czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
wtorek, 12 sierpnia 2014

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

Jak już ostatnio wspomniałam, jakiś czas temu odkryłam i zakochałam się w selerze naciowym. Z racji tego, że uwielbiam wszystko co chrupie, a zazwyczaj niestety jest to tłustą bombą kaloryczną, staram się szukać zdrowych zamienników. Świetnym rozwiązaniem jest właśnie seler naciowy, którego niektórzy jedzą bez dodatków, ja jednak wolę go z przeróżnymi pastami, dipami czy też sosami. 

Dzisiaj przepis na jedną z nich, pastę dosyć szybką w przygotowaniu w skład której wchodzą produkty zazwyczaj będące w domu. Idealna do kanapek a także jako dodatek do chipsów lub selera. Kto się skusi na taki zdrowy zamiennik? :)

 

Składniki:

  • pół szklanki suchej zielonej soczewicy (100g)  350 kcal
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)                          175 kcal
  • łyżeczka kurkumy (2g)
  • sól i pieprz

 

Całkowita wartość kaloryczna:                             525 kcal
Czas przygotowania:                                              
30 minut
Liczba porcji:                                                          
 2-3 porcje 

 

Soczewicę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, odsączeniu i ostygnięciu dodajemy do niej oliwę oraz kurkumę po czym całość miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. 

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

 

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

Smacznego! :)

 

środa, 06 sierpnia 2014

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

Ostatnio sałatki z majonezem stały się moim faworytem, koniecznie z dużą ilością warzyw, odrobiną zieleninki i bez głównych źródeł węglowodanów. A że mamy środek sezonu na brokuły to padło właśnie na nie. Do tego mój najnowszy ulubieniec czyli seler naciowy, który dodaje cudownej chrupkości wraz z ogórami kiszonymi oczywiście przez tatę. Polecam zrobić większą ilość którą można później zajadać podczas upałów :)

Składniki:

  • 300g ugotowanych brokułów (ok 1/4 surowego)     105 kcal
  • 3 ogórki ogórki kiszone 180g                            20 kcal
  • półtora łodyżki selera naciowego 100g               10 kcal
  • 2 łyżki majonezu 50g                                      355 kcal
  • przyprawy 

Wartość kaloryczna:                                                  490 kcal
Czas przygotowania:                                                
25-30 minut
Liczba porcji:                                                               
2-3 porcji 

 

Brokuły gotujemy do miękkości i wraz z ogórkami i selerem kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy majonez i przyprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Podajemy na zimno jako osobne danie, lub dodatek do dania głównego.


Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

 

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

 

Smacznego! :)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...