czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
niedziela, 17 marca 2013

 sushi z marchewką

Sushi w wersji wegańskiej. Oczywiście by je zrobić nie trzeba kupować specjalnego ryżu, oraz octu ryżowego, które można zastąpić. Obowiązkowo jednak musimy zakupić listki nori (do otrzymania w każdym większym markecie), oraz jak kto lubi - sos sojowy. To sushi w smaku jest nieco słodkie, polecam poeksperymentować z marchewką ;)

 

Składniki:

  • 50g białego ryżu                      170 kcal
  • 3/5 szklanki wody (150ml) 
  • pół marchewki (30g)            5 kcal
  • listek nori (alg)
  • łyżka octu* (5g)
  • 4 łyżki sosu sojowego (20g)  10 kcal

   opcjonalnie

  • łyżeczka sezamu (5g)           30 kcal 

 

Całkowita wartość kaloryczna:    215/185 kcal
Czas przygotowania:                     30-35 minut
Liczba porcji:                            1 porcja 

 *ja używam ryżowego, ale może być również jabłkowy


Ryż opłukujemy w ciepłej wodzie, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut (początkowo na średnim gazie, później na małym). Po ugotowaniu dodajemy ocet, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Marchew obieramy, kroimy na cztery ćwiartki i gotujemy przez 3-5 minut, aż lekko zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia.

Na nori nakładamy ryż na 2/3 jego powierzchni, posypujemy sezamem i układamy marchewkę, zwijamy zaczynając od zapełnionej ryżem strony, kończąc zawijanie na niepokrytej. Kroimy ostrym nożem (ja używam bardzo szerokiego, ułatwia to krojenie) i podajemy z sosem sojowym. 

sushi z marchewką

 

sushi z marchewką

Smacznego! ;)

sobota, 16 marca 2013

jajecznica z awokado

Też tak czasami macie, że będąc w sklepie niektóre warzywa lub owoce wprost krzyczą "kup mnie"? Otóż tym razem awokado do mnie przemówiło i tym razem wypadło na jajecznicę. U mnie bez pieczywa, dlatego aż z 3 jajek.. polecam ;)

Składniki:

  • 3 jajka                                        260 kcal
  • pół awokado (70g)                110 kcal
  • pół łyżki oliwy z oliwek (5ml)   45 kcal
  • przyprawy sól, pieprz

Całkowita wartość kaloryczna:      415 kcal
Czas przygotowania:                      
 5-10 minut
Liczba porcji:                                     
1 porcja 

 

Roztrzepane jajka smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek, w tym czasie kroimy awokado w kostkę. Do gotowej jajecznicy dodajemy awokado i mieszamy (ważne by awokado nie podgrzewać za bardzo, nie ma sensu niszczyć jego wartości odżywczych). Podajemy z solą i pieprzem.

 

jajecznica z awokado

 

Smacznego! ;)

piątek, 01 marca 2013

ciastoo

Ciasto powstałe z modyfikacji i modyfikacji modyfikacji mojej Murzynki;) Chyba w ostatecznej formie, aczkolwiek kto wie. Lubię je bo składniki do jego przygotowania mam zazwyczaj w domu a do tego jest niezawodne. Polecam spróbować ;)

 

Składniki:

  • pół kostki margaryny (125g)           890 kcal
  • 3/4 szklanki mleka 0,5/1,5% (170g)  65/80 kcal
  • 3/4 szklanki cukru/słodzik (150g)    0/610 kcal
  • 340g mąki                                            1240 kcal
  • 2 łyżki kakao (20g)                        75 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • jajko                                                     85 kcal
  • 350/500ml śmietanki kremówki       1005/1435 kcal
  • 40/60g cukru pudru                            160/245 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:              3520/4660 kcal
Czas przygotowania:                               
40 min + 20 min pieczenia
Liczba porcji:                                             
12-15 porcji

 

Cukier, mleko i margarynę podgrzewamy w garnku, do rozpuszczenia wszystkich składników. W tym czasie dokładnie wymieszać suche składniki. Gdy zawartość garnka ostygnie, łączymy ją z suchymi składnikami oraz jajkiem. 

Ciasto pieczemy w blaszce (o wymiarach 20x35cm), wyłożonej papierem do pieczenia, przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem. Gdy ciasto ostygnie odkrawamy wierzch oraz boki i kruszymy je. Pozostałe ciasto przecinamy na dwie warstwy i przekładamy je bitą śmietaną. Nakładamy ją także na wierzch drugiej warstwy oraz na boki po czym posypujemy całość skruszonymi bokami i dociskamy. 

ciastoo

 

ciastoo

Smacznego! ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...