czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Organizacja

piątek, 27 września 2013

sos pomidorowy z cukinią i pęczakiem

.. to chyba moje ulubione danie podczas sezonu na cukinię. Zamiast pęczaku można również użyć makaronu lub brązowego ryżu. Polecam wszystkim cukiniomaniakom ;)

 

Składniki:

  • średniej wielkości cukinia (400g)                    50 kcal
  • cebula (100g)                                               30 kcal
  • puszka pomiorów (400g)                              150 kcal
  • łyżka mąki pszennej/pełnoziarnistej (15g)  55/50 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                         175 kcal
  • 200g pęczaku                                                670 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie:

  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego


Całkowita wartość kaloryczna:                            1125/1130 kcal
Czas przygotowania:                                            
30-35 minut
Liczba porcji:                                                        
3 porcje 


Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym samym czasie podsmażamy na oleju cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy ćwiartki talarków cukinii oraz puszkę pomidorów po czym całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Sos zagęszczamy dodając rozrobioną w wodzie mąkę a następnie przyprawiamy (u mnie są to sól, papryka ostra, czosnek, bazylia oraz sos sojowy).


sos pomidorowy z cukinią i pęczakiem

Smacznego! ;)

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Dodając przepisy podaje ile ważą dane produkty i jaka jest ich wartość kaloryczna, postanowiłam więc zapisać średnią wagę by pomidor nie różnił się w każdym przepisie swoją wagą. Informacje pobrane z tej jakże ciekawej stronki ;)

 

PRODUKTY ZBOŻOWE

Płatki owsiane

    • szklanka 120 g
    • łyżka 6 g

Mąka orkiszowa

    • szklanka 130 g
    • łyżka 15 g

Mąka krupczatka

    • szklanka 180 g
    • łyżka 17 g

Mąka kukurydziana

    • szklanka 115 g
    • łyżka 10 g

Mąka pszenna

    • szklanka 130 g
    • łyżka 15 g

Mąka pszenna pełnoziarnista

    • szklanka 130 g
    • łyżka 15 g

Mąka ziemniaczana

    • szklanka 160 g
    • łyżka 25 g

Otręby owsiane

  • łyżka 7 g
  • łyżeczka 3 g

Otręby pszenne

  • łyżka 4 g

RYŻE I KASZE

Ryż biały

    • szklanka 190 g

Ryż brązowy

    • szklanka 180 g

Kasza manna

    • szklanka 170 g

WARZYWA

Cebula 100 g
Cukinia

  • duża 600 g
  • mała 200 g

Czosnek

    • główka 45 g
    • ząbek 5 g

Kapusta pekińska

    • cała 700 g
    • liść 50 g

Korzeń pietruszki 80 g
Marchew 60 g
Ogórek

  • zielony 250 g
  • kiszony 60 g
  • konserwowy 10 g
  • małosolny 100 g

Papryka  200 g
Pomidor 170 g
Rzodkiewka 15 g
Sałata lodowa 

  • główka 400 g
  • liść 40 g

Ziemniak  100 g

OWOCE

Banan 120 g
Brzoskwinia 100 g
Cytryna 130 g
Grejpfrut 400 g
Jabłko 100 g
Kiwi 90 g
Oliwka 2,5 g
Pomarańcza 330 g
Śliwka 15 g

TŁUSZCZE

Olej 

  • łyżka 10 g

Oliwa z oliwek

  • łyżka 10 g

Masło

  • kostka 250 g

Margaryna

  • kostka 250 g


NABIAŁ

Mleko

  • kokosowe 230 g
  • krowie
    • szklanka 230 g
  • sojowe
    • szklanka 220 g

Śmietana 30 %

  • łyżka 10 g
  • szklanka 240 g


SŁODYCZE

Cukier

  • łyżka 12 g
  • szklanka 200 g

Cukier puder

  • łyżka 10 g
  • szklanka 120 g

Czekolada

  • tabliczka 100 g

Kakao

  • łyżka 10 g

Miód

  • łyżeczka 7 g

ORZECHY, NASIONA I BAKALIE

Mak

  • łyżka 10 g
  • szklanka 140 g

Nasiona słonecznika

  • łyżka 10 g

Nasiona dyni

  • łyżka 10 g

Rodzynki

  • łyżka 15 g
  • szklanka 140 g

Sezam

  • łyżeczka 5 g
  • łyżka 10 g
  • szklanka 150 g

Siemię lniane

  • łyżka 10 g
  • szklanka 140 g

Śliwka suszone 7 g

Wiórki kokosowe

  • łyżka 6 g

PRZETWORY

Przecier pomidorowy

  • łyżeczka 15 g
  • łyżka 25 g
środa, 06 czerwca 2012

Podczas dodawania przepisów przeglądam internet w poszukiwaniu informacji ile coś ma kalorii, aż postanowiłam stworzyć swoją własną mini "tabelę". Informację zaczerpinięte są z różnych źródeł* oraz z tabel podanych przez producenta produktu. W przepisach zawsze zaokrąglam kalorie do zera lub piątki. Zawsze podaję obok kaloryczność, by w przypadku zamiany produktu, łatwo policzyć jego kalorie. Znajdujące się na końcu przepisów tabele wartości odżywczych z serwisu e-kcal mogą się trochę różnić, ale nie chcę z tego rezygnować, gdyż podana jest tam wartość tłuszczy, białka, węglowodanów a także witamin i minerałów w której liczenie nie będę się bawić ;) Do obliczeń tych tabelek zawsze dodaję większą wartość kaloryczną z podanych możliwych produktów, a jedna porcja to najmniejsza podana przeze mnie pod przepisem. Zwłaszcza w przepisach dietetycznych (czyli tych odchudzonych ;)), podliczam normalną wartość kalorii oraz te dietetyczną, która jest podkreślona.

