czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
środa, 24 września 2014

Błyskawiczny mus czekoladowy

Właśnie się rozpływam nad musem czekoladowym i zastanawiam dlaczego go tak dawno nie robiłam. Potrzeba do niego tylko dwóch składników (prawie zawsze zalegające gdzieś w kuchni), 15 minut i trochę chęci. Zamiast mlecznej czekolady, można również wykorzystać białą lub gorzką. Temu kto jeszcze nie jadł polecam koniecznie spróbować, ale ostrzegam, każda łyżeczka wciąga coraz bardziej :)

 

Składniki:

  • 100 g mlecznej czekolady                550 kcal
  • 250ml śmietany kremówki (30%)     720 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                 1270 kcal
Czas przygotowania:                                 
15 min

Liczba porcji:                                             2 porcje 

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym samym czasie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Lekko przechłodzoną czekoladę (ważne by nie była ona bardzo gorąca, najlepiej po roztopieniu jeszcze chwilę odczekać energicznie mieszając) stopniowo dodajemy do śmietany mieszając na małych obrotach miksera. Gotowy mus przekładamy do pucharków. Podajemy go od razu po przygotowaniu, lub po przechowywaniu w lodówce. Przed podaniem mus czekoladowy można ozdobić bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi itp.

 

Błyskawiczny mus czekoladowy

 

Błyskawiczny mus czekoladowy

Smacznego! ;)

poniedziałek, 22 września 2014
niedziela, 21 września 2014

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)

To chyba moje pierwsze danie jednogarnkowe i jestem bardzo zadowolona. Dla takiego leniucha jak ja jest to idealne rozwiązanie, bo naprawdę pozostaje po nim mało do mycia. Z racji tego, że ostatnio ograniczyłam węglowodany, dzisiaj bez dodatku makaronu, ryżu czy też kaszy. Polecam szczególnie teraz, podczas sezonu na cukinię i fasolkę szparagową :)

Składniki

  • 10 kotletów sojowych (70g)                              190 kcal
  • mała cukinia (250g)                                            30 kcal
  • garść fasolki szparagowej (250g)                       60 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                               175 kcal
  • cebula (100g)                                                     30 kcal
  • pół litra wody
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (60g)      55 kcal
  • 4 łyżki sosu sojowego (40g)                               20 kcal
  • 3 łyżeczki curry 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki

 

Całkowita wartość kaloryczna:                        560 kcal
Czas przygotowania:                                       
 30-45 minut
Liczba porcji:                                                    
2-3 porcje 

 

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojoną fasolkę i całość zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu około 15 minut a następnie dodajemy kotlety sojowe. Po 10 minutach, gdy kotlety zmiękną, kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy plasterki cukinii. Gdy cukinia będzie gotowa doprawiamy całość koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, curry oraz papryką. 

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)

 

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)Smacznego! :)

sobota, 06 września 2014

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

Dzisiaj stary, nieco odmieniony przeze mnie przepis. Ciastka są bardzo chrupiące i słodkie. Oczywiście pestki słonecznika można zastąpić orzechami. Dodałam również odrobinę cynamonu, który uwielbiam w słodyczach. Uwaga, bardzo szybko znikają :)

 

Składniki:

  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej (60g)    220 kcal
  • półtora szklanki płatków owsianych (180g)     660 kcal
  • pół szklanki pestek słonecznika (90g)             505 kcal
  • pół szklanki cukru (100g)                                 405 kcal
  • 2 jajka                                                             170 kcal
  • 5 łyżek oleju (50g)                                          440 kcal
  • pół łyżeczki cynamonu

Wartość kaloryczna:                           2400 kcal
Czas przygotowania:        
                  15 min + 10 min pieczenia

Liczba ciastek:                                    15 -20 ciastek 
Liczba porcji:                                       5-6 porcji

 

Płatki owsiane mielimy, po czym dodajemy do nich pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy porcjami ciasto (można również dłońmi, ale ciasto jest bardzo klejące) w dość małych odstępach. Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do momentu zarumienienia ciastek) po czym studzimy (najlepiej na kratce).

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

 

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

Smacznego! ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...