czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
niedziela, 10 maja 2015

Tofucznica

Tak więc rozpoczynam Tydzień Wegetarianizmu od mojej pierwszej tofucznicy. Muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona jej delikatnością. Z racji tego, że jestem jednak wegetarianką i jajka jadam, nie sięgałam wcześniej za bardzo w stronę tofu. Jednak dzięki uprzejmości firmy Polsoja mam okazję bliżej się poznać i zaprzyjaźnić z tofu. Koniecznie muszę dodać, że przygotowanie tofucznicy jest dziecinnie proste, oraz mamy dowolność w wykorzystaniu ulubionych przypraw. Dlatego dzisiaj moja tofucznica z ukochanym curry i dodatkiem szczypiorku. Gorąco zachęcam do odkrywania nowych smaków :)

 

Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g) 
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • cebula (100g)
  • czarna sól
  • curry lub kurkuma
  • 1/4 szklanki wody (60 ml)
  • pieprz
  • 2 łyżki szczypiorku (10g)

 

Czas przygotowania:            5-10 minut
Liczba porcji:                         2 porcje
Kaloryczność:                        243 kcal na porcję

 

Tofu wyjmujemy z opakowania i oddzielamy z zalewy. Widelcem lub ręką rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą oraz curry lub kurkumą do smaku.

Pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym dodajemy przygotowane wcześniej tofu i zalewamy wodą. Całość smażymy do momentu odparowania wody. Gotową tofucznicę przyprawiamy pieprzem oraz ozdabiamy szczypiorkiem.

 

Tofucznica

Smacznego! :)

sobota, 09 maja 2015

Cześć,

Nie wiem czy wiecie, ale od jutra rozpoczyna się IX Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu. W związku z tym, w wielu miastach Polski odbędą się wykłady, targi, pokazy filmów, warsztaty i degustacje a wszystko to związane z tematyką diety roślinnej. Będzie można również uczestniczyć w biegach, zajęciach jogi oraz wege grillu. Dodatkowe informacje i dokładny plan imprezy możecie znaleźć tutaj.

Z tej okazji, dzięki uprzejmości firmy Polsoja, w najbliższych dniach dodam kilka przepisów z wykorzystaniem tofu, czyli produktu chyba najbardziej kojarzącego się z dietą wege.

A wy, planujecie coś na ten zbliżający się tydzień? :)


Tydzień wege

17:56, klaudi23a , Polecam
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 maja 2015

Ambasador

Zakochałam się w tym cieście. Jest bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe, czyli jak dla mnie to ciasto idealne. Jedyna jego wada to tempo w jakim znika. Gorąco polecam tym którzy jeszcze go nie próbowali :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki cukru (400g)
  • 5 łyżek kakao (50g)
  • półtorej szklanki mleka 3,2% (375ml)
  • kostka masła (250g)
  • 2 i pół szklanki mąki (325g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g)
  • 5 jajek
  • kieliszek wódki np. orzechówki (50ml)

Czas przygotowania:        25-35 minut + 30 minut pieczenia
Wymiary blachy:                20x35cm
Liczba porcji:                   
  18-22 porcji

Kaloryczność:                    dla 18 porcji to 301 kcal

 

W garnku łączymy cukier, kakao (by kakao nie zebrało się w grudki, polecam je dobrze wymieszać z cukrem zanim dodamy pozostałe składniki), szklankę mleka, oraz masło i gotujemy do momentu zgęstnienia. Odlewamy 3/4 szklanki, które wykorzystamy po upieczeniu ciasta.

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i stopniowo łączymy z uzyskaną masą. 

Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i dokładnie, ale delikatnie, łączymy z pozostałymi składnikami.

Masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 20x35cm) i pieczemy przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Upieczone i jeszcze gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków, bardzo gęsto i głęboko. Następnie do odłożonej na początku masy dodajemy kieliszek wódki oraz pół szklanki mleka, dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Gotowe zakrywamy folią i pozostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień. Doskonale nadaje się również do mrożenia.

Ambasador

 

Ambasador

 

Smacznego! :)

niedziela, 03 maja 2015

Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Czasem zastanawiam się czemu na mieście nie ma (nie widziałam?) pizzy ze szpinakiem. Po tym jak jej spróbowałam, nie robię już klasycznej margherity, gdyż moim zdaniem ta ze szpinakiem jest o niebo smaczniejsza. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście, a kochacie szpinak tak jak ja, to radzę szybko biec po składniki i ją upiec :)

 

Składniki:

  • ciasto na pizzę z tego przepisu 
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450g)
  • duże opakowanie mozzarelli (250g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • przyprawy

 

Czas przygotowania:            90 minut (ciasto) + 30 minut
Liczba pizzy:                       2 pizze o średnicy około 25 cm
Liczba porcji:                         8 porcji
Kaloryczność:                       222 kcal na porcję

 

Szpinak podsmażamy na oleju, na końcu doprawiamy go (u mnie są to sól i pieprz), zaś mozzarellę kroimy w plastry grubości 2-3mm. Na uformowane ciasto wykładamy szpinak oraz mozzarellę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut (do momentu przyrumienienia brzegów).



Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Smacznego! :) 

piątek, 16 stycznia 2015

IMG_8027

Bardzo dawno nie jadłam omletu, a że zmielona mąka jaglana zalegała mi w szafce to postanowiłam ją wykorzystać. Nie wyczułam w smaku różnicy, a że na pewno jest zdrowsza od zwykłej białej mąki, to pewnie będę częściej stosować ją jako zastępstwo. Polecam wszystkim fanom kaszy jaglanej, omletów oraz bezglutenowcom ;)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki jaglanej (72g) <Jak zrobić mąkę jaglaną?>
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • połowa awokado (70g)
  • 2 plastry suszonych pomidorów (15g)
  • przyprawy

opcjonalnie

Czas przygotowania:               15-25 minut
Liczba omletów:                      1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji:                         1-2 porcje
Kaloryczność*:                        dla 2 porcji to 371 kalorii

 

Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy. Awokado i pomidory kroimy w kostkę, po czym dodajemy do pozostałych składników.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.

Omlet można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem, oraz sałatką.

 IMG_8025

 

IMG_8037

Smacznego! ;)

*kaloryczność dla samego omletu

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 36













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...