czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
wtorek, 30 czerwca 2015

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Danie na szybko, gdy tylko zorientowałam się, że w pewnie święto sklepy są pozamykane. Całość wyjątkowo mi zasmakowała, jest bardzo rozgrzewająca i aromatyczna. Warto dodać, że danie to jest doskonałym źródłem białka, nie tylko z soczewicy ale i jajek. Polecam spróbować :)

 

Składniki:

  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 2 cebule (200g)
  • 3 ząbki czosnku (15g)
  • puszka pomidorów (400g)
  • łyżeczka przecieru pomidorowego (15g)
  • papryczka chilli (15g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (90g)
  • szklanka wrzątku (250g)
  • 2 łyżeczki cukru (10g)
  • przyprawy: kminek, papryka słodka
  • 3 jajka 

 

Czas przygotowania:        25-35 minut
Liczba porcji:                      3 porcje 
Kaloryczność:                     418 kcal na porcję

 

Cebulę i czosnek siekamy, po czym podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przecier rozrabiamy w puszce pomidorów i dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy do smaku (u mnie są to sól, papryka słodka, kminek, cukier). Soczewicę przepłukujemy, a następnie dodajemy do sosu wraz z wrzątkiem. Wszystko gotujemy do momentu zgęstnienia (około 10 minut), po czym dodajemy jajka (polecam pojedynczo wbijać je do miseczki i dodawać do sosu), zakrywamy przykrywką i gotujemy przez kolejne 5 minut. Gotowe danie najlepiej nakładać chochlą do miseczek.

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Smacznego! :)

Źródło inspiracji

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

piątek, 26 czerwca 2015

Wegański serek

Tofu naturalne koniecznie chciałam przeznaczyć na przepis na słodko. A że ostatnio wprost nie mogę się najeść bananami i miałam wafle ryżowe, powstał pomysł zrobienia serka. Produkt nie dość, że jest w pełni wegański to jest również bezlgutenowy. Szczególnie polecamy dla alergików :)



Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • banan (120g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (24g)

opcjonalnie

  • dodatkowy banan
  • cynamon
  • wafle ryżowe

Czas przygotowania:               5 minut
Liczba porcji:                                8 porcji
Kaloryczność:
                         61 kcal na porcję

 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy jako samodzielnie, lub na chlebie albo waflach ryżowych. Dodatkowo można przyozdobić bananem i cynamonem.


Wegański serek

Smacznego! :)

 














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...