czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
poniedziałek, 31 marca 2014

Orzeszki sojowe

Idealne na imprezę lub do filmu, dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupiące i w zależności od dodanej przyprawy możemy tworzyć różne smaki. Dodatkowo zrobienie ich nie jest wyjątkowo pracochłonne, przez noc się namoczą a rano wystarczy je odsączyć, wysypać na blachę i prażyć przez 20 minut. Kogoś jeszcze nie zachęciłam? ;)

 

Składniki:

  • szklanka soi (170g)                 650 kcal
  • 2 szklanki wody (500ml)
  • łyżka soli (15g)

   opcjonalnie

  • pół łyżki oleju (5g)                  45 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:      650/695 kcal
Czas przygotowania:            
         12 godzin moczenia + 20 minut pieczenia +10 minut
Liczba porcji:                                      
3-6 porcji 

 

Soję zalewamy wodą, solimy i odstawiamy na 12 godzin. Po upływie czasu przesączamy ją przez sitko, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut (pilnujemy by orzeszki się nie przypiekły za bardzo, dobrze jest pod koniec pieczenia zamieszać je). Gotowe orzeszki odstawiamy do ostygnięcia. Możemy również dodać olej, dokładnie je wymieszać a następnie posypać przyprawami (papryka ostra lub słodka, curry, zioła prowansalskie, bazylia itp.). 

Orzeszki sojowe

Smacznego! ;)

niedziela, 30 marca 2014

Gzik

Gzik czyli twaróg z mlekiem oraz cebulą. Idealny do ziemniaków, kanapek lub jako posiłek po treningu. Polecam będącym na diecie i nie tylko ;)

 

Składniki:

  • kostka chudego twarogu (250g)          250 kcal
  • 1/3 szklanki mleka 0,5/2,5/3,2% (75g)   30/35/45 kcal
  • ćwierć cebuli (25g)                             5 kcal
  • sól i pieprz

Całkowita wartość kaloryczna:                   285/290/300 kcal
Czas przygotowania:                                     5-10 minut
Liczba porcji:                                                   2-5 porcji

 

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Do twarogu dodajemy mleko oraz cebulę i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

 Gzik

 

Gzik

Smacznego! ;)

Domowy Wyrób

wtorek, 25 marca 2014

 Shake bananowy

Shake bananowy jest dobry na śniadanie, jak i po treningu. To doskonałe źródło białka, wielu minerałów a przede wszystkim łatwo przyswajalnych węglowodanów ;)

 

Składniki:

  • dojrzały banan (120g)                          105 kcal
  • 3/4 szklanki mleka 0,5/1,5/3,2% (170g)   65/80/110 kcal

   opcjonalnie

  • łyżka cukru (12g)                                 50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                      170/185/215/220/235 kcal
Czas przygotowania:                                       5 minut
Liczba porcji:                                                     1 porcja (około 300 ml)

 

Obranego banana zalewamy mlekiem i blendujemy. Opcjonalnie dosładzamy i ponownie blendujemy. Podajemy od razu po przygotowaniu (później może się zważyć).

 

Shake bananowy

Smacznego! ;)

czwartek, 20 marca 2014

Wegański makaron ze szpinakiem

Moja ulubiona i najczęściej jadana wersja makaronu ze szpinakiem, mimo, że jestem wegetarianką. Szybka, zazwyczaj wszystkie składniki mam w domu no i zdrowa ;) 

 

Składniki:

  • opakowanie szpinaku (450g)                                  60 kcal
  • 200 g makaronu pszennego/pełnoziarnistego     725/695 kcal
  • łyżka oleju (10g)                                                    90 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • ząbek czosnku (5g)                                               5 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                          845/875/850/880 kcal
Czas przygotowania:                                          
20-25 minut

Liczba porcji:                                                      2 porcje

 

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy szpinak na łyżce oleju (można również go podsmażyć bez tłuszczu i na końcu dodać lepszy olej lub oliwę), a następnie dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach czosnek oraz przyprawiamy. Ugotowany makaron podajemy ze szpinakiem. 

Wegański makaron ze szpinakiem

Smacznego! ;)

środa, 19 marca 2014

Shake truskawkowy

Pierwsze truskawki w tym roku już zjedzone. Nie jestem ich wielką fanką, chyba, że w formie mlecznego shake'a ;) 

 

Składniki:

  • 4-5 truskawek (150g)                        40 kcal
  • pół szklanki mleka 0,5%/1,5% (115g)    45/55 kcal

   opcjonalnie

  • łyżka cukru(12g)                                50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                   85/95/135/145 kcal
Czas przygotowania:                                    5-10 minut
Liczba porcji:                                                  1 porcja (około 300 ml) 

 

Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Wkładamy do pojemnika blendera, zalewamy mlekiem i opcjonalnie dodajemy łyżkę cukru. Całość blendujemy według uznania. Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu (później może się zważyć).

Shake truskawkowy

 

Shake truskawkowy

 

Smacznego! ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...