 

Wartości dla 100 g/ml suchego/surowego produktu

Ryże, kasze i makarony

ryż

  • biały   158 kcal
  • brązowy  322 kcal

kasza gryczana   336 kcal
kasza jaglana   
346 kcal
kasza manna  
348 kcal
makaron

  • bezjajeczny   363 kcal
  • dwujajeczny   373 kcal
  • pełnoziarnisty   348 kcal 
  • ryżowy   364 kcal

Zboża i produkty

płatki owsiane   366 kcal
mąka orkiszowa   339 kcal
mąka pszenna pełnoziarnista   340 kcal
mąka pszenna   364 kcal
skrobia

  • kukurydziana   353 kcal
  • ziemniaczana   342 kcal

bułka tarta   347 ckal

Warzywa

cebula   27 kcal
cukinia   13 kcal
czosnek   149 kcal
dynia   17 kcal
kalafior   14 kcal
marchew   20 kcal
ogórki   10 kcal
pietruszka

  • liść   41 kcal
  • korzeń   27 kcal

papryka   24 kcal
pomidory  
15 kcal

pomidory w puszce   38 kcal
por   14 kcal
rzodkiewka   7 kcal
sałata   10 kcal

seler   13 kcal
szpinak   13 kcal
ziemniaki   

  • późne   65 kcal
  • wczesne   56 kcal

Owoce

awokado   160 kcal
banan   89 kcal
brzowskwinia   46 kcal
cytryna

  • skórka   47 kcal
  • sok   22 kcal

czereśnie   61 kcal
grejpfrut   

  • biały   33 kcal
  • różowy   42 kcal

jabłka   46 kcal
jagody   45 kcal
kiwi    56 kcal
maliny   29 kcal

mandarynki   42 kcal
melon   36 kcal
nektarynki   44 kcal
oliwki   110 kcal
pomarańcza   44 kcal

truskawki   28 kcal
śliwki   45 kcal 

Strączkowe

bób   341 kcal
ciecierzyca   364 kcal
fasola z puszki

  • biała   84 kcal
  • czerwona    114 kcal 

fasola

  • biała, gotowana   139 kcal
  • czerwona, gotowana   127 kcal
  • szparagowa   24 kcal

okara    77 kcal
soczewica  
 327 kcal
soja   382 kcal

Orzechy, nasiona i bakalie


mak   525 kcal
migdały  
572 kcal
orzechy

  • arachidowe   673 kcal
  • laskowe   628 kcal
  • nerkowca   553 kcal
  • pekan   691 kcal
  • piniowe   629 kcal
  • pistacjowe   557 kcal
  • włoskie   654 kcal
  • ziemne   567 kcal

nasiona lnu, siemie lniane   534 kcal
nasiona słonecznika  
561 kcal
rodzynki   277 kcal
 

Oleje i tłuszcze

margaryna   710 kcal
masło   735 kcal
oliwa z oliwek   882 kcal
olej rzepakowy   884 kcal

Przetwory

dżem niskosłodzony   155 kcal
dżem   278 kcal
marmolada   228 kcal
pomidory suszone   258 kcal

Jaja i nabiał

jajko (sztuka)   86 kcal
jogurt 

  • naturalny 2% łuszczu   60 kcal
  • grecki   115 kcal

mleko kokosowe (g)   197 kcal
mleko krowie (ml)

  • 0% tłuszczu   32 kcal
  • 0,5% tłuszczu   39 kcal
  • 1,5% tłuszczu   47 kcal
  • 2% tłuszczu   51 kcal
  • 3,2% tłuszczu   62 kcal
  • 3,5% tłuszczu   64 kcal

mleko krowie w proszku (g)

  • odtłuszczone   360 kcal
  • pełne   479 kcal

mleko sojowe (g)   45 kcal
ser

  • camembert   300 kcal
  • feta   264 kcal
  • gouda   356 kcal
  • mascarpone   351 kcal
  • parmezan   452 kcal
  • twarogowy
    •    chudy   99 kcal
    •    półtłusty   133 kcal
    •    tłusty 155 kcal
  • wegański   270 kcal

śmietana

  • 12 % tłuszczu   133 kcal
  • 18 % tłuszczu   184 kcal

Słodycze

budyń (sucha masa)   300 kcal
czekolada

  • biała   578 kcal
  • mleczna   549
  • gorzka   554 kcal

cukier    

  • biały   406 kcal
  • brązowy   380 kcal
  • waniliowy   398 kcal

fruktoza   400 kcal
kakao
  377 kcal
miód   304 kcal
wafle   398 kcal
żelki   375 kcal

Dodatki


drożdże   

  • suche   325 kcal
  • świeże   105 kcal

przecier pomidorowy   92 kcal
ocet 

  • balsamiczny   88 kcal
  • jabłkowy   21 kcal
  • winny   19 kcal

musztarda   162 kcal
sos sojowy   60 kcal

dla zainteresowanych:

http://www.tabele-kalorii.pl/

wtorek, 05 czerwca 2012

By mnie samej, a także wam łatwiej było się połapać w przepisach, których z czasem przybywa coraz więcej, chcę określić mój podział tagów

 

KALORYCZNOŚĆ

CZAS PRZYGOTOWANIA

RODZAJ POSIŁKU I PRZYGOTOWANIE

WYKORZYSTANIE

RODZAJ POTRAWY

SKŁADNIK POTRAWY

DODATKOWO














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...