czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
czwartek, 28 czerwca 2012

Dietetyczna nutella1

100 g klasycznej nutelli? 530 kcal
100 g odchudzonej nutelli? 347 kcal! 
Niestety nie miałam okazji jej wypróbować na chlebie, lub też naleśnikach, gdyż zniknęła poprzez podjadanie łyżeczką :D Jeżeli chcemy gładką masę bez kawałków orzechów, wówczas miksujemy tak długo aż uzyskamy "papkę" podobną do hummusu, ja się zakochałam w wersji z kawałkami orzeszków. Polecam nie tylko osobom na diecie ;)


Składniki:

  • 2/3 szklanki orzechów laskowych (70g)                             440 kcal
  • 3/4 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego (170 g) 220 kcal
  • 3 łyżki miodu (75 g)                                                            230 kcal
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)                                   550 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                        1440 kcal
Czas przygotowania:                                                        45-60 minut 
Liczba szklanek:                                                                1,5 szklanki
Liczba porcji:                                                                     8-10 porcji 

 

Orzechy prażymy na patelni (około 5 minut na małym ogniu) lub w piekarniku (około 20 minut w temperaturze 150 stopni) po czym przekładamy do ściereczki lub papierowego ręcznika i energicznie pocieramy nimi o siebie, by zeszła z nich wierzchnia skórka która daje posmak goryczy. Obrane orzechy miksujemy w blenderze, tak długo jaką chcemy otrzymać nutellę (z kawałkami orzechów/gładką). W garnku gotujemy mleko i wrzucamy do niego połamaną czekoladę oraz miód, po czym energicznie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą (jeżeli czekolada nie rozpuści się do końca i zostaną w niej "fusy", to nic się nie stanie ;)) a następnie przelewamy masę do rozdrobnionych orzechów i całość znów miksujemy. Nasza nutella wraz z ostygnięciem stężeje a potem już ciężko się opamiętać..

 

Dietetyczna nutella2

Dietetyczna nutella3

Smacznego! ;)

 

źródło inspiracji

środa, 27 czerwca 2012

Dżdżownice1

Mój tata od zawsze kochał ryby i wszystko co z nimi związane. Pamiętam do dziś jak w dzieciństwie chodziłam z nim wieczorem z latarką poszukując dżdżownic na haczyk ;D Postanowiłam więc na dzień ojca sprezentować mu kilka ładnych sztuk aż proszących się o wyjęcie z ziemi ;)

 

Składniki:

  • opakowanie budyniu na litr mleka  360 kcal
  • litr mleka 0,5/1,5 %                    360/430 kcal
  • 3 łyżki cukru/słodzik                        150/0 kcal
  • 5-6 ciastek Oreo                               130-155 kcal
  • 4-8 żelków dżdżownic* (24-56 g)   90-180 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:              940/1275 kcal
Czas przygotowania:                             
 15-25 minut
Liczba porcji:                                          
  3-4 porcje

 

Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i wypełniamy nim miseczki/szklanki. Na masę wysypujemy pokruszone ciastka (polecam foliówkę i tłuczek ;)) i wtykamy dżdżownice (można pomóc sobie drugim końcem łyżeczki, jeżeli budyń zastygł). Podajemy obserwując zaskoczenie na oczach rodziny/znajomych :D

Dżdżownice2* By nie było nieporozumień, w sklepach z żywnością ekologiczną, ale i w większych sieciach handlowych można znaleźć żelki wegańskie, bez żelatyny.

Smacznego ;)

źródło inspiracji

wtorek, 26 czerwca 2012

Stromboli1

Przedobrzyłam, zdecydowanie ;D Jako że mamy w rodzinie wielu fanów sera żółtego dałam go bardzo dużo, przez co moje stromboli nie wyszło idealnie, z brzegów wylał się ser, ale w smaku i tak było wyśmienite! Planuję niedługo powtórkę, bo wszystkim zasmakowało, cytuję "smakuje jak pizza". Można nieźle zaszaleć z ziołami, wówczas całość daje niesamowity przepyszny efekt ;)

Składniki:

   na ciasto

  • 500 g kaszy mannej                                                            1740 kcal
  • opakowanie suchych drożdży (7 g)                             20 kcal
  • 2 łyżeczki soli                                 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine marki Monini (20 g)  180 kcal
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki mąki do podsypania (30 g)                               110 kcal
  • opcjonalnie 2 łyżki oleju (20 g)                                   180 kcal

   na nadzienie

  • łyżka oleju (10 g)                                                    90 kcal
  • cebula (75 g)                                                         20 kcal
  • puszka pomidorów (400 g)                                       150 kcal
  • 200 g sera żółtego (wegańskiego)                             710/555 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                                                2865/3020/3045/3200 kcal
Czas przygotowania:                                                                 
20 minut + 90 wyrastania + 30 w piekarniku
Liczba porcji:                                                                               
7-10 porcji

 

W misce mieszamy wszystkie suche składniki, po czym dodajemy do nich mokre. Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości (60-90 minut).

Przygotowujemy sos pomidorowy według tego przepisu i doprawiamy (u mnie są to: sos sojowy, sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia (suszona i świeża), tymianek). 

