czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
piątek, 09 stycznia 2015

Wegańskie

 

sushi z marchewką          Sushi z marchewką

 

sushi2          Sushi z ogórkiem i sałatą

 

sushi z pomidorem          Sushi z pomidorem i sałatą

00:22, klaudi23a
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 stycznia 2015
poniedziałek, 05 stycznia 2015

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Uwielbiam kaszę jaglaną dlatego postanowiłam poeksperymentować z nią. Nie wiem czy zużyłabym całe pół kilo/kilogram mąki kupując ją w sklepie, dlatego zamiast kupować mąkę jaglaną postanowiłam zrobić ją samodzielnie w domu. W ten sposób mam zawsze świeżą mąkę, która jest świetna do budyniów, omletów. Jeżeli nigdy nie mieliście z nią do czynienia, a macie w domu kasze jaglaną to polecam wypróbować :)

 

Potrzebne będą:

  • kasza jaglana w dowolnej ilości
  • młynek lub blender
  • pojemnik do przechowania

 

Kaszę podpiekamy na patelni do momentu aż zacznie pachnieć, po czym przenosimy ją na sitko i przepłukujemy wrzątkiem. Zabieg ten ma na celu usunięcie goryczki.

Następnie kaszę przepłukujemy zimną wodą i mniejszymi porcjami podsuszamy na patelni. Wysuszoną kaszę odkładamy do ostygnięcia, po czym mielimy i przenosimy do pojemnika.

 Jak zrobić mąkę jaglaną?

 

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Przyznam szczerze, że czasami gdy zabraknie mi odrobiny kaszy, albo po prostu nie chce mi się jej z rana przygotowywać to wrzucam do młynka kaszę prosto z opakowania. Na szczęście nigdy nie zdarzyło mi się by danie było przez to gorzkie, ale decyzja należy do was :)

Tagi: kasza
17:02, klaudi23a , Zrób to sam
Link Komentarze (5) »
niedziela, 04 stycznia 2015

Ciasto na pizze

Miałam małą przerwę, ale mam nadzieję, że wrócę już na stałe :) Jak widać zrezygnowałam z obliczania kaloryczności, co było dla mnie dość kłopotliwe i czasochłonne. Myślę, że pozostanę przy dodawaniu gotowych obliczeń ze strony ekcal.com.

Dzisiaj bardzo dobry przepis na pizzę. Kiedyś miałam problem ze zrobieniem dobrego ciasta, ale według tego przepisu praktycznie zawsze wychodzi genialne. 

Składniki:

  • półtora szklanki mąki pszennej (195g)
  • 10g świeżych drożdży/ 4g suchych
  • pół łyżeczki cukru (3g)
  • pół szklanki ciepłej wody (125 ml) 
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • łyżeczka soli (6g)
  • 4 łyżki mąki pszennej do podsypania (60g)

   opcjonalnie

  • przyprawy


Czas przygotowania:                  
90-120 minut
Liczba pizzy:                             2 pizze o średnicy około 25 cm 
Liczba porcji:                            6-8 porcji 
Kaloryczność:                            dla 8 porcji to 89 kcal*

 

Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn. Pokruszone drożdże posypujemy cukrem, zalewamy połową ilości wody i posypujemy odrobiną mąki. Odkładamy przykryte ścierką w ciepłe miejsce na 20 minut.

Po upływie czasu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Warto poświęcić na tę czynność kilka minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie ciasto ponownie przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, po czym, na podsypanej mąką blaszce lub papierze do pieczenia, ugniatamy je na kształt koła (można również użyć do tego wałka, chociaż uwierzcie, jest różnica :)). Gotowe ciasto obkładamy dodatkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni do momentu zarumienienia brzegów, czyli około 5-10 minut. 

Ciasto na pizze

Smacznego! ;)

*

wtorek, 21 października 2014

Ciastka owsiane z kawałkami czekolady

Kolejna wersja zdrowych ciastek, tym razem z kawałkami czekolady. Ciastka są z początku mięciutkie, z czasem stają się chrupiące o ile dotrwają do tego czasu. Polecam również poprzednią wersję, ze słonecznikiem (klik). W skrócie: ciastka są przepyszne i bardzo szybko znikają :)

Składniki:

  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej (60g)  220 kcal
  • półtora szklanki płatków owsianych (180g)          660 kcal
  • tabliczka mlecznej czekolady (100g)                   550 kcal
  • pół szklanki cukru (100g)                                    405 kcal
  • jajka                                                                            170 kcal
  • 5 łyżek oleju (50g)                                             440 kcal
  • pół łyżeczki cynamonu

Wartość kaloryczna:                          2445 kcal
Czas przygotowania:        
              15 min + 15 min pieczenia

Liczba ciastek:                                    15 -20 ciastek 
Liczba porcji:                                       5-6 porcji

 

Płatki owsiane mielimy, czekoladę kroimy w kostkę po czym dodajemy do nich pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy porcjami ciasto (można również dłońmi, ale ciasto jest bardzo klejące) w dość małych odstępach. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (do momentu zarumienienia ciastek) po czym studzimy (najlepiej na kratce).

Ciastka owsiane z kawałkami czekolady

 

Ciastka owsiane z kawałkami czekolady

Smacznego! ;)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 36













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...