czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
wtorek, 28 sierpnia 2012

Halawa

...czyli słodki dodatek do dań u Kryszny na Woodstocku ;) Przepis z internetu trochę zmodyfikowałam, z braku kardamonu dodaję cynamon. Danie szybkie i proste, a co najważniejsze zdrowe i sycące. Polecam spróbować ;)

Składniki:

  • pół szklanki kaszy manny (85 g)          295 kcal
  • 2 łyżki masła/oleju (20 g)                    150/175 kcal
  • 2 szklanki wody (0,5 l)
  • 3 łyżki rodzynek (45 g)                        100 kcal
  • 2 łyżki cukru (24 g)/miodu(40 g)/słodzik 100/120/0 kcal
  • dojrzały banan (100 g)                         95 kcal
  • łyżeczka cynamonu                                    10 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                     650/750/770 kcal
Czas przygotowania:                      
             10-20 minut 

Liczba porcji:                                                    3-4 porcje

 

Wersja 1. Wszystkie składniki poza kaszą i olejem wrzucamy do garnka i gotujemy. W tym czasie podsmażamy kaszę aż nabierze złotego koloru po czym dodajemy ją do pozostałych składników (uwaga pryska). Gotujemy aż zgęstnieje i będzie odchodzić od ścianek garnka (jeżeli banan nie do końca się rozpuścił, mieszamy energicznie odstawiając garnek z ognia).

 

Wersja 2. Godzinę lub dwie przed przygotowaniem halawy, zalewamy rodzynki wrzątkiem i odstawiamy. Dalej postępujemy jak powyżej. Dzięki temu rodzynki bardziej przypominają winogrona i cała halawa ma ich intensywny smak.

 

Halawę podajemy na ciepło (polecam chwilę odczekać bo można się nieźle poparzyć :D) chociaż mi na zimno równie dobrze smakuje ;)

Halawa

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

sobota, 25 sierpnia 2012

Muffinki cytrynowe z makiem

Dawno maku nie jadłam, a zawsze lubiłam jego małe kuleczki "strzelające w zębach". Pomyślałam więc o muffinkach, które nie są zbyt puszyste więc dla mnie wspaniale nadawały się do posmarowania dżemem, zastępując bułeczki ;)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (260 g) pszennej/pełnoziarnistej  945/885 kcal
  • 4 łyżki maku (20 g)                                        105 kcal
  • łyżka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cytryna (130 g)                                             35 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5 %                                110/90 kcal
  • jajko                                                                           85 kcal
  • 3 łyżki oleju (30 g)                                         265 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                   1465/1545 kcal
Czas przygotowania:                                                    
15 + 15 minut pieczenia
Liczba muffinek:                                                             
12 muffinek
Liczba porcji:                                                                   
4 porcje 

 

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki (mąkę, mak, sodę, sól) a w drugim mokre (sparzoną tartą skórkę z cytryny i jej sok, mleko, jajko, olej). Zawartość obu naczyń delikatnie łączymy i wypełniamy nim papilotki. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni na około 15 minut.

Muffinki cytrynowe z makiem2

wtorek, 21 sierpnia 2012

placki z cukinii

.. czyli cukiniowego szaleństwa ciąg dalszy. Chyba każdy kiedyś je jadł, zawsze się wściekałam na ilość mąki którą musiałam do nich dodać by się jako tako trzymały, ale godzinka na sitku z solą rozwiązuje ten problem. Polecam ;)

Składniki:

  • duża cukinia (600 g)                                          80 kcal
  • ok 7 łyżek mąki pszennej/pełnioziarnistej (105 g)    380/360 kcal
  • 1-2 łyżeczki soli
  • jajko                                                                              85 kcal
  • 4 łyżki oleju (40 g)                                            350 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                      875/895 kcal
Czas przygotowania:                                                      
 25 minut + 60 minut leżakowania 

Liczba placków:                                                                 8-12 placków
Liczba porcji:                                                          
         3-5 porcji

 

Cukinię ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach i odkładamy na sitku posypaną solą na około 60 minut. Po tym czasie wyciskamy z niej resztki soku, łączymy z jajkiem i dodajemy mąki. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru. Podajemy na ciepło jako samodzielne danie z sosem i/lub sałatką, albo w formie dodatku do obiadu.

placki z cukinii2

 

placki z cukinii3

Smacznego! ;)

sobota, 18 sierpnia 2012

Mleko o smaku nutelli (285/300 kcal)

Dawno nie kupowałam nutelli, ale naszła mnie na nie taka ochota, że się przełamałam. Jeżeli kochacie kakao, lub gorącą czekoladę to pokochacie również mleko o smaku nutelli. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście, ostrzegam, bardzo uzależnia ;)


Składniki:

  • 4/5 szklanki mleka 0,5/1,5% (200 ml=184 g)   70/85 kcal
  • 2 kopczaste łyżeczki nutelli (40 g)                 215 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                  285/300 kcal
Czas przygotowania:
                                        5 minut

Liczba porcji:                                                                 1 porcja

 

Mleko podgrzewamy przelewamy do głębokiego naczynia i blenderujemy (ja używam końcówki trzepaczki, ale równie dobrze sprawdzi się zwykła; głównie chodzi o dokładne rozpuszczenie nutelli, przy okazji tworzy się fajna pianka). Całość przelewamy z powrotem do szklanki i cieszymy się jego smakiem ;D

Mleko o smaku nutelli (285/300 kcal)2

 

mleko przywabiło nawet Bubusia ;)

bubuśSmacznego! ;)

wtorek, 14 sierpnia 2012

Jogurt straciatella

 Będąc ostatnio w sklepie miałam straszną ochotę na jogurt, ale ich skład mnie jakoś zniechęcił. Wróciłam więc do starego, pysznego rozwiązania czyli jogurtu straciatella ;)

Składniki:

  • szklanka jogurtu naturalnego (250 g)       150 kcal
  • łyżka cukru pudru (10 g)/słodzik              40/0 kcal
  • pół łyżki kakao (5 g)                                20 kcal
  • kostka czekolady mlecznej/gorzkiej (5 g)    30 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                           200/240 kcal
Czas przygotowania:                                            
5 minut

Liczba porcji:                                                         1 porcja

 

Jogurt intensywnie mieszamy z cukrem i kakao. Dodajemy wiórki czekoladowe i delikatnie łączymy.

Jogurt straciatella2

 

Jogurt straciatella3

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...