czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
wtorek, 27 października 2015
Wegański krupnik
Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Prawdziwą mistrzynią w ich przygotowywaniu jest moja macocha, a przepis ten został przygotowany z jej pomocą. Co tu dużo pisać, zupa jest pyszna, treściwa i rewelacyjnie rozgrzewająca w chłodne dni, dodatkowo jej porcja to tylko 175 kcal :)
 
Składniki
  • 3 litry wody
  • por (200g)
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • płaska łyżka soli (10g)
  • 3 gałązki naci selera korzeniowego
  • 6 dużych obranych ziemniaków (800g)
  • połowa obranego korzenia selera (150g)
  • obrany korzeń pietruszki (60g)
  • 2 duże obrane marchewki (120g)
  • 200g kaszy jęczmiennej
  • kilka grzybów suszonych (5g)
  • przyprawy

 

Czas przygotowania     60 minut
Liczba porcji                   8 porcji
Kaloryczność                  porcja to 175 kcal

 

W wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i naci selera gotujemy pora. W osobnym garnku grzyby zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 20 minut). 

W tym czasie ziemniaki kroimy w drobną kostkę, pozstałe warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach. Ugotowanego pora wyjmujemy i dodajemy warzywa oraz grzyby do wywaru. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.

Gdy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy kaszę i gotujemy kolejne 30 minut. Podajemy na ciepło.

By zagęścić zupę polecam lekko ugnieść ziemniaki. Gotową zupę można również doprawić magi i zawekować.

 

Wegański krupnik

 Smacznego! :)

niedziela, 04 października 2015

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

Przyznam szczerze, że jest to przepis mojej macochy i z góry dziękuję za zgodę na jego udostępnienie :) Przepis ten ma ponad 20 lat i został nieco zmodyfikowany, by dodać więcej pełnoziarnistych dodatków. Chlebek jest wilgotny i puszysty, nadaje się do mrożenia, ponadto zawiera ogromne ilości błonnika jest więc idealny dla osób dbających o linię :) 

 

Składniki

  • kilogram mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki otrębów żytnich (65g)
  • 1 i 1/3 szklanki nasion słonecznika (210g)
  • litr ciepłej wody 
  • łyżeczka cukru (5g)
  • łyżka soli (18g)
  • kostka świeżych drożdży (100g)

do wyłożenia formy

  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 2 łyżki bułki tartej (16g)

Czas przygotowania        80-90 minut
Liczba chlebów                 
2 chleby

Liczba kromek                  40 kromek
Liczba porcji                      20 porcji (po 2 kromki)
Kaloryczność                     jedna porcja to 254 kcal

 

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, sól oraz drożdże, po czym dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Ciasto odkładamy na 10 - 15 minut i ponownie mieszamy w celu napowietrzenia. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a keksówki smarujemy olejem i wykładamy bułką tartą. Gotowe ciasto przelewamy do foremek (zwilżoną dłonią wyrównujemy powierzchnię). Chleb pieczemy przez 50 minut (ja korzystałam z opiekania górnego i dolnego).

Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy go w lodówce do 7 dni. Świetnie nadaje się również do mrożenia.

 

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

 

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

Smacznego! ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...