czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
niedziela, 13 września 2015

Ciasteczka lawendowe

Moja macocha posadziła na działce lawendę i tylko czekałam aż wyrośnie, by porwać pęczek do domu i upiec z niej ciastka. Przyznam szczerze, że to świetne uczucie móc gotować, czy też piec, z rzeczy dostępnych na działce lub ogródku. Przepis ten pochodzi z bloga Moje Wypieki i oczywiście został przeze mnie nieco zmodyfikowany. Dodałam kawałki białej czekolady, gdyż uwielbiam jej dodatek w ciastkach oraz zrezygnowałam z cytryny, za którą nie przepadam. Same ciastka intensywnie pachną i smakują lawendą, a czekolada dodaje im nieco słodyczy. Jeżeli macie dostęp do lawendy to polecam wypróbować :)


Składniki

  • 1,5 łyżki suszonych kwiatków lawendy (lub 3 łyżki świeżych)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (195g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (75g)
  • tabliczka białej czekolady (100g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (90g)
  • szczypta soli
  • kostka masła (200g)
  • 1 żółtko

 

Czas przygotowania             4 godziny 
Liczba ciastek                        około 36 ciastek
Liczba porcji                           około 12 porcji
Kaloryczność                         279 kcal na jedną porcję (3 ciastka)

 

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie z nich dokładnie mieszamy i szybko ugniatamy. Na foli spożywczej formujemy wałek z połowy ciasta, po czym szczelnie go owijamy. Czynność powtarzamy z drugą połową ciasta i przechowujemy w lodówce przez 3 godziny (maksymalnie 3-5 dni).

Schłodzone ciasto kroimy na półcentymetrowe plasterki i układamy w dużych odstępach na blaszce (u mnie 1 blacha = 1 wałek ciasta). Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 minut nie doprowadzając do przyrumienienia (pierwsza partia wyszła mi nieco zbyt przypalona, drugą piekłam właśnie w niższej temperaturze i z opcją "opiekania od góry"). Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy kilka minut aż ciastka stwardnieją i delikatnie przekładamy je i studzimy na kratce.

 

Ciasteczka lawendowe

 

Ciasteczka lawendowe

Smacznego! ;)

Smacznego! ;)

poniedziałek, 07 września 2015

Jak zrobić majonez?

Od dawna nosiłam się z zamiarem dodania przepisu na majonez, którego ekspertem w przygotowaniu jest mój tata. W końcu znaleźliśmy odrobinę czasu i udało mi się wszystko spisać i udokumentować. Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście własnoręcznie przygotować majonez, lecz coś wam nie wychodziło, postaram się napisać i przekazać całą wiedzę, gdyż jest kilka rzeczy o których warto wiedzieć, a zostały odkrytę przy kolejnych próbach robienia majonezu :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki oleju rzepakowego (430g)
  • łyżeczka musztardy (13g)
  • żółtko
  • pół łyżeczki cukru (2g)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (6g)
  • szczypta soli
  • około 2 łyżki wody (30g)

 

Czas przygotowania:     510 minut
Ilość majonezu:             500 ml
Kaloryczność:                
 dla 1 łyżki (około 20ml) to 155 kcal

 

Uwagi

  • majonez przygotowujemy ręcznie (przynajmniej te metodę opisuję)
  • potrzebujemy okrągłą głęboką miskę oraz ubijaczkę
  • ubijamy w jednym kierunku, powoli dodając olej
  • ilość dodanej wody może być różna, w zależności od pożądanej gęstości majonezu

 

Wszystkie składniki poza olejem i wodą mieszamy. Stopniowo wlewamy olej i dokładnie ubijamy. Powstała masa jest bardzo gęsta, by ją rozrzedzić dodajemy wodę. Gotowy majonez przechowujemy do tygodnia w lodówce.

 

Jak zrobić majonez?

