czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wegetariańskie Przepisy

niedziela, 19 lipca 2015

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Omlety z kaszą jaglaną wyjątkowo mi zasmakowały, dlatego dziś kolejna ich odsłona. Tym razem z zalegającym po obiedzie szpinakiem i odrobiną czosnku. Kto się skusi? :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki jaglanej (60g) <Jak zrobić mąkę jaglaną?>
  • łyżka oleju (10g)
  • 50g ugotowanego szpinaku 
  • ząbek czosnku
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • roszponka z pestkami słonecznika i kiełkami pszenicy
  • sos czosnkowy

 

Czas przygotowania:              10-20 minut
Liczba omletów:                      1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji:                            1-2 porcje
Kaloryczność*:                        240 kcal na porcję

 

Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników, a następnie przyprawiamy. Ząbek czosnku drobno siekamy i wraz ze szpinakiem dodajemy do pozostałych składników.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.

Omlet można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem oraz sałatką.

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik

niedziela, 03 maja 2015

Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Czasem zastanawiam się czemu na mieście nie ma (nie widziałam?) pizzy ze szpinakiem. Po tym jak jej spróbowałam, nie robię już klasycznej margherity, gdyż moim zdaniem ta ze szpinakiem jest o niebo smaczniejsza. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście, a kochacie szpinak tak jak ja, to radzę szybko biec po składniki i ją upiec :)

 

Składniki:

  • ciasto na pizzę z tego przepisu 
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450g)
  • duże opakowanie mozzarelli (250g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • przyprawy

 

Czas przygotowania:            90 minut (ciasto) + 30 minut
Liczba pizzy:                       2 pizze o średnicy około 25 cm
Liczba porcji:                         8 porcji
Kaloryczność:                       222 kcal na porcję

 

Szpinak podsmażamy na oleju, na końcu doprawiamy go (u mnie są to sól i pieprz), zaś mozzarellę kroimy w plastry grubości 2-3mm. Na uformowane ciasto wykładamy szpinak oraz mozzarellę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut (do momentu przyrumienienia brzegów).



Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Smacznego! :) 

piątek, 16 stycznia 2015

IMG_8027

Bardzo dawno nie jadłam omletu, a że zmielona mąka jaglana zalegała mi w szafce to postanowiłam ją wykorzystać. Nie wyczułam w smaku różnicy, a że na pewno jest zdrowsza od zwykłej białej mąki, to pewnie będę częściej stosować ją jako zastępstwo. Polecam wszystkim fanom kaszy jaglanej, omletów oraz bezglutenowcom ;)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki jaglanej (72g) <Jak zrobić mąkę jaglaną?>
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • połowa awokado (70g)
  • 2 plastry suszonych pomidorów (15g)
  • przyprawy

opcjonalnie

Czas przygotowania:               15-25 minut
Liczba omletów:                      1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji:                         1-2 porcje
Kaloryczność*:                        dla 2 porcji to 371 kalorii

 

Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy. Awokado i pomidory kroimy w kostkę, po czym dodajemy do pozostałych składników.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.

Omlet można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem, oraz sałatką.

 IMG_8025

 

IMG_8037

Smacznego! ;)

*kaloryczność dla samego omletu

 

sobota, 18 października 2014

Sałatka majonezowa z soczewicą..

Tak, wiem. Może i nie wygląda ona najlepiej, a połączenie może niektórych zadziwić, ale jest naprawdę przepyszna. Soczewica jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, zaś szpinak zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych. Dodatkowo można również dorzucić odrobinę natki pietruszki, albo świeżych ziół. 

 

Składniki:

  • 50 g soczewicy zielonej (niecała szklanka ugotowanej)   175 kcal
  • 10 liści szpinaku (70g)                                               15 kcal
  • 4 ogórki kiszone (200g)                                             20 kcal
  • 2 łyżki majonezu (50g)                                              330 kcal
  • 3 łyżki sosu sojowego (30 g)                                      15 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                                                 555 kcal
Czas przygotowania:                                                                   
25-30 minut

Liczba porcji:                                                                                 2 porcje

 

Soczewicę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Umyte liście szpinaku siekamy, ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy majonez oraz sos sojowy i całość mieszamy. Ugotowaną i przestudzoną soczewicę dodajemy do pozostałych składników oraz doprawiamy (u mnie są to pieprz i curry). Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu.

Sałatka majonezowa z soczewicą..

 

Sałatka majonezowa z soczewicą..

Smacznego! ;)

 

A dla głodnych wiedzy więcej informacji:
na temat soczewicy
na temat szpinaku 

środa, 06 sierpnia 2014

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

Ostatnio sałatki z majonezem stały się moim faworytem, koniecznie z dużą ilością warzyw, odrobiną zieleninki i bez głównych źródeł węglowodanów. A że mamy środek sezonu na brokuły to padło właśnie na nie. Do tego mój najnowszy ulubieniec czyli seler naciowy, który dodaje cudownej chrupkości wraz z ogórami kiszonymi oczywiście przez tatę. Polecam zrobić większą ilość którą można później zajadać podczas upałów :)

Składniki:

  • 300g ugotowanych brokułów (ok 1/4 surowego)     105 kcal
  • 3 ogórki ogórki kiszone 180g                            20 kcal
  • półtora łodyżki selera naciowego 100g               10 kcal
  • 2 łyżki majonezu 50g                                      355 kcal
  • przyprawy 

Wartość kaloryczna:                                                  490 kcal
Czas przygotowania:                                                
25-30 minut
Liczba porcji:                                                               
2-3 porcji 

 

Brokuły gotujemy do miękkości i wraz z ogórkami i selerem kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy majonez i przyprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Podajemy na zimno jako osobne danie, lub dodatek do dania głównego.


Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

 

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

 

Smacznego! :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...