czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wegańskie Przepisy

niedziela, 17 maja 2015

Stir fry ze szparagami i tofu

Moje pierwsze stir fry i już wiem, że nie ostatnie. Nie miałam pojęcia, że szparagi przygotowane w ten sposób są tak dobre. A że sezon na nie niedawno się rozpoczął, polecam wypróbować :)

 

Składniki:

  • opakowanie tofu z ziołami Polsoja (250g)
  • pęczek zielonych szparagów (500g)
  • 4 kawałki suszonych pomidorów (40g)
  • cebula (100g)
  • 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego (20ml)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20ml)
  • zioła prowansalskie

Czas przygotowania:               10-15 minut
Liczba porcji:                             2 porcje
Kaloryczność:                          344 kcal na porcję

 

Tofu przed smażeniem należy dobrze odsączyć z zalewy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, odsączone tofu pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć oraz przykryć ręcznikiem papierowym. Reczniki dobrze jest zmienić kilka razy. Tak  przygotowane tofu ma bardziej zwartą konsystencję, nie jest miękkie i kruche, a także bardziej przypomina w teksturze mięso.

Wszystkie produkty przygotowujemy przed smażeniem. Umyte szparagi kroimy na mniejsze kawałki a ostatni wyrzucamy. Cebulę kroimy w piórka, a tofu w i pomidory na mniejsze kawałki.

Na dobrze rozgrzanym oleju krótko smażymy tofu do momentu jego zarumienienia, po czym zdejmujemy z patelni i nakładamy szparagi. Po upływie około 2 minut dodajemy cebulę, sos sojowy, oraz ponownie tofu i smażymy przez chwilę. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie, a także suszone pomidory i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło.

Stir fry ze szparagami i tofu

 

Stir fry ze szparagami i tofu

 

Smacznego! :)

Szparagowe<3Love

niedziela, 10 maja 2015

Tofucznica

Tak więc rozpoczynam Tydzień Wegetarianizmu od mojej pierwszej tofucznicy. Muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona jej delikatnością. Z racji tego, że jestem jednak wegetarianką i jajka jadam, nie sięgałam wcześniej za bardzo w stronę tofu. Jednak dzięki uprzejmości firmy Polsoja mam okazję bliżej się poznać i zaprzyjaźnić z tofu. Koniecznie muszę dodać, że przygotowanie tofucznicy jest dziecinnie proste, oraz mamy dowolność w wykorzystaniu ulubionych przypraw. Dlatego dzisiaj moja tofucznica z ukochanym curry i dodatkiem szczypiorku. Gorąco zachęcam do odkrywania nowych smaków :)

 

Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g) 
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • cebula (100g)
  • czarna sól
  • curry lub kurkuma
  • 1/4 szklanki wody (60 ml)
  • pieprz
  • 2 łyżki szczypiorku (10g)

 

Czas przygotowania:            5-10 minut
Liczba porcji:                         2 porcje
Kaloryczność:                        243 kcal na porcję

 

Tofu wyjmujemy z opakowania i oddzielamy z zalewy. Widelcem lub ręką rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą oraz curry lub kurkumą do smaku.

Pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym dodajemy przygotowane wcześniej tofu i zalewamy wodą. Całość smażymy do momentu odparowania wody. Gotową tofucznicę przyprawiamy pieprzem oraz ozdabiamy szczypiorkiem.

 

Tofucznica

Smacznego! :)

niedziela, 21 września 2014

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)

To chyba moje pierwsze danie jednogarnkowe i jestem bardzo zadowolona. Dla takiego leniucha jak ja jest to idealne rozwiązanie, bo naprawdę pozostaje po nim mało do mycia. Z racji tego, że ostatnio ograniczyłam węglowodany, dzisiaj bez dodatku makaronu, ryżu czy też kaszy. Polecam szczególnie teraz, podczas sezonu na cukinię i fasolkę szparagową :)

Składniki

  • 10 kotletów sojowych (70g)                              190 kcal
  • mała cukinia (250g)                                            30 kcal
  • garść fasolki szparagowej (250g)                       60 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                               175 kcal
  • cebula (100g)                                                     30 kcal
  • pół litra wody
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (60g)      55 kcal
  • 4 łyżki sosu sojowego (40g)                               20 kcal
  • 3 łyżeczki curry 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki

 

Całkowita wartość kaloryczna:                        560 kcal
Czas przygotowania:                                       
 30-45 minut
Liczba porcji:                                                    
2-3 porcje 

 

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojoną fasolkę i całość zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu około 15 minut a następnie dodajemy kotlety sojowe. Po 10 minutach, gdy kotlety zmiękną, kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy plasterki cukinii. Gdy cukinia będzie gotowa doprawiamy całość koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, curry oraz papryką. 

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)

 

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)Smacznego! :)

wtorek, 12 sierpnia 2014

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

Jak już ostatnio wspomniałam, jakiś czas temu odkryłam i zakochałam się w selerze naciowym. Z racji tego, że uwielbiam wszystko co chrupie, a zazwyczaj niestety jest to tłustą bombą kaloryczną, staram się szukać zdrowych zamienników. Świetnym rozwiązaniem jest właśnie seler naciowy, którego niektórzy jedzą bez dodatków, ja jednak wolę go z przeróżnymi pastami, dipami czy też sosami. 

Dzisiaj przepis na jedną z nich, pastę dosyć szybką w przygotowaniu w skład której wchodzą produkty zazwyczaj będące w domu. Idealna do kanapek a także jako dodatek do chipsów lub selera. Kto się skusi na taki zdrowy zamiennik? :)

 

Składniki:

  • pół szklanki suchej zielonej soczewicy (100g)  350 kcal
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)                          175 kcal
  • łyżeczka kurkumy (2g)
  • sól i pieprz

 

Całkowita wartość kaloryczna:                             525 kcal
Czas przygotowania:                                              
30 minut
Liczba porcji:                                                          
 2-3 porcje 

 

Soczewicę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, odsączeniu i ostygnięciu dodajemy do niej oliwę oraz kurkumę po czym całość miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. 

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

 

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

Smacznego! :)

 

wtorek, 22 lipca 2014

Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Sesja i pisanie pracy dyplomowej niestety nie pozwoliły mi na regularne dodawanie wpisów, mam nadzieję, że teraz to się zmieni. Dzisiaj kolejna odsłona ciasta francuskiego i mojego ukochanego szpinaku. Przepis ten robiłam jakiś czas temu, gdy świeży szpinak nie był dostępny, teraz myślę, że pokusiłabym się na wersję z nim. ;)

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)   1000 kcal
  • 3/4 opakowania szpinaku (350g)              45 kcal
  • 2 gruszki  (300g)                                    160 kcal
  • 4 łyżki cukru (48g)                                  195 kcal
  • 2 łyżki wody
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                       1400 kcal 
Czas przygotowania:                                       40 minut + 20 minut pieczenia
Liczba porcji:                                                  2-4 porcje


Gruszki karmelizujemy według przepisu <klik>. W tym samym czasie szpinak gotujemy aż odparuje z niego woda po czym całość mieszamy i doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Ciasto dzielimy na części, każdą z nich wykładamy farszem. Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 15-20 minut (do momentu zarumienienia brzegów ciasta). Podajemy na ciepło lub na zimno. 


Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

 

Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Smacznego! ;)
 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...