemy tylko maślanki. Dodatkowo sitko i gaza, trochę soli do smaku i świeży szczypiorek jak lubicie. Ser jest przepyszczny i nie zamienię go na kupnego ;)

Składniki:

  • litr maślanki 0,5/1,5 %             370/450 kcal
  • szczypta soli

   opcjonalnie

  • 15g szczypiorku

Całkowita wartość kaloryczna:       370/450 kcal
Czas przygotowania:                        
50-60 minut

Waga sera:                                         170-220g*
Liczba porcji:                                      4-5 porcji 

*waga sera zależy od zawartości wody, im więcej wyciśniesz tym będzie lżejszy

 

Maślankę gotujemy w garnku do momentu rozwarstwienia.

jak zrobić twaróg

 

Przelewamy ją przez sitko wyłożone gazą i odkładamy do ostygnięcia i odcięknięcia.

jak zrobić twaróg


Po upływie pół godziny ser powinien być gotowy. Możemy go jeszcze odcisnąć w gazie, jeżeli później będzie za suchy dodajemy wodę która z niego wyciekła.

jak zrobić twaróg


Ser solimy i opcjonalnie dodajemy szczypiorek. (propozycja podania)

jak zrobić twaróg

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...