Smacznego! ;)

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Kotlety są cudowne, szczerze to sama masa tak mi smakowała, że prawie nie byłoby czego smażyć :D Możemy do nich dodać przeróżne przyprawy oraz dodatki warzywne lub nawet grzyby. Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku, oczywiście można je również utwardzić dodając mąki - jak kto lubi. Wciąż szaleję na punkcie papryki wędzonej więc dzisiaj właśnie z nią, a także curry :)


Składniki

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej (150g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • niecałe 2 szklanki wody (około 450ml)
  • cebula (100g)
  • 8 łyżek oleju (80g)
  • przyprawy
  • 4 łyżki bułki tartej (32g)

Czas przygotowania:         60 minut
Liczba kotletów:                 20 kotletów
Liczba porcji:                       
6 porcji
Kaloryczność:                      
281 kcal na porcję

 

Kaszę i soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy w nieprzywierającym garnku w podanej ilości wody około 15 minut od momentu zagotowania. W ostatnich minutach można gotować bez przykrywki i intensywnie mieszać, by odparowała jak największa ilość wody. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu zeszklenia po czym dodajemy ją do pozostałych składników i całość doprawiamy. Masa powinna być bardzo gęsta by po ostygnięciu umożliwiać swobodne lepienie. 

Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło z dodatkami typu warzywa, surówki, sałatki lub sosy.

 Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

 

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Smacznego! :)

Wegetariański obiad V

piątek, 24 lipca 2015

Chlebek

Jakiś czas temu w jednej z poznańskich wege restauracji (Radhe Vega swoją drogą bardzo polecam) miałam okazję spróbować chlebka naan który wyjątkowo mi zasmakował. Kilka dni później dorwałam w jakiejś gazetce przepis, a że miałam akurat jogurt grecki to wypróbowałam. Pieczywo jest chrupiące i miękkie w środku lecz niestety trochę bardziej zwarte niż to które jadłam w restauracji, więc już niedługo spróbuję z ciastem drożdżowym. Aczkolwiek idealnie nadaje się ono do wszelkiego rodzaju past, a także z dodatkiem smakowej oliwy z oliwek :)

 

Składniki

  • półtorej szklanki mąki pszennej (200g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
  • 6 łyżek jogurtu greckiego (150g)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki pieprzu
  • ząbek czosnsku (5g)

Czas przygotowania:              40-45 minut
Liczba porcji:                            3 porcje
Kaloryczność:                          289 kcal na porcję

 

Do naczynia dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy oraz dokładnie wymieszać. Jogurt połączyć z rozgniecionym czosnkiem po czym wlać do suchych składników. Ciasto wyrabiać do momentu gdy nie będzie się lepić do dłoni, podzielić na 3 części, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Na rozgrzanej suchej patelni podpiekać ciasto rozgniecione na placki (lub rozwałkowane). Podawać od razu po przygotowaniu najlepiej z sosami.

Chlebek

Na zdjęciu chleb naan w towarzystwie czerwonej soczewicy w sosie pomidorowym z papryką wędzoną.

Smacznego! :)

Piknik

poniedziałek, 20 lipca 2015

Czerwona soczewica w sosie

Chcąc wypróbować mieloną paprykę słodką i ostrą przygotowałam to danie, po czym kompletnie się w nim zakochałam. Robiłam już nie raz połączenie pomidorów z soczewicą, ale nigdy mi tak nie smakowało. Niestety paprykę tę wciąż ciężko znaleźć, swoją jak i kilka innych widziałam na okolicznych targowiskach u sprzedawców "z ziołami". Poszukiwałam jej wcześniej w kilku większych sklepach lecz bezskutecznie. A szkoda! Ma ona cudowny smak i aromat przez co ostatnio dodaję ją do wielu potraw. Kto jeszcze nie jadł niech jak najszybciej wybiera się na jej poszukiwania, bo moim zdaniem warto :)

Składniki

  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • cebula (100g)
  • ząbek czosnku (5g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (75g)
  • łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka curry
  • sól i pieprz

Czas przygotowania:               25-30 minut
Liczba porcji:                          3 porcje
Kaloryczność:                         184 kcal na porcję

 

Do gotującej się wody dodać soczewicę i gotować na małym ogniu około 7 minut (kilka minut krócej niż zalecenia producenta). Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, po czym dodać przecier rozrobiony z odrobiną wody oraz czosnek, chwilę podsmażyć. Odcedzoną soczewicę dodać do sosu i przyprawić. Podawać z ziemniakami, pieczywem, makaronem, kaszą lub samodzielnie.

 Czerwona soczewica w sosie

Na zdjęciach w towarzystwie chleba ziołowo czosnkowego.

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 36













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...