czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
sobota, 29 czerwca 2013

jak zrobić twaróg

Ostatnio błąkając się po stronach internetowych wpadłam na przepis jak zrobić biały ser. Jest to wręcz banalnie proste, a ze składników potrzebujemy tylko maślanki. Dodatkowo sitko i gaza, trochę soli do smaku i świeży szczypiorek jak lubicie. Ser jest przepyszczny i nie zamienię go na kupnego ;)

Składniki:

  • litr maślanki 0,5/1,5 %             370/450 kcal
  • szczypta soli

   opcjonalnie

  • 15g szczypiorku

Całkowita wartość kaloryczna:       370/450 kcal
Czas przygotowania:                        
50-60 minut

Waga sera:                                         170-220g*
Liczba porcji:                                      4-5 porcji 

*waga sera zależy od zawartości wody, im więcej wyciśniesz tym będzie lżejszy

 

Maślankę gotujemy w garnku do momentu rozwarstwienia.

jak zrobić twaróg

 

Przelewamy ją przez sitko wyłożone gazą i odkładamy do ostygnięcia i odcięknięcia.

jak zrobić twaróg


Po upływie pół godziny ser powinien być gotowy. Możemy go jeszcze odcisnąć w gazie, jeżeli później będzie za suchy dodajemy wodę która z niego wyciekła.

jak zrobić twaróg


Ser solimy i opcjonalnie dodajemy szczypiorek. (propozycja podania)

jak zrobić twaróg

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

sobota, 22 czerwca 2013

Pancakesy na mleku 

Od poniedziałku zaczynam sesję, więc mam mało czasu na gotowanie i pieczenie. Plus pogoda, która mnie nie zachęca by jeszcze bardziej podwyższać temperaturę w domu. Ale na szczęście mam jeszcze kilka przepisów w zapasie:D Dziś pyszne, pulchne i pełnoziarniste pancakesy. Dużo roboty z nimi nie ma, więc na upał będą w sam raz ;)

 

Składniki:

  • jajko  
  • 1,5 łyżki cukru (18g)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka 1,5% (170g) 
  • 3 łyżki oleju (30g)                     
  • szklanka mąki pełnoziarnistej (130g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

   dodatkowo:

  • łyżka cukru pudru (10g)   

Całkowita wartość kaloryczna:         981 kcal   
Czas przygotowania:                           
10-15 minut

Liczba pancakesów:                            7-10 pancakesów
Liczba porcji:                                         3 porcje
Kaloryczność:                                        327 kcal na porcję
 

 

W misce roztrzepujemy jajko z cukrem oraz solą, po czym dolewamy mleko i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta. Podgrzewamy do pojawienia się pęcherzyków i lekkiego ścięcia ciasta, po czym przewracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Podajemy z cukrem pudrem.

Pancakesy na mleku

 

Pancakesy na mleku

Smacznego ;)

źródło inspiracji

Kolacja w czasie sesji!

niedziela, 16 czerwca 2013

Racuchy owsiane na jogurcie

Pomysł na zrobienie racuchów wziął się z tego, że ostatnio wciąż mi nimi pachniało (najwyraźniej sąsiedzi wpadli na ten genialny pomysł). Na następny dzień zajadałam się już własnymi. 

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych (120g)                           440 kcal
  • 3/4* szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (100g)    365/340 kcal
  • szklanka jogurtu naturalnego (250g)                          150 kcal
  • jajko                                                                                       85 kcal
  • 1 + 4 łyżki oleju (50g)                                               440 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru (36g)/ fruktoza (20g)/słodzik                       145/80/0 kcal

opcjonalnie

  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder/dżem                                                              +50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                            1625/1600/1560/1535/1480/1455 kcal
Czas przygotowania:                                             
30-40 minut
Liczba racuchów:                                                    
10-12 racuchów
Liczba porcji:                                                            
4-5 porcji

 

Płatki wymieszane z jogurtem odkładamy na 20 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu dodajemy pozostałe składniki (łyżkę oleju) i wszystko dokładnie mieszamy (ilość mąki zależy od gęstości jogurtu i tego jak płatki wchłoną go, masa powinna być taka by rozlewała się lekko na patelni, byśmy nie musieli jej na siłę rozsmarowywać). Na pozostałym oleju smażymy racuchy do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, lub smarujemy dżemem, marmoladą itp.

 Racuchy owsiane na jogurcie

 

Racuchy owsiane na jogurcie

Smacznego ;)

źródło inspiracji

Kolacja w czasie sesji!

sobota, 15 czerwca 2013

Ryż ze szparagami i bazylią

Czyli kolejna szparagowa wariacja. Muszę przyznać, że bardzo mi one zasmakowały, w szczególności z bazylią. Korzystajmy więc ze sezonu na szparagi ;)

Składniki:

  • pęczek szparagów (500g)                   70 kcal
  • 150g ryżu białego/brązowego           515/485 kcal
  • łyżka oleju/oliwy z oliwek (10ml)       90 kcal
  • przyprawy


Całkowita wartość kaloryczna:                  675/645 kcal
Czas przygotowania:                                  
30-40 minut

Liczba porcji:                                              2 porcje

 

Ryż przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie obieramy szparagi, kroimy je na mniejsze kawałki (u mnie około 2 centymetrowe) i gotujemy je w osolonej i osłodzonej wodzie. Gdy składniki się ugotują mieszamy je razem wraz z oliwą i przyprawami (bazylią, solą, pieprzem). 

Ryż ze szparagami i bazylią

Smacznego ;)

piątek, 14 czerwca 2013

Kasza manna z cynamonem

Czyli coś o czym większość już zapomniała. Bardzo rzadko słyszę, aby ktoś ją jadł, więc zachęcam gorąco do przypomnienia sobie jej smaku ;)

Składniki:

  • szklanka mleka 0,5/1,5% (250ml)     100/120 kcal
  • 3 łyżki kaszy manny (45g)             150 kcal
  • 3 łyżeczki cukru (15g)                     60 kcal
  • pół łyżeczki cynamonu 

Całkowita wartość kaloryczna:               310/330 kcal
Czas przygotowania:                                
5-10 minut

Liczba porcji:                                              1 porcja 

 

Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cynamonem, a drugą dokładnie mieszamy z kaszą. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy do niego część z kaszą i intensywnie mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Kasza manna z cynamonem

Smacznego ;)

Kolacja w czasie sesji!

 
1 , 2 , 3













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...