czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
wtorek, 31 lipca 2012

Kalafior zapiekany pod serem (80 kcal)1

Uwielbiam połączenie kalafiora z żółtym serem. Jako, że wciąż testuje moje foremki do muffinek, wykorzystuje piekarnik także do przygotowania obiadu. Osobiście bardziej przypadła mi wersja na zimno, gdy ser stwardnieje, ale na ciepło jest równie dobry. Gorąco polecam ;)

 

Składniki:

  • pół główki kalafiora (400 g)             55 kcal
  • 70 g sera żółtego                                250 kcal
  • 1/4 szklanki mleka 0,5/1,5% (60 g)   25/30 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                230/235 kcal
Czas przygotowania:                                
20 + 20 minut pieczenia 

Liczba porcji:                                               3-4 porcje 

 

Kalafior myjemy i rozdzielamy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie al dente. Wykładamy nim naczynie żaroodporne (polecam przekroić różyczki na pół, by zwiększyć powierzchnię która przylega do naczynia), polewamy mlekiem, oraz posypujemy startym żółtym serem i przyprawami (u mnie są to sól i pieprz). Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się przypiecze (około 20 minut). Podajemy jako całe danie, lub z kotletami, sosem oraz ziemniakami/ryżem/makaronem/kaszą.

 

Kalafior zapiekany pod serem (80 kcal)2

Smacznego! ;)

 

źródło inspiracji

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

niedziela, 29 lipca 2012

Makaron z cukinią1

Zrobiłam większy zapas cukinii, która niestety nie może za długo leżeć w lodówce. Więc kolejna propozycja na szybki i lekki obiad.. makaron z cukinią ;)

 

Składniki:

  • mała cukinia (200 g)                                       25 kcal
  • 100 g makaronu bezjajecznego/pełnoziarnistego  360/350 kcal
  • 2 łyżki oleju (20 g)                                          175 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • 10 listków bazylii
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego (10 g)                  55 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                    550/560/605/615 kcal
Czas przygotowania:                                                      
15-20 minut

Liczba porcji:                                                                   3-4 porcje 

 

Makaron przyrządzamy według opisu na opakowaniu. W międzyczasie cukinię startą na dużych oczkach smażymy na oleju, aż odparuje większość wody. Ugotowany makaron wrzucamy do cukinii i smażymy jeszcze przez chwilę. Na końcu doprawiamy (u mnie są to sos sojowy, sól, pieprz)  i ewentualnie dodajemy opcjonalne składniki.


Makaron z cukinią2

Smacznego! ;)

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

sobota, 28 lipca 2012

Muffinki ze śliwkami (220/270 kcal)1

... czyli ciąg dalszy muffinkomanii. Musiałam jakoś wykorzystać śliwki które mi tata wcisnął, a że nie mam ostatnio ochoty na owoce, to postanowiłam je upchać do muffinek. Rodzicom bardzo zasmakowały, moim zdaniem nie są złe, ale wolę muffinki w innej wersji ;)

 

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej/pełnoziarnistej (130 g)  475/440 kcal
  • pół łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru (60 g)/słodzik                    245/0 kcal         
  • jajko                                                                        85 kcal
  • pół szklanki mleka 0,5/1,5 % (115 g)               45/55 kcal
  • 3 łyżki oleju (30 g)                                       255 kcal
  • 6 śliwek (120 g)                                          55 kcal

    opcjonalnie

  • łyżka ekstraktu waniliowego

 

Całkowita wartość kaloryczna:                                880/1085 kcal
Czas przygotowania:                                                 
10 minut + 15 minut pieczenia

Liczba muffinek:                                                         12 muffinek
Liczba porcji:                                                               4-5 porcji 

 

W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier/słodzik) a w drugiej mokre (jajko, mleko, olej, śliwki i opcjonalnie ekstrakt waniliowy). Zawartość obu naczyń mieszamy ze sobą aż do połączenia składników. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Foremki do muffinek wypełniamy masą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

 

Muffinki ze śliwkami (220/270 kcal)2

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

piątek, 27 lipca 2012

Makaron ze sosem szpinakowym (225/235 kcal)1

Uhhh szpinak chodził za mną od tak dawna aż w końcu mnie złapał. Niestety są takie upały, że nie mam ochotę na większe cuda w kuchni, niż szybkie smażenie na patelni. 

 

Składniki:

  • 50 g makaronu pszennego/razowego            190/180 kcal
  • 100 g szpinaku mrożonego (ok 5 brykietów)  15 kcal
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (50 g)                30 kcal
  • przyprawy

opcjonalnie

  • ząbek czosnku                                                      5 kcal
  • łyżka tartego żółtego sera (10 g)                 35 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                          225/235/275 kcal
Czas przygotowania:                                           
15-20 minut

Liczba porcji:                                                         1 porcja

 

Makaron przyrządzamy według opisu na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy na suchej patelni, po czym dodajemy jogurt i przyprawiamy (u mnie są to sól, pieprz, czosnek, sos sojowy). Makaron mieszamy z sosem i opcjonalnie posypujemy serem żółtym.

 Makaron ze sosem szpinakowym (225/235 kcal)2


 

Smacznego! ;)

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

czwartek, 26 lipca 2012

Wegańskie placki z cukinii1

 ... to obowiązkowa potrawa podczas sezonu cukiniowego. Uwielbiam je, chociaż zawsze się męczyłam z "zbyt mokrym ciastem" i dodawaniem dużych ilości mąki. Płatki owsiane mają to do siebie, że szybko pęcznieją, dzięki czemu rozwiązują ten problem. Można oczywiście zmiksowaną/startą cukinię posypać solą i odstawić na sitku na 10-15 minut by odeszła z niej woda, ale ja wolę chyba jednak wersję z płatkami owsianymi. Polecam więc szybko pobiec do sklepu póki jeszcze cukinie są w atrakcyjnej cenie ;)

 

Składniki:

  • pół małej cukinii (200 g)                                25 kcal
  • 6 łyżki płatków owsianych (40 g)                   145 kcal
  • około pół szklanki wody
  • 4 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (60 g)       220/205 kcal
  • przyprawy
  • 2 łyżki oleju (20 g)                                       175 kcal

   opcjonalnie

  • łyżka siemienia lnianego (10 g)                     55 kcal
  • 4 listki świeżej bazylii
  • 3 łyżki otrębów pszennych/2 owsianych (15 g)  30/35 kcal


Całkowita wartość kaloryczna:                                550/565/605/620 kcal
Czas przygotowania:                                                 
30-45 minut

Liczba porcji:                                                               2-3 porcje 

 

Cukinię kroimy na mniejsze części i miksujemy w blenderze (lub ścieramy na tarce o dużych oczkach). W zależności od użytych płatków, błyskawiczne możemy zalać wrzątkiem i odczekać aż napęcznieją, górskie gotujemy z małą ilością wody, na gęstą papkę. Dodajemy do cukinii wraz z mąką i ewentualnie dodatkowymi składnikami a następnie dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju po czym odsączamy na ręczniku papierowym/serwetce. Podajemy z sałatką i/lub sosem.

 

Wegańskie placki z cukinii2

 

źródło inspiracji

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...