czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
piątek, 19 lipca 2013

koktajl z kiwi

Kolejna odsłona letnich koktajli owocowych, tym razem o smaku kiwi. Smak będzie zależny od dojrzałości kiwi, ja zrobiłam z niedojrzałych i był nieco kwaśny ;)

 

Składniki:

  • 4-5 sztuk kiwi (350 - 450g)        195-250 kcal
  • 3/5 szklanki wody (około)

Całkowita wartość kaloryczna:      195-250 kcal
Czas przygotowania:                   10-15 minut
Liczba porcji:                              2 porcje 

 

Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy z dodatkiem wody. W zależności od upodobań, dodajemy więcej lub mniej wody.

koktajl z kiwi

 

koktajl z kiwi

Smacznego! ;)

sobota, 06 lipca 2013

Koktajl z melona

Miało być awokado, ale ktoś się pomylił i kupił mango :D Jadłam ten owoc chyba drugi raz w życiu, w formie koktajlu jest przepyszny. Idealny na upały ;)

Składniki:

  • mango (ok 600g)                    360 kcal
  • ponad pół szklanki wody

Całkowita wartość kaloryczna:      360 kcal
Czas przygotowania:                       
5-10 minut
Liczba porcji:                                     
2 porcje 

 

Mango przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydłubujemy wnętrze. Blendujemy je z dodatkiem wody (ja dodaję jej tyle by powstało pół litra koktajlu). Koktajl jest gotowy do picia. 

Koktajl z melona

Smacznego! ;)

piątek, 05 lipca 2013

Ryż z sosem cebulowym 

Pozostała śmietana, była cebula i mało czasu na pichcenie, tak oto powstał ryż z sosem cebulowym. Szybkie, smaczne i niezbyt pracochłonne. Polecam fanom cebuli i nie tylko :)

 

Składniki:

  • 100g ryżu białego/brązowego       
  • duża cebula (100g)     
  • łyżka oleju (10g)     
  • łyżka mąki pszennej/pełnoziarnistej (15g) 
  • 2 łyżki śmietany 18% (30g)                        
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka curry
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • 2-3 łyżki szczypiorku

Całkowita wartość kaloryczna:        550 kcal
Czas przygotowania:                          
20-35 minut       
Liczba porcji:                                        
2 porcje
Kaloryczność:                                       275 kcal na porcję
 

 

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy cebulę oraz szczypiorek i podsmażamy je na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy curry, oraz wcześniej dokładnie wymieszaną mąkę z wodą i śmietaną. Gdy ryż się ugotuje dodajemy go do sosu i doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek. 

 Ryż z sosem cebulowym

Smacznego! ;)

czwartek, 04 lipca 2013

Kotlety sojowe z okary

Sesja sesja i po sesji! 3 egzaminy na 4 zdane, czekam na wynik tego ostatniego, może się uda i będę mieć wolny wrzesień?

Wczoraj miało być spaghetti, ale jakimś cudem zniknęło oregano i bazylia. Tak więc dziś na obiad szybkie i łatwe danie, czyli kotlety sojowe z okary. Różnice między tymi, a kotletami z paczki? Na pewno robi się je szybciej (oczywiście musicie mieć okarę, więcej informacji tutaj), mają nieco inny smak oraz strukturę, a także możemy do nich napakować zioła jakie tylko nam się podobają i jesteśmy pewni tego co jemy. Z żadnych nie zrezygnuję, chociaż te na pewno są fajnym pomysłem na wykorzystanie okary do obiadu ;)

Składniki:

  • 3/4 szklanki okary* (150g)                              115 kcal
  • jajko                                                                          85 kcal
  • 2 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (24g)     90/80 kcal
  • przyprawy
  • 2 łyżki oleju (20ml)                                        175 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                455/465 kcal
Czas przygotowania:                                                 
10-15 minut

Liczba kotletów:                                                          7-9 sztuk
Liczba porcji:                                                                2-4 porcje 

*dobrze aby była drobno zmielona (czasami po robieniu mleka pozostają w niej duże ziarna soi), najlepiej ją jeszcze raz zblendować

 

Do roztrzepanego jajka dodajemy przyprawy (u mnie są to sól, pieprz, kurkuma i curry) a następnie okarę wraz z mąką i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety z dwóch stron aż do zarumienienia. Przed podaniem odciskamy tłuszcz na ręczniku papierowym (chyba, że się go tak nie obawiacie ;)). Podajemy z ziemniakami i sałatką, w kanapce albo z sosem lub ketchupem.

Kotlety sojowe z okary

 

Kotlety sojowe z okary

 

Smacznego! ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...