czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wegetariańskie potrawy

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i ogórkiem

Może i podobna sałatka już jest (klik LINK) lecz ta ma nieco inne składniki. Z sosu sojowego obecnie nie używam, tym razem zamiast pietruszki dodałam świeżą bazylię, nowym dodatkiem jest również pęczak. Pokazuje to jak można w kuchni zamieniać składniki pozostając przy bazie - czyli mojemu ulubionemu połączeniu: soczewica, ogórek kiszony, majonez i curry. Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, uwielbiam ją i mogę się nią zajadać bez końca :D

 

Składniki:

  • pół szklanki kaszy pęczak (90g)
  • pół szklanki zielonej soczewicy (100g)
  • 4 ogórki kiszone (215g)
  • pół cebuli czerwonej (50g)
  • łyżka majonezu (25g)
  • pół łyżeczki curry
  • garść liści świeżej bazyli

 

Czas przygotowania       30 - 40 minut
Liczba porcji                   3 porcje
Kaloryczność                 292 kcal na jedną porcję 

 

Kaszę oraz soczewicę przygotować według opisu producenta. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, a bazylię posiekać. Ugotowane składniki wymieszać z pozostałymi i przyprawić do smaku. 

 

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i ogórkiem

Smacznego! :)

piątek, 24 lipca 2015

Chlebek

Jakiś czas temu w jednej z poznańskich wege restauracji (Radhe Vega swoją drogą bardzo polecam) miałam okazję spróbować chlebka naan który wyjątkowo mi zasmakował. Kilka dni później dorwałam w jakiejś gazetce przepis, a że miałam akurat jogurt grecki to wypróbowałam. Pieczywo jest chrupiące i miękkie w środku lecz niestety trochę bardziej zwarte niż to które jadłam w restauracji, więc już niedługo spróbuję z ciastem drożdżowym. Aczkolwiek idealnie nadaje się ono do wszelkiego rodzaju past, a także z dodatkiem smakowej oliwy z oliwek :)

 

Składniki

  • półtorej szklanki mąki pszennej (200g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
  • 6 łyżek jogurtu greckiego (150g)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki pieprzu
  • ząbek czosnsku (5g)

Czas przygotowania:              40-45 minut
Liczba porcji:                            3 porcje
Kaloryczność:                          289 kcal na porcję

 

Do naczynia dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy oraz dokładnie wymieszać. Jogurt połączyć z rozgniecionym czosnkiem po czym wlać do suchych składników. Ciasto wyrabiać do momentu gdy nie będzie się lepić do dłoni, podzielić na 3 części, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Na rozgrzanej suchej patelni podpiekać ciasto rozgniecione na placki (lub rozwałkowane). Podawać od razu po przygotowaniu najlepiej z sosami.

Chlebek

Na zdjęciu chleb naan w towarzystwie czerwonej soczewicy w sosie pomidorowym z papryką wędzoną.

Smacznego! :)

Piknik

wtorek, 30 czerwca 2015

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Danie na szybko, gdy tylko zorientowałam się, że w pewnie święto sklepy są pozamykane. Całość wyjątkowo mi zasmakowała, jest bardzo rozgrzewająca i aromatyczna. Warto dodać, że danie to jest doskonałym źródłem białka, nie tylko z soczewicy ale i jajek. Polecam spróbować :)

 

Składniki:

  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 2 cebule (200g)
  • 3 ząbki czosnku (15g)
  • puszka pomidorów (400g)
  • łyżeczka przecieru pomidorowego (15g)
  • papryczka chilli (15g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (90g)
  • szklanka wrzątku (250g)
  • 2 łyżeczki cukru (10g)
  • przyprawy: kminek, papryka słodka
  • 3 jajka 

 

Czas przygotowania:        25-35 minut
Liczba porcji:                      3 porcje 
Kaloryczność:                     418 kcal na porcję

 

Cebulę i czosnek siekamy, po czym podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przecier rozrabiamy w puszce pomidorów i dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy do smaku (u mnie są to sól, papryka słodka, kminek, cukier). Soczewicę przepłukujemy, a następnie dodajemy do sosu wraz z wrzątkiem. Wszystko gotujemy do momentu zgęstnienia (około 10 minut), po czym dodajemy jajka (polecam pojedynczo wbijać je do miseczki i dodawać do sosu), zakrywamy przykrywką i gotujemy przez kolejne 5 minut. Gotowe danie najlepiej nakładać chochlą do miseczek.

