czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
piątek, 29 listopada 2013

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Czasami są takie dni, że po zajęciach mam tylko siły na szybki obiad, więc gdy ostatnio znalazłam trochę czasu to postanowiłam zaszaleć. Efektem tego jest ten pyszny, a co najważniejsze całkiem zdrowy posiłek. Podpieczone warzywa idealnie komponują się z delikatną fetą, do tego duże ilości ziół prowansalskich oraz czerwonej papryki. Kto się skusi? ;)



Składniki:

  • brokuły świeże lub mrożone (450g)              120 kcal
  • ziemniaków wczesnych/późnych(0,5kg)   280/325 kcal
  • 90g sera feta                                                      240 kcal
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (40g)                         350 kcal
  • przyprawy
    • zioła prowansalskie
    • papryka ostra czerwona
    • pieprz
    • sól

Całkowita wartość kaloryczna:                            990/1035 kcal
Czas przygotowania:                  
                     35-45 minut 

Liczba porcji:                                                           3 porcje

 

Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy (najlepiej na parze). Gdy warzywa są al'dente przekładamy je na papier do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem praz ziołami prowansalskimi i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. W tym czasie kroimy fetę w kostkę, posypujemy papryką oraz ziołami prowansalskimi i zalewamy oliwą z oliwek. Upieczone warzywa posypujemy fetą, oraz polewamy sosem z niej pozostałym.

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Smacznego! ;)

poniedziałek, 25 listopada 2013

Owsianka bananowa

Moje ulubione jesienno-zimowe śniadanie to właśnie owsianka. Idealnie rozgrzewa i dostarcza dużo węglowodanów w sam raz na początek dnia. Dzisiaj w towarzystwie jogurtu naturalnego, banana, orzechów oraz miodu, czyli idealny zestaw startowy ;)

 

Składniki:

  • 100g płatków owsianych                    365 kcal
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego (150g)  90 kcal
  • dojrzały banan (120g)                     105 kcal
  • garść orzechów włoskich (30g)        195 kcal
  • 2 łyżki miodu (50g)                         150 kcal
  • woda 

Całkowita wartość kaloryczna:              905 kcal
Czas przygotowania:                               
10-15 minut
Liczba porcji:                                              
2 porcje 

 

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem tak by je całe przykrywał i odstawiamy. W tym czasie siekamy orzechy na mniejsze kawałki oraz kroimy banana w plasterki. Napęczniałe płatki polewamy jogurtem, dodajemy również banana oraz orzechy włoskie. Całość polewamy miodem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

Owsianka bananowa

 

Owsianka bananowa

Smacznego! ;)

niedziela, 24 listopada 2013

Pasta z kaszy jaglanej

Przepis ten zagubił mi się na komputerze, przez co dopiero teraz będzie miał swój debiut. Pasta ta jest przepyszna, wychodzi też jej całkiem sporo (nie wiem co mnie pokusiło by zrobić podwójną porcję), odpowiednio przechowywana spokojnie przetrzyma ponad tydzień w lodówce. Idealna do kanapek, do tego jeszcze ogórek, sałata i mmm ;)

Składniki:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej (180g)        620 kcal
  • 2 średniej wielkości marchewki (120g)        25 kcal
  • duża cebula (100g)                                  25 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                    175 kcal
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego (60g)   55 kcal
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego (10g)                      5 kcal

   opcjonalnie

  • 2 łyżki dobrej oliwy (20g)                          175 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                      905/1080 kcal
Czas przygotowania:                                       
35-45 minut
Liczba kanapek:                                                
15-20 kanapek
Liczba porcji:                                                     
7-10 porcji

 

Kaszę jaglaną przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym całość dusimy na rozgrzanym oleju do momentu aż warzywa zmiękną. Ugotowaną kaszę mieszamy z marchewką i cebulą oraz doprawiamy (łatwiej wymieszać wszystko gdy kasza jest jeszcze miękka, a doprawić dopiero gdy pasta ostygnie). Podajemy na pieczywie, lub wyjadamy ze słoiczka ;)

 

Pasta z kaszy jaglanejSmacznego! ;)

czwartek, 21 listopada 2013

sos indyjski z makaronem

To jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Gdy wracam zmęczona po zajęciach, to zazwyczaj robię makaron z sosem pomidorowym. Dzisiaj w wydaniu indyjskim, czyli z dużą ilością przypraw takich jak curry, kurkuma, cynamon, imbir oraz ostra papryka dla pikantności. Dodatkowo na taką pogodę, danie te cudownie rozgrzewa ;)

 

Składniki:

  • pół cebuli (50g)                                                       15 kcal
  • pół pomidora (80g)                                                 10 kcal
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)               45 kcal
  • półtora łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (25g)  70/60 kcal
  • około pół szklanki wody
  • łyżka oleju (10g)                                                     90 kcal
  • przyprawy 
    • łyżeczka curry
    • łyżeczka ostrej papryki
    • pół łyżeczki cynamonu
    • pół łyżeczki kurkumy
    • pół łyżeczki imbiru
    • szczypta soli
  • 150g makaronu pszennego/pełnoziarnistego        545/520 kcal


Całkowita wartość kaloryczna:                                  740/765/750/775 kcal
Czas przygotowania:                                                  
15-20 minut
Liczba porcji:                                                              
2 porcje

 

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajmy pomidora. W szklance rozrabiamy wodę, mąkę oraz koncentrat, po czym wrzucamy całość do pomidora i cebuli. Wszystko intensywnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy wody. Na końcu przyprawiamy. Ugotowany makaron łączymy ze sosem.

sos indyjski z makaronem

 

sos indyjski z makaronem

 

sos indyjski z makaronem

Smacznego! ;)

piątek, 15 listopada 2013

Omlet z awokado

Idealne śniadanie, szczególnie gdy za oknem szaro i zimno. Przyjemnie jest wtedy zjeść coś ciepłego i kolorowego ;) 

 

Składniki:

  • 2 jajka                                                                       
  • 2 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (24g)     
  • pół łyżeczki sody
  • łyżka oleju (10g)                                           
  • pół awokado (70g)                                         
  • sól i pieprz 

Całkowita wartość kaloryczna:           450 kcal
Czas przygotowania:                            
15-20 minut

Liczba porcji:                                          1 porcja 
Kaloryczność:                                         dla 1 porcji to 450 kcal
 

 

Jajka, mąkę, sodę oraz sól i pieprz miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Na rozgrzany olej wylewamy masę i na średnim ogniu podsmażamy omlet. Dojrzałe awokado przekrawamy na pół i łyżką wyjmujemy wnętrze, które następnie kroimy w kostkę. Gdy spód omletu się zetnie a góra będzie jeszcze płynna, posypujemy ją awokado.


Omlet z awokado

Gdy góra omletu będzie się jeszcze delikatnie kleić do palców, składamy go na pół (polecam do tego silikonową szpatułkę, którą delikatnie podważamy wszystkie brzegi, jeżeli któryś się przykleił polewamy odrobiną oleju i odczekujemy chwilę aż się odklei, można również do pomocy wziąć łopatkę drewnianą).

Przykrywamy jeszcze na chwilę patelnie by wnętrze się trochę ścięło, po czym przenosimy na talerz i ewentualnie ozdabiamy świeżo mielonym pieprzem. 

Omlet z awokado

Smacznego! ;)

 
1 , 2 , 3













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...