czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
niedziela, 28 października 2012

Krem czekoladowy z awokado

Moje drugie udane podejście do awokado, już wiem jak je kupować a później przechowywać. Otóż kupuję jeszcze twarde i przechowuje w ciepłym miejscu (u mnie jest to szafka w której znajduje się ciepła rura z wodą) dzień lub trzy codziennie sprawdzając miękkość. Gdy po naciśnięciu wyczuwam jak miąższ w środku się przesuwa i jest bardzo miękki można już je zajadać. Dzisiaj pomysł na chyba najzdrowszą wersję kremu czekoladowego, a ponadto wegańską. W smaku wyjątkowa, konsystencja przypomina mi połączenie budyniu i kremu do tortów, polecam każdemu na spróbowanie ;)


Składniki:

  • awokado (samo wnętrze 140g)              225 kcal
  • łyżka kakao (10g)                                 40 kcal
  • łyżka miodu/ cukru (25g/24g)/słodzik   75/100/0 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                      265/340/375 kcal
Czas przygotowania:                                       
5-10 minut
Liczba porcji:                                                     
2-3 porcje

 

Awokado przecinamy wzdłuż, wyrzucamy pestkę i wydrążamy wnętrze. Dodajemy pozostałe składniki i całość ugniatamy widelcem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem wspaniale nadaje się do placków i racuchów i pieczywa.

Krem czekoladowy z awokado

Smacznego!;)

źródło inspiracji

piątek, 26 października 2012

Masło orzechowe

Nigdy nie przypuszczałam, że robi się je tak łatwo. Jedyne czego potrzeba to paczki orzechów solonych, trochę oliwy/oleju no i blendera lub miski do ucierania. Jakoś nigdy nie kochałam się w maśle orzechowym, ale takie domowe przyciąga mnie jak magnez. Jeżeli posiadacie taką miskę to nie ma się co zastanawiać, dobre ćwiczenie dla rąk i zero ryzyka z blenderem, bo niestety nie każdy to wytrzymuje. Polecam wypróbować ;)


Składniki:

  • paczka orzeszków ziemnych solonych (400g)  2400 kcal
  • łyżka oleju/oliwy (10g)                                   90 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                 2490 kcal
Czas przygotowania:                                                  
30-45 minut

Liczba porcji:                                                                10-15 porcji

 

Metoda ręczna

Wszystkie orzechy wsypujemy do miski i dodajemy olej/oliwę po czym intensywnie je ucieramy na gładką masę (polecam włączyć dobry film, albo jako forma wyżycia się po ciężkim dniu :D).

Masło orzechowe

Metoda maszynowa

Połowę orzechów wraz z olejem/oliwą wrzucamy do kubka blendera i miksujemy je na gładką masę (zepsułam, z tego co czytałam nie tylko ja, przez to blender, dlatego im mniejsza porcja tym lepsza. Przy okazji robi wiele hałasu i zużywa prąd, a czasowo wcale nie ma wielkiej różnicy). 

Masło orzechowe

Poniższe zdjęcie jest nieco starsze, robione metodą maszynową. Jak widać pozostały większe kawałki orzechów bo nie miałam serca męczyć już i tak nieźle rozgrzanego blendera.

Masło orzechoweSmacznego! ;)

czwartek, 25 października 2012

Kotlety dyniowo-marchewkowe (265/275 kcal)

...czyli kolejny pomysł jak wykorzystać resztki z sokowirówki. Oczywiście nie posiadając jej można również zetrzeć marchewkę i dynię na tarce i dodać większe ilości mąki. Kotleciki w smaku przypominają mi podsmażane kopytka - delikatne i mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Tacie bardzo zasmakowały, aż domagał się kolejnych :D Gorąco polecam ;) 


Składniki:

  • resztki z soku około 300g                                100 kcal
  • jajko                                                                          85 kcal
  • pół szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (75g)   275/255 kcal
  • przyprawy
  • łyżka oleju (10g)                                            90 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                 530/550 kcal
Czas przygotowania:                    
                       10-15 minut 

Liczba kotletów:                                                          10-14 kotletów
Liczba porcji:
                                                   2-3 porcje

 

Resztki dyni i marchewki dokładnie mieszamy i usuwamy większe elementy (lub kroimy je w drobną kostkę). Dodajemy roztrzepane jajko i przyprawy (u mnie są to sól i pieprz), oraz tyle mąki by kotlety dało się swobodnie lepić. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju aż do lekkiego przyrumienienia. Podajemy ze sałatką i/lub sosem.

Kotlety dyniowo-marchewkowe (265/275 kcal)Smacznego!;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

 

niedziela, 21 października 2012

Czekoladowy napój dla wegan, bez mleka roślinnego

Jakiś czas temu w telewizji pokazywali przepis na taki napój. Idealny dla wegan i ludzi uczulonych na białko krowie, którzy mają już dosyć mleka sojowego. Mi bardzo przypadł do gustu, tym bardziej, że to sama natura. Gorąco polecam ;)


Składniki:

  • dojrzały banan (120g)             105 kcal
  • łyżka kakao (5g)                     20 kcal
  • 3 łyżeczki miodu (21g)/słodzik  65/0 kcal
  • 2/5 szklanki wody (100ml)

Całkowita wartość kaloryczna:      125/200 kcal 
Czas przygotowania:                        
5 minut
Ilość:                                                    
około 250 ml
Liczba porcji:                                      
1 porcja

 

Obranego banana, wraz z kakao, wodą i miodem blenderujemy na gładką masę. Sprawdzamy smak i ewentualnie dosładzamy miodem. 

 

Czekoladowy napój dla wegan, bez mleka roślinnego

 Smacznego! ;)

sobota, 20 października 2012

Sałatka z surowym kalafiorem

...czyli pomysł na typowo białkowy obiad lub kolację. Jako że ostatnio odkryłam książkę która stała się moją dietetyczną biblią ("Jesteś tym co jesz" Gillian McKeith jakby ktoś pytał) i postanowiłam jeść więcej surowych warzyw. O dziwo kalafior należy do nich, w smaku mnie zaskoczył. Ma taki lekko cebulowy smak, chociaż po "przegryzieniu" tego praktycznie nie czuć. Polecam poeksperymentować;)

 

Składniki:

  • pół kalafiora (450g)                             110 kcal
  • pół puszki fasoli (120g)                         100 kcal
  • ćwierć cebuli (25g)                               5 kcal
  • 2 jajka                                                           170 kcal

   sos jogurtowy

  • pół dużego jogurtu naturalnego (150g)   90 kcal
  • łyżeczka oliwy z oliwek (5g)                   45 kcal
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • łyżka majonezu zwykłego/light (25g)        165/120 kcal

 

Całkowita wartość kaloryczna:                          520/640/680 kcal
Czas przygotowania:                                           
10-15 minut
Liczba porcji:                                                          
2 porcje

 

Jajka gotujemy na twardo. Kalafiora dzielimy na większe różyczki i zalewamy wrzątkiem z octem na 2-3 minuty, a następnie rozdzielamy go na mniejsze różyczki (im mniejsze tym lepsze, można też je pokroić nożem). Dodajemy do niego fasolę oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny i oliwę, po czym doprawiamy do smaku (u mnie są to sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę i dodajemy wraz z sosem dodajemy do kalafiora. Wszystko dokładnie mieszamy (dobrze jest przygotować sałatkę wcześniej by całość się "przegryzła").

Sałatka z surowym kalafiorem

Smacznego!;)

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...