czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
sobota, 22 września 2012

Krem dyniowo-marchewkowy

.. czyli jak wykorzystać resztki z soku dyniowo-marchewkowego i nie tylko. Mimo, że miałam już jedno podejście do kremu dyniowego kilka lat temu i był straszny to postanowiłam ponownie spróbować. Połączenie dyni i marchewki wyjątkowo mi zasmakowało, ach i ten dodatek masła.. koniecznie spróbujcie ;)


Składniki:

  • 500g dyni (oczyszczonej)        85 kcal
  • duża marchewka (100g)         20 kcal
  • pół łyżki oleju (5g)                  45 kcal
  • pół cebuli (50g)                      15 kcal
  • 500ml bulionu warzywnego      40 kcal
  • łyżka masła (5g)                     35 kcal

 

Całkowita wartość kaloryczna:        240 kcal
Czas przygotowania:                        
20-30 minut
Liczba porcji:                                       2-3 porcje

 

Dynię i marchew obieramy i kroimy w kostkę lub wykorzystujemy resztki z przepisu na sok dyniowo-marchewkowy. Do rondla wlewamy olej i podsmażamy na nim cebulę do miękkości. Następnie dodajemy bulion oraz warzywa. Całość gotujemy około 15 minut (aż warzywa zmiękną). Jeżeli wykorzystaliśmy dynię i marchew z przepisu na sok raczej nie ma potrzeby blenderowania (czasami mogą się zdarzyć małe kawałki), w innym przypadku jest to koniecznie. Przed podaniem dodajemy masło i doprawiamy do smaku (u mnie są to pieprz i tymianek). Podajemy na gorąco. 

 

Krem dyniowo-marchewkowy

Smacznego! ;)

 

Dyniowe przysmakiAkcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

źródło inspiracji

piątek, 21 września 2012

Sok dyniowo-marchewkowy

Wiem, wiem dawno mnie nie było za co bardzo przepraszam, ale sesja poprawkowa plus dieta jakoś mnie odsunęły od blogowania. Dieta co prawda dalej trwa, więc w najbliższym czasie będą rządziły zdrowe dania :P

Jakiś czas temu postanowiłam nadrobić zaległości w Harrym Potterze, nie wiem jak to się stało, że nie przeczytałam dwóch ostatnich części. Oczywiście każdy kto go czytał pamięta słynny sok dyniowy, którym uczniowie Hogwartu zapijali się podczas uczty. A że nadszedł już sezon na właśnie to warzywko i natknęłam się na nie w sklepie to postanowiłam go zrobić w domu. Do dyni podchodzę z dystansem, u mnie w domu jej nie jadano, a po tragicznej próbie zupy dyniowej zraziłam się do niej. Sok z samej dyni, może dla niektórych smaczny, dla mnie wydawał się jakiś surowy i bez smaku. Po dodaniu marchewki która dodaje trochę słodyczy staje się jednym z moich ulubionych napoi ;)


Składniki:

  • 500g dyni (oczyszczonej)    85 kcal
  • duża marchewka (100g)     20 kcal

   opcjonalnie

  • łyżeczka miodu (12g)          35 kcal

 

Całkowita wartość kaloryczna: mniej niż 105/140 kcal
Czas przygotowania:                  
5-10 minut
Pojemność:                                   
250-300 ml
Liczba porcji:                                
1 porcja

 

Obraną dynię i marchew wrzucamy do sokowirówki. Sprawdzamy smak, opcjonalnie dosładzamy. Pozostałości zostawiamy do innego przepisu (już niebawem ;))

 

Sok dyniowo-marchewkowy

Smacznego! ;)


Dyniowe przysmaki














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...