czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
czwartek, 31 października 2013

 Owsianka kokosowa

Jesienią bardzo lubię ciepłe i słodkie śniadania, a owsianki idealnie się na nie nadają. Uwielbiam owsiankę bananową, ale czas na zmianę i do akcji wkroczył kokos, a dokładniej to jego wiórki. Połączenie to w smaku przypomina nieco wnętrze popularnego kokosowego batona, polecam wypróbować ;)

 

Składniki:

  • 100g płatków owsianych                       365 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5 % (250ml)       90/110 kcal
  • 4 łyżki wiórków kokosowych (24 g)    145 kcal
  • łyżka cukru/słodzik (12g)                  50/0 kcal

   opcjonalnie

  • jedna kokosanka                               75 kcal
  • łyżka ekstraktu waniliowego

Całkowita wartość kaloryczna:               675/695/725/745 kcal
Czas przygotowania:                                
10-15 minut
Liczba porcji:                                              
2 porcje 

 

Płatki owsiane z mlekiem, wiórkami kokosowymi oraz opcjonalnie ekstraktem waniliowym zagotowujemy do momentu zgęstnienia owsianki. Dosładzamy do smaku, ewentualnie posypujemy połamaną kokosanką.

 

Owsianka kokosowa

 

Owsianka kokosowa

Smacznego! ;)

środa, 30 października 2013


błyskawiczne kokosankiJak sama nazwa wskazuje, robi się je błyskawicznie. Idealny przepis gdy goście dzwonią, że są już w drodze, a my nie mamy nic do kawy. Poza czasem przygotowania są wręcz obłędne, w szczególności zaraz po przygotowaniu. Oczywiście możemy je przygotować nie tylko gdy ktoś ma nas odwiedzić, do czego teraz gorąco zachęcam ;)

 

Składniki:

  • 2 jajka                                        170 kcal
  • szklanka cukru pudru (120g)    490 kcal
  • 200g wiórków kokosowych      1210 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:     1870 kcal
Czas przygotowania:                      
15 +15 minut pieczenia

Liczba kokosanek:                           22-28 kokosanek
Liczba porcji:                                    5-6 porcji

 

Białka ubijamy, po czym dodajemy do nich żółtka oraz cukier puder i dalej mieszamy. Na końcu dorzucamy wiórki kokosowe, a całość łączymy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w średniej odległości (1,5 cm) na blaszce. Kokosanki wypiekamy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut (blaszka musi być dokładnie na środku piekarnika, gdyż wyższa temperatura z góry, lub grzanie z dołu bardziej przypieką kokosanki)

błyskawiczne kokosanki

 

błyskawiczne kokosanki

Smacznego! ;)

wtorek, 29 października 2013

Dressing sojowy

Uwielbiam sos sojowy, a że ostatnio dressing był dla mnie zbyt mało słony, postanowiłam go nieco wzbogacić. Szczerze, to nie wyobrażam sobie już sałatki z innym sosem ;)

 

Składniki:

  • łyżka octu jabłkowego (6g)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20g)     10 kcal
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (40g)      355 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:     365 kcal
Czas przygotowania:                      5 minut
Ilość:                                                  70 ml
Liczba porcji:                                    3-4 porcje 

 

Wszystkie składniki energicznie wytrząsamy w zamkniętym pojemniku (może to być np. słoik). Sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem.

Dressing sojowy

Smacznego! ;)

poniedziałek, 28 października 2013

wege-chińszczyzna

Jakiś czas temu kupiłam przyprawę do kurczaka (przyznam szczerze, że śmiesznie mi się szło z nią do kasy ;)) w celu sprawdzenia jak będzie smakować z kotletami sojowymi. Przetestowałam, raz, dwa i tak oto wyszła Wege-chińszczyzna. Kotlety smakują naprawdę dobrze, mimo, że są bez panierki. Oczywiście można użyć tu dowolnego makaronu, najlepszy byłby specjalny do dań chińskich, aczkolwiek można go spokojnie zastąpić innym. Wszystkim fanom chińskich dań gorąco polecam ;)

 

Składniki:

  • 200g makaronu pszennego/pełnoziarnistego   725/695 kcal
  • cebula (100g)                                               30 kcal
  • marchewka (60g)                                         10 kcal
  • papryka (200g)                                             50 kcal
  • 6 kotletów sojowych (ok 50g)                      155 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                         175 kcal
  • 3 łyżki oliwy* (30g)                                      265 kcal
  • 2 łyżki sosu sojowego (20g)                         10 kcal
  • łyżka przyprawy do kurczaka
  • łyżka curry
  • łyżeczka ostrej papryki czerwonej

 

Całkowita wartość kaloryczna:                             1390/1420 kcal
Czas przygotowania:                                             
35-35 minut
Liczba porcji:                                                         
3 - 4 porcje 

 

Kotlety oraz makaron (al'dente) przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy cebulę, marchewkę i paprykę w paski i dusimy na patelni z łyżką oleju (zaczynając od cebuli, po chwili dodajemy marchew a na końcu paprykę). Do miękkich warzyw dodajemy odsączone kotlety sojowe, pokrojone w kostkę lub grubsze paski oraz doprawiamy przyprawami oraz sosem sojowym. Makaron dokładnie mieszamy z warzywami, przed podaniem polewamy danie oliwą (*można też dodać wcześniej, albo zamienić na olej, chodzi tu tylko o dostarczenie trochę zdrowych tłuszczy, a im mniej je będziemy podgrzewać tym lepiej). 

 

Smacznego ;)

poniedziałek, 07 października 2013

Owsianka bananowo-cynamonowa

Jedno z lepszych śniadań, cieplutkie, słodkie i bananowo-cynamonowe. Banany (w szczególności te dojrzałe) rozpuszczają się i dodają słodkości. Polecam nie tylko fanom tych owoców i cynamonu ;)

 

Składniki:

  • 100g płatków owsianych błyskawicznych/górskich        365 kcal
  • szklanka mleka 0,5%/1,5% (230g)                                90/110 kcal
  • dojrzały banan (120g)                                                105 kcal
  • łyżeczka cynamonu (4g)                                            10 kcal

   opcjonalnie:

  • łyżka miodu (25g)                                                     75 kcal
  • łyżka nutelli (25g)                                                     130 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                            570/590/645/665/700/720 kcal
Czas przygotowania:                                            
10-15 minut

Liczba porcji:                                                          2 porcje

 

Płatki owsiane zalewamy mlekiem i dodajemy rozgniecionego na mniejsze kawałki banana (ja go łamię na mniejsze kawałki, ale można też pokroić). Dosypujemy cynamon i całość mieszamy. Jeżeli owsianka jest za mało słodka dodajemy miód lub nutellę. Podajemy na ciepło, lub na zimno.

Owsianka bananowo-cynamonowa

Smacznego ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...