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Smacznego! :)

Źródło inspiracji

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

piątek, 07 czerwca 2013

Omlet jak pizza

Bardzo dawno nie jadłam omletu, a pomidora nie chciałam zużywać do kanapek, których mam już dość. Padło więc na omlet :D Dzisiaj w wersji a'la pizza, czyli z dodatkiem ziół, sera no i świeżej bazylii jeśli macie. Gorąco polecam na śniadania, ale i na obiady, spokojnie się nim najecie ;)

Składniki:

  • 2 jajka                                                                    170 kcal
  • 2 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (24g)   90/80 kcal
  • pół łyżeczki sody
  • przyprawy
  • łyżka oleju (10ml)                                        90 kcal
  • pół pomidora (100g)                                    15 kcal
  • łyżka startego sera żółtego (10g)                  35 kcal

   opcjonalnie

  • łyżeczka przecieru pomidorowego (15g)       15 kcal
  • kilka listków świeżej bazylii

Całkowita wartość kaloryczna:                              400/390/415/405 kcal
Czas przygotowania:                                               
15-20 minut 

Liczba porcji:                                                             1 porcja

 

 

Jajka, mąkę, sodę, przyprawy (u mnie są to sól, pieprz, oregano, bazylia i kurkuma) oraz opcjonalnie przecier pomidorowy miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Na rozgrzany olej wylewamy masę i na średnim ogniu podsmażamy omlet. W tym czasie trzemy ser na tarce oraz myjemy i kroimy pomidora w kostkę. Gdy spód omletu się zetnie a góra będzie jeszcze płynna, posypujemy ją serem i dodajemy pomidora.

Omlet jak pizza

Gdy ser się roztopi a góra omletu będzie jeszcze delikatnie przyklejać się do palców, składamy go na pół (polecam do tego silikonową szpachtułkę, którą delikatnie podważamy wszystkie brzegi, jeżeli któryś się przykleił polewamy odrobiną oleju i odczekujemy chwilę aż się odklei, można również do pomocy wziąć łopatkę drewnianą).

Omlet jak pizza

Przykrywamy jeszcze na chwilę patelnie by wnętrze się trochę ścięło, po czym przenosimy na talerz i ewentualnie ozdabiamy świeżą bazylią. 

Omlet jak pizza

Smacznego! ;)

czwartek, 09 maja 2013

jajka po wiedeńsku

Czyli jajka na miękko, z serem żółtym, podawane w szklance. Ja pamiętam jak jeszcze kiedyś robił mi je tata, tyle że w wersji z szynką. Oczywiście tym razem bez niej, zamiast tego dodałam trochę drobno startego sera żółtego który lekko się ciągnie. Typowo białkowe danie, które każdemu zasmakuje ;)

Składniki:

  • dwa jajka                                                              170 kcal
  • 2 łyżki drobno startego sera żółtego (10g)      35 kcal
  • sól
  • pieprz

Całkowita liczba kalorii:                                  205 kcal
Czas przygotowania:                                              20 minut
Liczba porcji:                                                            1 porcja

 

Jajka gotujemy na miękko (wkładamy je do zimnej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu gdy całość zacznie wrzeć). Ugotowanym jajkom odkrawamy końcówki i wnętrze wydrążamy do szklanki. Dodajemy ser żółty i przyprawy, po czym intensywnie mieszamy (jeżeli lubicie mniejsze kawałki jajka, można je rozgnieść o ściany naczynka widelcem). Szybko zajadamy zanim ostygnie ;)
 jajka po wiedeńsku

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

 
1 , 2 , 3













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...