czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Polecam

sobota, 09 maja 2015

Cześć,

Nie wiem czy wiecie, ale od jutra rozpoczyna się IX Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu. W związku z tym, w wielu miastach Polski odbędą się wykłady, targi, pokazy filmów, warsztaty i degustacje a wszystko to związane z tematyką diety roślinnej. Będzie można również uczestniczyć w biegach, zajęciach jogi oraz wege grillu. Dodatkowe informacje i dokładny plan imprezy możecie znaleźć tutaj.

Z tej okazji, dzięki uprzejmości firmy Polsoja, w najbliższych dniach dodam kilka przepisów z wykorzystaniem tofu, czyli produktu chyba najbardziej kojarzącego się z dietą wege.

A wy, planujecie coś na ten zbliżający się tydzień? :)


Tydzień wege

17:56, klaudi23a , Polecam
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 09 czerwca 2013

Ostatnio otrzymałam kolejną nominację do Liebster Blog Award, za co bardzo dziękuję posiadaczce bloga Cooking for Pleasure. Poprzednia nominacja pochodziła z bloga Oh, how lovely!, niestety miałam wówczas dużo na głowie i nie odpowiedziałam na nią. Za obie nominację chciałabym bardzo podziękować, jest mi bardzo miło ;)

LBA

Zasady: Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nominacji należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.

 

Pytania od Cooking for Pleasure:

  1. Nie wyobrażasz sobie gotowania bez…
    muzyki, filmu lub towarzystwa 
  2. Największe kulinarne wyzwanie..
    myślę, że wciąż stoi przede mną ;) 
  3. Twój kulinarny autorytet to
    nie jestem zamknięta na konkretną osobę, sądzę, że od każdego można się czegoś nauczyć
  4. Wolisz sprawdzone receptury czy eksperymenty ?
    eksperymenty 
  5. Ulubiona kuchnia to…
    połączenie wszystkich kuchni świata ;) 
  6. Czego najbardziej nie lubisz robić w kuchni?
    sprzątać.. 
  7. Opisz jak wyglądałaby Twoja wymarzona kuchnia?
    duża, z wysepką i oczywiście zmywarką do naczyń ;) 
  8. Czego nigdy nie zjesz?
    mięsa :D 
  9. Ulubiony deser to…
    gdyby był tylko jeden.. 
  10. Jaką książkę kucharską polecasz?
    google.pl 
  11. Twoim zdaniem danie idealne na romantyczną kolację to…
    sushi


 Moje pytania:

  1. Gdy jest piękna pogoda, to wybierzesz jedzenie w domu czy w plenerze?
  2. Danie które najczęściej robisz?
  3. Co Cię ostatnio zaskoczyło swoim smakiem?
  4. Gdybyś nie zwracała uwagi na kalorie to..
  5. W Twojej lodówce zawsze jest..
  6. Planujesz posiłki, czy przygotowujesz je spontanicznie?
  7. Twoja ulubiona przyprawa to..
  8. Danie do którego się przymierzasz, które jest Twoim wyzwaniem to..
  9. Jak wspominasz swoje pierwsze chwile w kuchni?
  10. Czego jeszcze nie jadłaś, a chciałabyś spróbować?
  11. Wolisz słodycze czy słone przekąski?

 

Nominowani:

http://apparecchiamo.blogspot.com/

http://badzweganinem.blox.pl/html

http://smakocie.blogspot.com/

http://walnut-kitchen.blogspot.com/

http://veganpopcousine.blogspot.com/

http://cobylonaobiad.blox.pl/html

http://cioccolatogatto.blox.pl/html

http://wiecejyofu.wordpress.com/

http://m-non-meat.blogspot.com/

http://kaszaprodzekt.blogspot.com/

10:39, klaudi23a , Polecam
Link Komentarze (1) »
sobota, 26 stycznia 2013

Otrzymałam jakiś czas temu propozycję otrzymania produktów z firmy Ambic i wypróbowania ich, na co z chęcią przystałam. Już po kilku dniach do moich drzwi zawitała paczka, a wraz z nią miła niespodzianka. Po otwarciu od razu poczułam intensywny aromat ziół oraz herbaty. Oczywiście jedną z pierwszych rzeczy, które zrobiłam to szybkie zagotowanie wody na herbate oraz zaparzenie jej. Każdy kto mnie dobrze zna, wie, że czarnych herbat z reguły nie pijam, tutaj nastąpił wyjątek. Jak podaje producent na swojej stronie jest to "Wyborna czarna herbata Earl Grey, której krzewy rosną na zboczach gór centralnego Cejlonu. Do jej wyrobu używa się oleju bergamotkowego. Algazhaleen to popularna marka na Bliskim Wschodzie, mająca również grono wiernych wielbicieli w Europie."

 herbata

 

Kolejną wielką zagadką były bakalie. Rodzynki zaskoczyły mnie swoją miękkością i smakiem. Cytuję "Pyszne, słodkie rodzynki, wygrzewające się w orientalnym perskim słońcu. Niezastąpiony składnik wielu ciast i deserów. Po prostu świetne."

 rodzynki

 

Morele idealnie nadają się do deserów, co już niedługo u mnie na blogu. Są "Okrągłe niczym małe słońca, najlepsze tureckie morele. Wysoka jakość przekłada się na pyszny, egzotyczny smak i ciągłą chęć na sięgniecie po "jeszcze jedną". 

 morele

 

Jako że ciężko było mi dostać w pobliskich sklepach kardamon, plus ciągły brak czasu przez zbliżającą się wielkimi krokami sesję, omlet z ziołami Sabzi Kuku został odłożony na sam koniec. Przepis na niego jest podany na opakowaniu, które nawet zamknięte przyciąga swoim aromatem. Jak podaje producent "Zioła "Sabzi Kuku" wzięły swą nazwę od tradycyjnego, irańskiego dania (podobnego do omletu), do którego są najczęściej dodawane. W skład mieszanki wchodzą specjalnie wyselekcjonowane rośliny: szczypiorek, pietruszka, koperek i kolendra. To właśnie ten dobór ziół, nada każdemu daniu, nie tylko kuchni irańskiej, niezwykły charakter." Omlet ten to raj dla osób uwielbiających przyprawy, gdyż poza wymienionymi powyżej dodajemy do niego również odrobinę cynamonu i pieprzu. U mnie podawany z sosem pieprzowym i pieczywem.

 

omlet














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...