czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
niedziela, 19 lipca 2015

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Omlety z kaszą jaglaną wyjątkowo mi zasmakowały, dlatego dziś kolejna ich odsłona. Tym razem z zalegającym po obiedzie szpinakiem i odrobiną czosnku. Kto się skusi? :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki jaglanej (60g) <Jak zrobić mąkę jaglaną?>
  • łyżka oleju (10g)
  • 50g ugotowanego szpinaku 
  • ząbek czosnku
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • roszponka z pestkami słonecznika i kiełkami pszenicy
  • sos czosnkowy

 

Czas przygotowania:              10-20 minut
Liczba omletów:                      1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji:                            1-2 porcje
Kaloryczność*:                        240 kcal na porcję

 

Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników, a następnie przyprawiamy. Ząbek czosnku drobno siekamy i wraz ze szpinakiem dodajemy do pozostałych składników.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.

Omlet można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem oraz sałatką.

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik

niedziela, 05 lipca 2015

Wegański czekoladowy serek

Kolejne szaleństwo z tofu na słodko, tym razem serek czekoladowy. Przypomnę tylko, że produkt ten jest nie tylko wegański ale również bezlgutenowy. Szczególnie polecam dla alergików :)



Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • banan (120g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (24g)
  • 3 łyżki kakao (30g)

 

opcjonalnie

  • dodatkowy banan
  • cynamon
  • wafle ryżowe


Czas przygotowania: 
              5 minut

Liczba porcji:                                8 porcji
Kaloryczność:
                         69 kcal na porcję

 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy jako samodzielnie, lub na chlebie albo waflach ryżowych. Dodatkowo można ozdobić bananem i cynamonem.


Wegański czekoladowy serekSmacznego! :)

 

wtorek, 30 czerwca 2015

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Danie na szybko, gdy tylko zorientowałam się, że w pewnie święto sklepy są pozamykane. Całość wyjątkowo mi zasmakowała, jest bardzo rozgrzewająca i aromatyczna. Warto dodać, że danie to jest doskonałym źródłem białka, nie tylko z soczewicy ale i jajek. Polecam spróbować :)

 

Składniki:

  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 2 cebule (200g)
  • 3 ząbki czosnku (15g)
  • puszka pomidorów (400g)
  • łyżeczka przecieru pomidorowego (15g)
  • papryczka chilli (15g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (90g)
  • szklanka wrzątku (250g)
  • 2 łyżeczki cukru (10g)
  • przyprawy: kminek, papryka słodka
  • 3 jajka 

 

Czas przygotowania:        25-35 minut
Liczba porcji:                      3 porcje 
Kaloryczność:                     418 kcal na porcję

 

Cebulę i czosnek siekamy, po czym podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przecier rozrabiamy w puszce pomidorów i dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy do smaku (u mnie są to sól, papryka słodka, kminek, cukier). Soczewicę przepłukujemy, a następnie dodajemy do sosu wraz z wrzątkiem. Wszystko gotujemy do momentu zgęstnienia (około 10 minut), po czym dodajemy jajka (polecam pojedynczo wbijać je do miseczki i dodawać do sosu), zakrywamy przykrywką i gotujemy przez kolejne 5 minut. Gotowe danie najlepiej nakładać chochlą do miseczek.

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Smacznego! :)

Źródło inspiracji

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

piątek, 26 czerwca 2015

Wegański serek

Tofu naturalne koniecznie chciałam przeznaczyć na przepis na słodko. A że ostatnio wprost nie mogę się najeść bananami i miałam wafle ryżowe, powstał pomysł zrobienia serka. Produkt nie dość, że jest w pełni wegański to jest również bezlgutenowy. Szczególnie polecamy dla alergików :)



Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • banan (120g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (24g)

opcjonalnie

  • dodatkowy banan
  • cynamon
  • wafle ryżowe

Czas przygotowania:               5 minut
Liczba porcji:                                8 porcji
Kaloryczność:
                         61 kcal na porcję

 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy jako samodzielnie, lub na chlebie albo waflach ryżowych. Dodatkowo można przyozdobić bananem i cynamonem.


Wegański serek

Smacznego! :)

 

niedziela, 17 maja 2015

Stir fry ze szparagami i tofu

Moje pierwsze stir fry i już wiem, że nie ostatnie. Nie miałam pojęcia, że szparagi przygotowane w ten sposób są tak dobre. A że sezon na nie niedawno się rozpoczął, polecam wypróbować :)

 

Składniki:

  • opakowanie tofu z ziołami Polsoja (250g)
  • pęczek zielonych szparagów (500g)
  • 4 kawałki suszonych pomidorów (40g)
  • cebula (100g)
  • 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego (20ml)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20ml)
  • zioła prowansalskie

Czas przygotowania:               10-15 minut
Liczba porcji:                             2 porcje
Kaloryczność:                          344 kcal na porcję

 

Tofu przed smażeniem należy dobrze odsączyć z zalewy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, odsączone tofu pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć oraz przykryć ręcznikiem papierowym. Reczniki dobrze jest zmienić kilka razy. Tak  przygotowane tofu ma bardziej zwartą konsystencję, nie jest miękkie i kruche, a także bardziej przypomina w teksturze mięso.

Wszystkie produkty przygotowujemy przed smażeniem. Umyte szparagi kroimy na mniejsze kawałki a ostatni wyrzucamy. Cebulę kroimy w piórka, a tofu w i pomidory na mniejsze kawałki.

Na dobrze rozgrzanym oleju krótko smażymy tofu do momentu jego zarumienienia, po czym zdejmujemy z patelni i nakładamy szparagi. Po upływie około 2 minut dodajemy cebulę, sos sojowy, oraz ponownie tofu i smażymy przez chwilę. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie, a także suszone pomidory i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło.

Stir fry ze szparagami i tofu

 

Stir fry ze szparagami i tofu

 

Smacznego! :)

Szparagowe<3Love

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 36













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...