czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wegańskie słodkości

niedziela, 05 lipca 2015

Wegański czekoladowy serek

Kolejne szaleństwo z tofu na słodko, tym razem serek czekoladowy. Przypomnę tylko, że produkt ten jest nie tylko wegański ale również bezlgutenowy. Szczególnie polecam dla alergików :)



Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • banan (120g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (24g)
  • 3 łyżki kakao (30g)

 

opcjonalnie

  • dodatkowy banan
  • cynamon
  • wafle ryżowe


Czas przygotowania: 
              5 minut

Liczba porcji:                                8 porcji
Kaloryczność:
                         69 kcal na porcję

 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy jako samodzielnie, lub na chlebie albo waflach ryżowych. Dodatkowo można ozdobić bananem i cynamonem.


Wegański czekoladowy serekSmacznego! :)

 

piątek, 26 czerwca 2015

Wegański serek

Tofu naturalne koniecznie chciałam przeznaczyć na przepis na słodko. A że ostatnio wprost nie mogę się najeść bananami i miałam wafle ryżowe, powstał pomysł zrobienia serka. Produkt nie dość, że jest w pełni wegański to jest również bezlgutenowy. Szczególnie polecamy dla alergików :)



Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • banan (120g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (24g)

opcjonalnie

  • dodatkowy banan
  • cynamon
  • wafle ryżowe

Czas przygotowania:               5 minut
Liczba porcji:                                8 porcji
Kaloryczność:
                         61 kcal na porcję

 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy jako samodzielnie, lub na chlebie albo waflach ryżowych. Dodatkowo można przyozdobić bananem i cynamonem.


Wegański serek

Smacznego! :)

 

czwartek, 17 kwietnia 2014

Karmelizowane gruszki

Zdecydowanie można się zakochać, dodatkowym plusem jest możliwość zrobienia ich na zapas i zawekowania. Pachną karmelem, są bardzo słodkie i miękkie, kogoś jeszcze nie przekonałam do zrobienia karmelizowanych gruszek? ;)

Składniki:

  • 2 gruszki (ok 400g po obraniu)     215 kcal
  • 3 łyżki cukru (36g)                      145 kcal
  • łyżka wody (10ml)

Całkowita wartość kaloryczna:        360 kcal
Czas przygotowania:                         
20-30 minut
Liczba porcji:                                       
2-3 porcje 

 

Cukier wraz z wodą podgrzewamy na średnim ogniu nie mieszając. Gdy utworzą się bąble, które zaczną brązowieć zmniejszamy gaz. Do karmelu dodajemy obrane i pokrojone gruszki, pozostawiamy je na chwilę by wypuściły sok który rozpuści karmel, po czym delikatnie mieszamy. Całość podgrzewamy tak długo aż odparuje woda i utworzy się sos. Gotowe gruszki możemy przełożyć do słoika i zawekować, wykorzystać do naleśników oraz placków albo wykorzystać do deserów.

Karmelizowane gruszki

 

Karmelizowane gruszki

 

Smacznego! ;)

poniedziałek, 17 lutego 2014

Owsianka z kiwi

Dawno mnie tu nie było, powodem oczywiście była sesja i zaliczanie przedmiotów ;) Na szczęście mam to już za sobą i wracam do gotowania i pieczenia. Dzisiaj moja śniadaniowa ulubienica, czyli owsianka w towarzystwie kiwi i gościnnie orzechów nerkowca. Kto się skusi? ;)

 

Składniki:

  • 100g płatków owsianych                               365 kcal
  • woda
  • 4 kiwi (360g)                                          200 kcal
  • 2 łyżeczki miodu (14g)/cukru(10g)słodzik   40/0 kcal

   opcjonalnie

  • garść orzechów nerkowca (35g)               195 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                        565/605/760/800 kcal
Czas przygotowania:                                         
5 minut
Liczba porcji:                                                       
2 porcje 

 

Owsiankę zalewamy wodą, tak by przykryć płatki, i gotujemy. Kiwi kroimy w plasterki i wypełniamy nimi brzegi naczynia. Pozostałe kiwi kroimy w kostkę. Naczynie wypełniamy połową owsianki, na wierzch dodajemy pozostałe kiwi i pół garści orzechów. Wierzch polewamy łyżeczką miodu (lub dodajemy go do ugotowanej owsianki).

Owsianka z kiwi

 

Owsianka z kiwi

Smacznego! ;)

dla wersji z miodem

Olimpijskie gotowanieŚniadanie mistrzów Drugie śniadanie w pracy

niedziela, 28 października 2012

Krem czekoladowy z awokado

Moje drugie udane podejście do awokado, już wiem jak je kupować a później przechowywać. Otóż kupuję jeszcze twarde i przechowuje w ciepłym miejscu (u mnie jest to szafka w której znajduje się ciepła rura z wodą) dzień lub trzy codziennie sprawdzając miękkość. Gdy po naciśnięciu wyczuwam jak miąższ w środku się przesuwa i jest bardzo miękki można już je zajadać. Dzisiaj pomysł na chyba najzdrowszą wersję kremu czekoladowego, a ponadto wegańską. W smaku wyjątkowa, konsystencja przypomina mi połączenie budyniu i kremu do tortów, polecam każdemu na spróbowanie ;)


Składniki:

  • awokado (samo wnętrze 140g)              225 kcal
  • łyżka kakao (10g)                                 40 kcal
  • łyżka miodu/ cukru (25g/24g)/słodzik   75/100/0 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                      265/340/375 kcal
Czas przygotowania:                                       
5-10 minut
Liczba porcji:                                                     
2-3 porcje

 

Awokado przecinamy wzdłuż, wyrzucamy pestkę i wydrążamy wnętrze. Dodajemy pozostałe składniki i całość ugniatamy widelcem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem wspaniale nadaje się do placków i racuchów i pieczywa.

Krem czekoladowy z awokado

Smacznego!;)

źródło inspiracji

 
1 , 2 , 3













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...