czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
piątek, 27 września 2013

sos pomidorowy z cukinią i pęczakiem

.. to chyba moje ulubione danie podczas sezonu na cukinię. Zamiast pęczaku można również użyć makaronu lub brązowego ryżu. Polecam wszystkim cukiniomaniakom ;)

 

Składniki:

  • średniej wielkości cukinia (400g)                    50 kcal
  • cebula (100g)                                               30 kcal
  • puszka pomiorów (400g)                              150 kcal
  • łyżka mąki pszennej/pełnoziarnistej (15g)  55/50 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                         175 kcal
  • 200g pęczaku                                                670 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie:

  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego


Całkowita wartość kaloryczna:                            1125/1130 kcal
Czas przygotowania:                                            
30-35 minut
Liczba porcji:                                                        
3 porcje 


Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym samym czasie podsmażamy na oleju cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy ćwiartki talarków cukinii oraz puszkę pomidorów po czym całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Sos zagęszczamy dodając rozrobioną w wodzie mąkę a następnie przyprawiamy (u mnie są to sól, papryka ostra, czosnek, bazylia oraz sos sojowy).


sos pomidorowy z cukinią i pęczakiem

Smacznego! ;)

czwartek, 26 września 2013

sos śmietanowo-koperkowy

 

Ostatnio w sklepie widziałam gotowy sos koperkowy, ale był on bardziej majonezowy i żółty. Wybrałam więc zdrowszą wersję, przygotowaną samodzielnie w domu. Moim pomysłem jest dodanie octu jabłkowego, który świetnie podkreśla smak sosu. Polecam wypróbować ;)


Składniki:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego (80g)     90 kcal
  • 6 łyżek śmietany 18% (150g)      275 kcal
  • łyżka octu jabłkowego (6g)
  • pęczek koperku (10g)
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:         365 kcal
Czas przygotowania:                          
5-10 minut

Liczba porcji:                                        3-6 porcji

 

Koperek płuczemy i siekamy, a następnie łączymy go wraz z resztą składników. Przyprawy przeze mnie użyte to sól i pieprz. Podajemy jako dodatek do kanapek, placków, kotletów lub jako dip.

sos śmietanowo-koperkowy

Smacznego! ;)

środa, 25 września 2013

Placki gryczane

Wiecznie odkładałam zrobienie ich na później, z racji tego, że nie jestem wielką fanką kaszy gryczanej prażonej. Ale szczerze, można się w nich zakochać. Są niepowtarzalne w smaku, idealnie nadają się na "zastępstwo" mięsa do klasycznego obiadu. Poza tym są bardzo proste w przygotowaniu, nic tylko je robić ;)

Składniki:

  • paczka kaszy gryczanej prażonej (100g)        365 kcal
  • jajko                                                                        85 kcal
  • 3 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (45g)   165/150 kcal
  • 4 łyżki oleju (40g)                                        355 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                              955/965 kcal
Czas przygotowania:                                               
30-40 minut
Liczba placków:                                                        
9-12 placków
Liczba porcji:                                                            
3-4 porcje

 

Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu, a następnie odsączamy i czekamy chwilę aż ostygnie (można również intensywnie ją mieszać). Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy (u mnie są to sól, pieprz oraz majeranek) oraz smażymy na rozgrzanym tłuszczu (ja smażyłam na dwóch łyżkach oleju 4 placki). Gotowe placki układamy na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu i podajemy ze sosem, ziemniakami i/lub sałatką.

Placki gryczane

 

Placki gryczane

Smacznego! ;)

poniedziałek, 16 września 2013

Pomidorowa pasta z soczewicy

Idealna na śniadanie, robi się ją bardzo szybko, z składników które zazwyczaj są domu. Świetnie smakuje na chlebie, a także z dodatkami takimi jak ogórek czy też pomidor. Gorąco polecam ;)

 

Składniki:

  • 150g suchej czerwonej soczewicy               490 kcal
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (40g)  35 kcal
  • jeden duży ząbek czosnku (5g)                 5 kcal
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek* (10-20ml)            90-175 kcal
  • przyprawy

 

Całkowita wartość kaloryczna:                        620-705 kcal
Czas przygotowania:                                         
20-25 minut 
Liczba porcji:                                                       
8-10 porcji

 *aby nie używać dodatkowego tłuszczu (masła lub margaryny) dodajemy 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek, równie dobrze, można dodać jej mniej, lub w ogóle ją pominąć

 

Soczewicę gotujemy około 15 minut (aż do miękkości) po czym przekładamy na sitko do odcieknięcia (ważne by soczewica miała jak najmniej wody). Po chwili przekładamy ją do miski i dodajemy przecier, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, oliwę z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylia). 

Pomidorowa pasta z soczewicy

 

Pomidorowa pasta z soczewicy

Smacznego! ;)

piątek, 13 września 2013

Dietetyczne placki bananowe

Po długich wakacjach od blogowania wracam z pysznymi plackami bananowymi ;) Bez dodatku cukru, z małą ilością oleju i mam nadzieję, że w wersji pełnoziarnistej. Bardzo łatwe do zrobienia, znikają w oka mgnieniu i cudownie pachną bananami. Polecam na śniadanie lub podwieczorek ;)

 

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany* (240g)                                         215 kcal
  • jajko                                                                                       85 kcal
  • pół szklanki mleka 0,5/1,5% (115g)                             45/55 kcal
  • 3 łyżki oleju (30ml)                                                   265 kcal
  • półtora szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (195g)  710/665 kcal
  • szczypta soli

opcjonalnie:

  • 2-3 łyżki cukru pudru (20-30g)                                    80-120 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                      1275/1285/1320/1330 kcal
Czas przygotowania:                                                       
15-20 minut

Liczba placków:                                                                18-22 placki 
Liczba porcji:                                                                    4-6 porcji

*polecam używać jak najbardziej dojrzałych bananów, im są one ciemniejsze tym są zarazem słodsze, przez co nie ma potrzeby dodawania cukru

 

Wersja z blenderem:

Do pojemnika wrzucamy banany, jajko, mleko, 2 łyżki oleju oraz sól i blendujemy. Dodajemy mąkę i całość mieszamy łyżką. Smażymy na patelni z łyżką oleju do momentu zarumienienia. Podajemy bez dodatków lub z cukrem pudrem.

 

Wersja bez blendera:

Banany rozgniatamy widelcem na papkę po czym dodajemy do nich pozostałe składniki i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na patelni z łyżką oleju do momentu zarumienienia. Podajemy bez dodatków lub z cukrem pudrem.

 

Dietetyczne placki bananowe

 

Smacznego ;)

źródło inspiracji 














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...