czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
niedziela, 20 grudnia 2015

Domowa tortilla

Już dłuższy czas miałam ochotę na tortillę, lecz nie chciałam kupnych placków, a te pochodzące z ostatniego przepisu były zbyt chrupiące, w porównaniu do sklepowych. Tym razem korzystam z innego przepisu, ciasto jest wręcz idealnie miękkie, świetnie się rozwałkowuje i przyrumienia na patelni. Co najważniejsze, jest ono giętkie i plastyczne, dzięki czemu świetnie formuje się z niego tortillę. Kto nie jadł jeszcze domowej tortilli, niech koniecznie wypróbuje :)

 

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (260g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • przyprawy
  • ponad pół szklanki gorącej wody (160g)
  • dodatkowo 3 łyżki mąki do podsypania (65g)

 

Czas przygotowania             30 minut
Liczba sztuk                            8 tortilli o średnicy 20 cm
Kaloryczność                           jedna tortilla to 160 kcal


Zagotować wodę i odstawić ją na 3 minuty do ostygnięcia. W tym czasie wymieszać wszystkie pozostałe składniki, po czym dodać wodę. Ciasto początkowo mieszać łyżką/łopatką, gdy po chwili ostygnie, zacząć ugniatać je rękoma przez kilka minut. Przykryte ściereczką odstawić na 10 minut.

Ciasto podzielić na 8 części (tej wielkości placki smażyłam na dużej patelni), każdą z nich rozwałkować na bardzo cienki placek, podsypując odrobinę mąką. Podpiekać na rozgrzanej, suchej, nieprzywierającej patelni często przewracając. Nie doprowadzać do zbyt mocnego przesuszenia, tortilla powinna się przyrumienić ale nie wyschnąć. 

Gotowe placki podawać posmarowane pastą guacamole lub sosem, posypaną sałatą oraz warzywami. Suche tortille można przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce do kilku dni.

Domowa tortilla

 

Domowa tortillaPropozycja podania

Źródło inspiracji

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i ogórkiem

Może i podobna sałatka już jest (klik LINK) lecz ta ma nieco inne składniki. Z sosu sojowego obecnie nie używam, tym razem zamiast pietruszki dodałam świeżą bazylię, nowym dodatkiem jest również pęczak. Pokazuje to jak można w kuchni zamieniać składniki pozostając przy bazie - czyli mojemu ulubionemu połączeniu: soczewica, ogórek kiszony, majonez i curry. Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, uwielbiam ją i mogę się nią zajadać bez końca :D

 

Składniki:

  • pół szklanki kaszy pęczak (90g)
  • pół szklanki zielonej soczewicy (100g)
  • 4 ogórki kiszone (215g)
  • pół cebuli czerwonej (50g)
  • łyżka majonezu (25g)
  • pół łyżeczki curry
  • garść liści świeżej bazyli

 

Czas przygotowania       30 - 40 minut
Liczba porcji                   3 porcje
Kaloryczność                 292 kcal na jedną porcję 

 

Kaszę oraz soczewicę przygotować według opisu producenta. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, a bazylię posiekać. Ugotowane składniki wymieszać z pozostałymi i przyprawić do smaku. 

 

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i ogórkiem

Smacznego! :)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...