czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
sobota, 25 maja 2013

Makaron ze szparagami i bazylią

Do szparagów miałam jedno podejście, niestety nieudane więc dałam sobie z nimi spokój. Ale po ostatnich zajęciach na uczelni, na których rozwinął się ich temat, postanowiłam zrobić podejście drugie. Oczywiście jak się domyślacie po tym wpisie zasmakowały mi, w sumie to zakochałam się w nich. Polecam wszystkim się zatracić w tę szparagową miłość ;)

 

Składniki:

  • pęczek szparagów (500g)                                         70 kcal
  • cebula (100g)                                                           30 kcal
  • 100g makaronu bezjajecznego/pełnoziarnistego    365/350 kcal
  • 20g oliwy z oliwek                                                    175 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • łyżka sera żółtego

Całkowita wartość kaloryczna:                                         640/625 kcal
Czas przygotowania:                                                         30-40 minut
Liczba porcji:                                                                    2 porcje

 

Szparagi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie około 2 centymetrowe) i gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie, a makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu.  W tym samym czasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Gdy szparagi się ugotują odcedzamy je i podsmażamy chwilę na patelni wraz z cebulą, a następnie dodajemy makaron. Przyprawiamy do smaku (u mnie są to sól, pieprz, bazylia suszona i świeża).

Makaron ze szparagami i bazylią

 

Makaron ze szparagami i bazyliąSmacznego! ;)

czwartek, 23 maja 2013

Kasza gryczana z soczewicą

Gdy dowiedziałam się, że kasza gryczana nie prażona jest jedną z najzdrowszych kasz (w sumie to gdy dowiedziałam się o jej istnieniu) kilka dni później odnalazłam ją w sklepie i oczywiście musiałam wypróbować. W smaku jest o wiele lepsza niż gryczana prażona, chociaż i tak moją ulubienicą zostanie kasza jęczmienna. Dzisiaj dodaję przepis na nią, z dodatkiem soczewicy oraz odrobiną przecieru pomidorowego, który moim zdaniem pasuje do soczewicy jak szczypiorek do jajka. Polecam ;)

Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej nie prażonej*           350 kcal
  • 50g czerwonej soczewicy                          165 kcal
  • cebula (100g)                                            25 kcal
  • 3 łyżki oliwy z oliwek                                 265 kcal
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (30g)  30 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                         835 kcal
Czas przygotowania:                                         
25-30 minut
Liczba porcji:                                                     
2 porcje

 

Kaszę i soczewicę gotujemy według sposobu przygotowania na opakowaniu. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy do niej ugotowaną soczewicę, kaszę oraz przecier pomidorowy. Mieszamy do połączenia wszystkich składników a następnie przyprawiamy (u mnie są to sól, pieprz, curry i bazylia). Podajemy jako osobny posiłek, lub z dodatkiem kotletów.

Kasza gryczana z soczewicą

Smacznego ;)

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosenna

środa, 22 maja 2013

Muffink z płatkami owsianymi i cynamonem

Dawno nie piekłam muffinek, a z racji tego, że mam w planach wykorzystać zamrażalnik i zrobić w nim zapasy postanowiłam, że je w końcu zrobię. Dzisiaj w wersji baardzo błonnikowej, z płatkami owsianymi i jeżeli macie to mąką pełnoziarnistą. A muffinki? Jak to muffinki, są przepyszne. Mało słodkie, z kawałkami płatków przypominających orzeszki. Gorąco polecam, nie tylko robiącym zapasy ;)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (260g)   945/885 kcal
  • 85g płatków owsianych                                              310 kcal
  • 6 łyżek cukru (72g)/ 40g fruktozy/słodzika              290/160/0 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka                                                                           170 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5% (250ml)                         90/110 kcal
  • 5 łyżek oleju (50ml)                                           440 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                    2245/2185/2115/2055/1955/1895 kcal
Czas przygotowania:                                     15 + 15 minut pieczenia

Liczba muffinek:                                              12 muffinek
Liczba porcji:                                                   6 porcje

 

W jednej misce łączymy składniki suche (mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon) a w drugiej mokre (jajka, mleko i olej). Wszystko razem mieszamy i wypełniamy ciastem papilotki od muffinnek. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. 

Muffink z płatkami owsianymi i cynamonem

 

Muffink z płatkami owsianymi i cynamonem

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

poniedziałek, 20 maja 2013

 Ziemniaczki z cebulką i pomidorami suszonymi

Kolejny pomysł na ziemniaczki, tym razem z pomidorami suszonymi. Szybkie i proste danie, które każdemu zasmakuje;)

 

Składniki:

  • pół kilo wczesnych ziemniaków               280 kcal
  • pół cebuli (50g)                                       15 kcal
  • 4 kawałki pomidorów suszonych (40g)    85 kcal
  • 2 łyżki oleju z pomidorów (20g)                175 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                       555 kcal
Czas przygotowania:                                       25-30 kcal
Liczba porcji:                                                  2 porcje 

 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, i podsmażamy ją na oleju do zeszklenia. Dodajemy pomidory suszone (możemy je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, lub porozrywać je na patelni) oraz ugotowane ziemniaki i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy wedle uznania (u mnie są to sól, pieprz, kurkuma, bazylia).


Ziemniaczki z cebulką i pomidorami suszonymi

 

Ziemniaczki z cebulką i pomidorami suszonymi

Smacznego! ;)

niedziela, 19 maja 2013

Ciasteczka marchewkowe z resztek

Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie resztek po soku marchewkowym. Tym razem ciasteczka, bardzo wilgotne i bardzo wciągające. Polecam upiec większą ilość bo szybko znikają ;)

 

Składniki:

  • szklanka marchewki z soku powstałego z 1kg marchwi*      < 200 kcal
  • 5 łyżek oleju (50ml)                                                       440 kcal
  • 3/4 szklanki cukru (150g)/7 łyżek fruktozy (70g)/słodzik       610/280/0 kcal
  • 100g mąki pszennej/pełnoziarnistej                                       365/340 kcal
  • jajko                                                                                              85 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Całkowita wartość kaloryczna:                   1700/1675/1370/1345/1090/1065 kcal**
Czas przygotowania:                                                      
45 minut + 25 minut pieczenia
Liczba ciasteczek:                                                                          
15-20 ciasteczek
Liczba porcji:                                                                                   
4-5 porcji

*marchew ta jest dobrze upchana, poza tym jest bardzo sucha (czasami jeżeli mam chęci przeciskam ją jeszcze w gazie, to z pół szklanki jeszcze wycisnę - polecam jeżeli nie przepadacie za mokrymi ciastkami)
**kcal będzie mniej, gdyż część składników odżywczych przeszła do soku 

 

Marchew obieramy i przygotowujemy sok. Do resztek dodajemy olej, jajko, cukier i proszek do pieczenia a następnie intensywnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego lub śliwki i spłaszczamy je, po czym układamy je na blaszce w niezbyt dużych odstępach (ciastka za bardzo nie urosną). Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Po wyjęciu ich z piekarnika zdejmujemy z blachy, by się nie przypiekły i odparowały. Z racji tego, że są one bardzo wilgotne przechowujemy je w lodówce w szczelnym pojemniku. 

Ciasteczka marchewkowe z resztek

 

Ciasteczka marchewkowe z resztek

 

Ciasteczka marchewkowe z resztekSmacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

 
1 , 2 , 3













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...