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką papierze do pieczenia, by otrzymało ono wymiary około 32 x 42 cm. Otrzymany prostokąt smarujemy sosem pomidorowym, oraz posypujemy startym żółtym serem, zostawiając 2 cm wolnego od brzegu (polecam w miejscu "zakończenia" zostawić nawet  4 cm wolne, gdyż w przypadku większej ilości nadzienia podczas zawijania składniki się przesuwają i jest problem z zamknięciem). Krótsze krawędzie zakładamy do środka by ciasto z nich nie wypłynęło. Ciasto zwijamy jak roladę/struclę od dłuższego boku, pamiętając by po zwinięciu ułożyć je na złączeniu. Całość przekładamy na papierze na blaszkę i odkładamy przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na około 30 minut (można również schować na noc do lodówki i wyjąć godzinę przed pieczeniem).

Po upływie czasu, stromboli wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (opcjonalnie smarujemy wierzch olejem) na 25-35 minut. Gdy ciasto ostygnie kroimy (polecam nóż do chleba, z ząbkami) w kromki i podajemy jako przekąskę, lub pieczywo do sałatki. 

 

Stromboli2

 

Stromboli3

Smacznego! ;)

 źródło inspiracji

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Dodając przepisy podaje ile ważą dane produkty i jaka jest ich wartość kaloryczna, postanowiłam więc zapisać średnią wagę by pomidor nie różnił się w każdym przepisie swoją wagą. Informacje pobrane z tej jakże ciekawej stronki ;)

 

PRODUKTY ZBOŻOWE

Płatki owsiane

    • szklanka 120 g
    • łyżka 6 g

Mąka orkiszowa

    • szklanka 130 g
    • łyżka 15 g

Mąka krupczatka

    • szklanka 180 g
    • łyżka 17 g

Mąka kukurydziana

    • szklanka 115 g
    • łyżka 10 g

Mąka pszenna

    • szklanka 130 g
    • łyżka 15 g

Mąka pszenna pełnoziarnista

    • szklanka 130 g
    • łyżka 15 g

Mąka ziemniaczana

    • szklanka 160 g
    • łyżka 25 g

Otręby owsiane

  • łyżka 7 g
  • łyżeczka 3 g

Otręby pszenne

  • łyżka 4 g

RYŻE I KASZE

Ryż biały

    • szklanka 190 g

Ryż brązowy

    • szklanka 180 g

Kasza manna

    • szklanka 170 g

WARZYWA

Cebula 100 g
Cukinia

  • duża 600 g
  • mała 200 g

Czosnek

    • główka 45 g
    • ząbek 5 g

Kapusta pekińska

    • cała 700 g
    • liść 50 g

Korzeń pietruszki 80 g
Marchew 60 g
Ogórek

  • zielony 250 g
  • kiszony 60 g
  • konserwowy 10 g
  • małosolny 100 g

Papryka  200 g
Pomidor 170 g
Rzodkiewka 15 g
Sałata lodowa 

  • główka 400 g
  • liść 40 g

Ziemniak  100 g

OWOCE

Banan 120 g
Brzoskwinia 100 g
Cytryna 130 g
Grejpfrut 400 g
Jabłko 100 g
Kiwi 90 g
Oliwka 2,5 g
Pomarańcza 330 g
Śliwka 15 g

TŁUSZCZE

Olej 

  • łyżka 10 g

Oliwa z oliwek

  • łyżka 10 g

Masło

  • kostka 250 g

Margaryna

  • kostka 250 g


NABIAŁ

Mleko

  • kokosowe 230 g
  • krowie
    • szklanka 230 g
  • sojowe
    • szklanka 220 g

Śmietana 30 %

  • łyżka 10 g
  • szklanka 240 g


SŁODYCZE

Cukier

  • łyżka 12 g
  • szklanka 200 g

Cukier puder

  • łyżka 10 g
  • szklanka 120 g

Czekolada

  • tabliczka 100 g

Kakao

  • łyżka 10 g

Miód

  • łyżeczka 7 g

ORZECHY, NASIONA I BAKALIE

Mak

  • łyżka 10 g
  • szklanka 140 g

Nasiona słonecznika

  • łyżka 10 g

Nasiona dyni

  • łyżka 10 g

Rodzynki

  • łyżka 15 g
  • szklanka 140 g

Sezam

  • łyżeczka 5 g
  • łyżka 10 g
  • szklanka 150 g

Siemię lniane

  • łyżka 10 g
  • szklanka 140 g

Śliwka suszone 7 g

Wiórki kokosowe

  • łyżka 6 g

PRZETWORY

Przecier pomidorowy

  • łyżeczka 15 g
  • łyżka 25 g
piątek, 22 czerwca 2012

Winegret

Jeden z podstawowych sosów do sałatek, który szczerze uwielbiam. Nawet mojemu tacie, urodzonemu mięsożercy który rzadko jada sałatki, bardzo zasmakował i wraz ze mną z kawałkami sałaty wyjadaliśmy resztki z miseczki ;) Przeglądając internet znalazłam różne wersje, ocet jest wymiennie stosowany z cytryną, można dodatkowo dodać musztardy i/lub miodu. Wariacji jest wiele, a tym którzy jeszcze nie próbowali, polecam jak najszybciej pobiec po składniki ;D

Składniki:

  • łyżka soku z cytryny/octu (15 g)                                       5/15 kcal         
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine marki Monini (30-40 g)   270/360 kcal
  • przyprawy    

opcjonalnie

  • łyżka musztardy (25 g)                                                    40 kcal
  • łyżka miodu (25 g)                                                           75 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                                          275/380/420/450 kcal
Czas przygotowania:                                                                           
5-10 minut
Liczba porcji:                                                                                         
2-3 porcje

 

Wszystkie składniki mieszamy razem, aż do powstania jednolitego sosu. Polewamy sałatkę najlepiej tuż przed podaniem. 

Winegret2

Smacznego! ;)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...